Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz

Na današnji dan održan je legendarni koncert Prljavog kazališta

Prljavo kazalište su svirali pred, po nekim procjenama, čak 300 tisuća ljudi, koji su pjevali od prve do zadnje pjesme. No, najveća euforija bila je prilikom izvođenja pjesme "Mojoj majci"
17. listopada 2016. u 11:34 5 komentara 11919 prikaza
Krcati Trg slušao je Prljavce
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Prošlo je točno 27 godina od najposjećenijeg hrvatskog koncerta svih vremena, koncerta koji su mnogi na tadašnjem Trgu Republike doživjeli kao početak buđenja hrvatske države. Prljavo kazalište su svirali pred, po nekim procjenama, čak 300 tisuća ljudi, koji su pjevali od prve do zadnje pjesme. No, najveća euforija bila je prilikom izvođenja pjesme "Mojoj majci". Emotivna posveta Jasenka Houre pokojnoj majci je zbog korištenja pridjeva hrvatska postala nova hrvatska budnica. Iako je tadašnja milicija željela otkazati koncert, Prljavci na to nisu pristali, nego su održali nastup na kojem su se prvi put nakon dugo vremena vijorile povijesne hrvatske zastave.

prljavci Prljavo kazalište “Puno nam znači Ruža stoljeća za ‘Ružu hrvatsku’, to nam je najljepša uspomena” prljavo kazalište, koncert počeli turneju Prljavci zapalili Šalatu, na koncertu se zabavljala i Severina

Pjesma kao potreba za neovisnošću

– Tada smo već imali dosta hitova, no svi su čekali “Ružu hrvatsku”. Nismo mogli pretpostaviti da će pjesma poprimiti takve razmjere. Činilo se kao da ljudi imaju tu potrebu za neovisnošću i ta pjesma im je upravo to značila. Da nisam bio na bini, bilo bi mi drago da sam u publici – kazao je Houra prije dvije godine, kada se za Večernji list prisjećao koncerta. Najvažnije je što se na koncertu nije dogodio niti jedan incident. Potrgani su samo jedna lampa i lanac na Manduševcu.

– Više se razbije na običnoj svadbi – kazao je Houra.

>>Jajo Houra prije 25 godina na Trgu: Neka Bog čuva i vas i nas!

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Jedan od ljepših dana u životu!

 • Avatar ZvanicniBeograd
  ZvanicniBeograd:

  To je ipak najlepsa Hrvatska zastava svih vremena.

 • ultraantiprotiv:

  "prvi put nakon dugo vremena vijorile povijesne hrvatske zastave." Na službenom kanalu Prljavaca u snimci pjesme "Mojoj majci" zastave s petokrakom: 0:22, 2:42, 3:30, 3:49, 4:05, 4:12, 4:56, 5:20, 5:35.