Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava sapunica

Kakav obrat! Bivši belgijski kralj nakon 50 godina priznao izvanbračnu kćer

Foto: DPA/Pixsell
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.01.2020.
u 08:00

Bivši kralj kojemu je 85 godina a vladao je od 1993. do 2013., pedeset godina nije htio priznati kćer. U svibnju 2019. morao se podvrgnuti DNK testu po odluci žalbenog suda u Bruxellesu...

Kada je umjetnica Delphine Boël prije 15 godina u jednom intervju izjavila kako je njezin biološki otac belgijski kralj Albert II. javnost je bila u šoku, a kralj se nije htio osvrtati na ovo priznanje kao ni na tvrdnje Delphineine mame Sibylle de Selys Longchamps koja je izjavila da je dugo vremena bila kraljeva ljubavnica.

U vrijeme kada je 60-ih godina počela njihova afera Albert je već bio u braku s Paolom Ruffo di Calabria. Kralj je s Paolom u vezi bio sve do 1984. godine, a kada je Delphine u javnosti otkrila da joj je on otac,  Albert II. sve je negirao i odbijao je pristati na DNK test. Tada je počeo sudski proces u kojem je kralj Albert na sve načine pokušavao izbjeći priznanje o očinstvu i nikako nije pristajao na DNK testiranje. Nakon desetljeća negiranja očinstva i žalbi koje je podnio sudu, sud je žalbe odbio i prošle godine je dobio i novčanu kaznu.

Sud je odlučio kako će za svaki dan koji bude odbijao DNK test očinstva platiti kaznu od pet tisuća eura. Kada su ga 'lupili' po džepu Albert pristaje na test koji je pokazao da je Delphine njegova kći. - Večeras je nastupilo olakšanje, priznala je Delphine Boel preko svoje odvjetnice pošto je slučaj niz godina punio novinske stupce u Belgiji. 

Bivši kralj kojemu je 85 godina a vladao je od 1993. do 2013., pedeset godina nije htio priznati kćer. U svibnju 2019. morao se podvrgnuti DNK testu po odluci žalbenog suda u Bruxellesu. Rezultat testa je u prvo vrijeme trebao biti tajan, ali u ponedjeljak navečer njegovi su odvjetnici neočekivano objavili priopćenje.

"Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boel", navodi se u priopćenju. Kralj Albert II. je 2013. abdicirao u korist starijeg sina Philippea kada je imao 79 godina.  Jedan od njegovih odvjetnika rekao je za belgijsku televiziju RTBF: "Pravna bitka se ovdje završava i on priznaje Delphine Boel kao svoje četvrto dijete".

Televizija RTL navodi da Boel ima pravo na "četvrtinu onoga na što imaju pravo druga djeca" nakon kraljeve smrti, nakon nedavne izmjene zakona o nasljeđivanju u toj zemlji. No Delphine Boel neće primati apanažu i neće imati pristupa prijestolju jer belgijski ustav predviđa da nasljednici krune moraju biti rođeni u braku.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
Milas
09:10 29.01.2020.

A kod nas je zakon takav da takvi ljigavi ocevi iskljucuju oporucno vanbracnu djecu pa ona imaju pravo samo na nuzni dio.

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
09:04 29.01.2020.

A zašzo nije priznao da je njegov lraljevski prethodnik pobio 10.000.000 kongoanaca

DU
Deleted user
08:27 29.01.2020.

čovjek...normalan čovjek bi morao biti ponosan na svoju djecu... hoće li krunu i kraljevstvo nositi u grob?... priznaj kćer, nisam je ja napravio... bar će netko pustiti suzu kad umreš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije