Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROJEKT

Jedinstvena glazbena priča Ranka Bobana i Rusmira Agačevića

Foto: Screenshot/PIXSELL
1/3
13.10.2021.
u 16:52

Iako biste mogli pomisliti kako je riječ isključivo o duhovnoj glazbi, mogli biste se iznenaditi jer je Boban uspio kroz dvadeset pop i rock skladbi, popularnog glazbenog izričaja, približiti javnosti lik i djelo Petra Barbarića, kojeg su 2015. papa Franjo i Kongregacija za proglašenje svetaca proglasili Časnim Slugom Božjim, što je zadnja stepenica prije proglašenja blaženim.

Legendarni bosanskohercegovački glazbenik, skladatelj i pjevač Ranko Boban, široj javnosti poznat kao autor pjesme „Hercegovina u srcu“, te popularnog hita Zdravka Čolića „Glavo luda“, kao i niza skladbi za Olivera Mandića, Vajtu, Terezu, Željka Samardžića, Tešku industriju i druge, ovih dana nas je iznenadio novim glazbenim projektom.

Riječ je o glazbenoj priči posvećenoj budućem blaženiku, mladom isusovcu Petru Barbariću, koji je rođen u Klobuku u Hercegovini 1874., a umro u Travniku 1897. Iako biste mogli pomisliti kako je riječ isključivo o duhovnoj glazbi, mogli biste se iznenaditi jer je Boban uspio kroz dvadeset pop i rock skladbi, popularnog glazbenog izričaja, približiti javnosti lik i djelo Petra Barbarića, kojeg su 2015. papa Franjo i Kongregacija za proglašenje svetaca proglasili Časnim Slugom Božjim, što je zadnja stepenica prije proglašenja blaženim. 

Autor svih tekstova je poznati bosanskohercegovački književnik Rusmir Agačević, koji se proslavio ponajviše pričama i kazališnim testovima za djecu, te popularnim TV emisijama. On je na izniman način pretočio Petrov život u stihove koji izazivaju emocije i približava kratki, a veliki Petrov život suvremenim generacijama.

Nakladnici tog jedinstvenog glazbenog projekta su Nadbiskupsko sjemenište Petar Barbarić iz Travnika i Spomen dom Petra Barbarića u Klobuku, koji su odnedavno objedinjeni pod jedinstvenu upravu.  Producenti su Jasar Murtezani i Željko Kozina. Hitove pod nazivom Hercegovina, Odlazak u Bosnu, Travnik, U bagremu procvetao, Poslušaj Petre materino srce, Naša zvijezda i dr. izvode Ranko Boban, fenomenalna Amira Medunjanin, Asia Mataga – Murtezani, Zoran Bebić Beba i drugi.

Riječ je o jedinstvenom glazbenom projektu koji je uvelike nadmašio slična glazbena ostvarenja. Prvotno zamišljen kao mjuzikl, realiziran je kroz popularne skladbe, koje odmah ulaze u srca i duše, a ne samo u uho, koje se pjevuše i preslušavaju. Svojim novim opusom Ranko Boban je još jednom pokazao svu raskoš svoga talenta i neizmjerno glazbeno umijeće, koje će zasigurno udariti nove standarde i u duhovnoj glazbi. 

VIDEO: Sanja Doležal otkrila je li joj draža 'Košulja plava' ili 'Za dobra stara vremena' 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije