Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU DJ Quicksilver nastupa u Hrvatskoj

Loveparade je izgubio svoj smisao

04.03.2009.
u 14:18

DJ Quicksilver, jedno od najvećih imena svjetske elektroničke glazbene scene, dolazi prvi put u Hrvatsku gdje će nastupiti na dvodnevnom festivalu RastRaft koji se od 17. do 19. travnja održava u Slunju. No slavni njemački DJ neće zaobići ni Zagreb te će 5. ožujka u klubu Aquarius publici predstaviti dio onoga što je očekuje na festivalu u Slunju.

S više od 15 milijuna prodanih ploča ovaj glazbenik već 20 godina pripada u sam vrh svjetske glazbene scene, a i više od 500 nastupa u godinu dana govori samo za sebe. Tvorac je velikih hitova kao što su “Bellissima” i “Planet Love”, a neki od njegovih mikseva (poput “Insomnie”) postigli su veći uspjeh od originala.

Povodom njegova prvog nastupa u Hrvatskoj s Quicksilverom smo porazgovarali o njegovim počecima, najvećim hitovima, suradnjama s poznatim glazbenicima, Njemačkoj kao domovini dance-kulture i još mnogočemu.

"Bellissima"

1. Kada i kako ste se počeli baviti glazbom?

Glazbu sam počeo puštati sa 15 godina. U to doba su se koristile kazete što je značilo kazetu unutra - odsvirati pjesmu - kazetu van - drugu kazetu unutra itd., i to sve bez miksete. Kasnije su došle ploče, CD-i i slično, a svirao sam uglavnom na privatnim zabavama. Početkom devedesetih otvorio sam trgovinu LP-ploča gdje sam ubrzo upoznao mnoštvo poznatih DJ-a, producenata i promotora. Jedan od tih promotora dao mi je priliku da nastupim na njegovoj zabavi i bio je oduševljen. On me onda preporučio drugom, ovaj trećem i već sam bio u “poslu”. U toj istoj trgovini sam kasnije upoznao producenta Tommasoa de Donatisa koji me odmah pozvao u svoj studio, a nakon kratkog “brainstorminga” nastala je prva produkcija DJ-a Quicksilvera “Bingo Bongo”.

2. Jeste li se uvijek bavili tehnoglazbom ili ste se okušali i u nekim drugim glazbenim pravcima?

Što se glazbe tiče, tu sam vrlo slobodouman i nikada se nisam čvrsto vezao. S vremenom sam upoznao mnogo različitih glazbenih pravaca, a i sam sam mnogo eksperimentirao. To se kasnije odrazilo na moje produkcijsko djelovanje, kao na primjer suradnju s Faithlessom, Jeanom Michelom Jarreom i Shaggyjem.

3. Tehno i rave-scena doživjele su svoj vrhunac u drugoj polovici 90-ih godina, je li ta scena u Njemačkoj još uvijek jaka kao nekada? Kako je s drugim dijelovima svijeta u kojima ste nastupali?

Njemačka scena se u posljednje vrijeme jako smanjila. Osim ako izuzmemo velika događanja kao što su Mayday, Nature One i slični, elektronika živi još samo u malim klubovima. Čak i Loveparade koji svake godine privlači sve više posjetitelja nema više mnogo veze s onim što elektronička glazba poručuje već je postao masovno komercijalno okupljanje. A većini je važno samo da mogu reći da su bili tamo. Nakon mnogo uspješnih godina, dance-glazba je u Njemačkoj postala samo nusproizvod i više nije tako ozbiljno shvaćena. I to u domovini dance-kulture, šteta. Druge zemlje nude sada više, scene nisu toliko “izlizane“, a ljudi su opušteniji i bolje se zabavljaju. A i za DJ-a je važno da publika razumije njegov glazbeni izričaj. Mediji u drugim zemljama čine mnogo više, na primjer u Nizozemskoj i Engleskoj. Njihovi DJ-i su uvijek na vrhu top-ljestvica jer tamo još uvijek postoji prava DJ-kultura.

4. Uz rave-partyje uvijek se veže i konzumacija raznih stimulansa, što vi mislite o tome?

Nikada nisam imao problema s tim, glazba je kod mene uvijek na prvom mjestu, a za to trebam imati čistu glavu. Droga je loša!

5. Surađivali ste sa zvijezdama poput Jeana Michela Jarrea i Shaggyja, dakle dva potpuno različita glazbenika. Kako je došlo do tih suradnji i kako su one utjecale na vaše daljnje stvaranje?

Kao veliki obožavatelj Jeana M. Jarrea želio sam njegovu genijalnu glazbu približiti klupskoj sceni. Tako je nastala pjesma “Equinoxe 4“, a Jean je osobno dao zeleno svjetlo za njezino izdavanje. Shaggyjeva pjesma “Boombastic” mi se od početka svidjela. U to se vrijeme crnačka glazba puno svirala po velikim njemačkim klubovima pa sam tako i došao na ideju da na plesne podije privučem i poklonike tehnoglazbe. To mi je i pošlo za rukom, a i Shaggyju se svidjelo te smo snimili zajednički spot zbog čega sam bio jako ponosan. Jednu od naljepših stvari doživio sam 1998. kada me je nazvao sir Paul McCartney da pohvali “Mull of Kintery“, miks koji sam napravio sa svojim projektom “Watergate“. Pjesma je u Velikoj Britaniji postigla zlatnu nakladu, a njegov poziv za mene je bio kao da su i mene proglasili vitezom. Inače, originalna pjesma bila je McCartneyeva “Wings-Mull of Kintery“ koju je on posvetio svojoj preminuloj ženi.

"Equinoxe 4"

6. Nakon pet godina stanke vratili ste se na scenu s novim hitom, kako su ga vaši obožavatelji i publika prihvatili?

Pjesma je još relativno nova, a već se nalazi među deset najboljih na ljestvici. Reakcije publike su pozitivne pa mislim da tu može biti još pomaka prema naprijed.

7. Što očekujete od svoga prvog nastupa u Hrvatskoj?

Vjerujem da će biti odlično! Hrvatska uživa veliki ugled u Europi i na dobrom je glasu na europskoj party-sceni, a to su najbolje predispozicije.

8. Ljubitelj ste sportova poput brdskog biciklizma i surfanja. S obzirom na to da u Hrvatskoj nastupate u sklopu velikog natjecanja u raftingu, jeste li se okušali i u tom sportu, hoćete li se priključiti rafterima u Slunju?

Da, bio sam na raftingu u gradu Antalyi u Turskoj! Stvarno dobra zabava! Ali u Slunju su profesionalci. Ili? Nee, bolje da to ostavim profesionalcima, samo ću se osramotiti! Ja ću radije ostati kod puštanja glazbe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije