Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena nagrada

Josipa Lisac i Tomislav Uhlik dobitnici su Porina za životno djelo

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
28.01.2020.
u 21:00

Zbog svojeg su izričaja i posebne važnosti za hrvatsku glazbu Lisac i Uhlik nagrađeni su najprestižnijom glazbenom nagradom u zemlji, a svečana dodjela je u ožujku.

Jedna od najvećih hrvatskih umjetnica Josipa Lisac i cijenjeni skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik dobitnici su ovogodišnjih Porina za životno djelo.

Oni su zbog svojeg izričaja i posebne važnosti za hrvatsku glazbu nagrađeni najprestižnijom glazbenom nagradom u zemlji, a statue, ručno klesane od bračkog kamena, ovim će istaknutim glazbenicima biti uručene na svečanoj dodjeli Glazbene nagrade Porin u ožujku. Josipa Lisac hrvatska je glazbena diva koja na sceni djeluje više od 50 godina. Naglašenog pjevačkog identiteta protkanog različitim glazbenim stilovima, posebna je po svojoj specifičnoj boji glasa koji seže od kontraalta do soprana, scenskoj pojavi kao i odličnim interpretacijskim sposobnostima.

Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav s popularnim rock’n’roll pjevačem i skladateljem Karlom Metikošem potpuno zaokružuje njen glazbeni i životni put. Metikoševo iskustvo i snažna autorska osobnost uobličili su Josipu Lisac kao jedinstvenu umjetnicu i ženu. Njihov prvi zajednički album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. godine do danas je jedan od najboljih konceptualnih rock-ostvarenja i ulazi u antologiju hrvatske diskografije.

Isti album dobitnik je Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe 2015. godine. Koncerte posvećene Karlu Metikošu Josipa je počela održavati godinu nakon njegove smrti, svakog 10. prosinca od 1992. godine, a upravo je za „Koncert u čast Karla Metikoša“ 1996. godine Josipa osvojila nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Dobitnica je čak 22 Porina u različitim kategorijama sa svojim suradnicima, a sada se ovoj velikoj kolekciji pridružuje i Porin za životno djelo.

Tomislav Uhlik hrvatski je skladatelj i dirigent koji iza sebe ima više od stotinu skladbi za različite ansamble. Karijeru je započeo kao glazbeni voditelj u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, a njegov je rad prepoznala i struka koja ga je ovjenčala brojnim nagradama. Dobitnik je tri nagrade Porin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije