Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROĐEN PRIJE 80 GODINA

Je li Lennona ubila CIA i bi li danas pokušao zaustaviti Trumpa?

John Lennon
Foto: WENN.com
1/7
09.10.2020.
u 18:52

– Morao sam ga zaustaviti. Morao sam ga ubiti – tada je, po riječima očevidaca, govorio Chapman. Mnogima je izgledalo kao da je hipnotiziran, što ih je i navelo na jednu od najpoznatijih teorija zavjere vezano za smrt poznatih osoba

Na današnji dan prije 80 godina u Liverpoolu je rođen jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća, legendarni Beatles John Lennon. 

Lennon je rođen u Liverpoolu 9. listopada 1940., dok mu je otac, Fred Lennon, bio odsutan od kuće. Otac se vratio obitelji pet godina kasnije, no supruga Julia više nije željela živjeti s njime. Dječak je odrastao kod tete Mimi, majčine sestre. Majka je umrla 1958, u prometnoj nesreći pred tetinom kućom, kada je Johnu bilo sedamnaest godina. John je dosadu u školi razbijao crtanjem svojih kolega i profesora i markiranjem s nastave. Budućnost mu nije izgledala sjajno dok teta nije zamolila ravnatelja škole da mu napiše preporuku za Liverpool Art College, zbog njegova crtanja.

Godine 1955. osnovao je svoju prvu grupu, The Quarrymen, s prijateljem Peteom Shottonom. Ostali članovi bili su Nigel Walley i Ivan Vaughan. Ivan Vaughan je upoznao Johna sa svojim prijateljem Paulom McCartneyem 1957. Zajedno s njime i, nešto kasnije, Georgeom Harrisonom osniva grupu The Beatles. Kasnije (1962.) im se pridružio Ringo Starr. Godine 1963. objavljuju svoj prvi album Please, Please Me. Pjesme Help!, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus bili su Lennonovi važniji doprinosi Beatlesima koji su osvojili srca slušatelja i top liste. Grupa se raspada 1970. godine. Posljednji Lennonovi hitovi za grupu bili su Revolution, Across the Universe, Don't Let Me Down i Come Together.

Već prije raspada grupe snimio je tri eksperimentalna albuma s drugom suprugom Yoko Ono. Najuspješniji albumi su mu John Lennon/Plastic Ono Band iz 1970. i Imagine iz 1971.

John Lennon
1/5

Ubijen je 8. prosinca 1980. godine u 22:50 ispred zgrade Dakota, vraćajući se sa snimanja materijala za novi album. Počinitelj je identificiran kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade Dakota zajedno sa grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljenja posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, fotografirao trenutak kada je davao autogram svom ubojici Chapmanu. Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. John Lennon je napravio par koraka i prije no što je pao, rekao: "Upucan sam". Čekajući policiju, iz džepa je izvadio primjerak knjige "Lovac u žitu". Zanimljivo je kako je dotičnu knjigu za vrijeme atentata imao ubojica J.F.Kennedyja. Po dolasku policije nije pružao otpor i priznao je krivnju.

– Morao sam ga zaustaviti. Morao sam ga ubiti – tada je, po riječima očevidaca, govorio Chapman. Mnogima je izgledalo kao da je hipnotiziran, što ih je i navelo na jednu od najpoznatijih teorija zavjere vezano za smrt poznatih osoba. Po toj teoriji Chapman je programiran od CIA-inih agenata, a okidač kojim je pokrenuta operacija bila je Salingerova knjiga "Lovac u žitu", koju je Chapman nosio u ruci. Razlog za Lennonovo ubojstvo bilo je to što je glazbenik žestoko napadao administraciju novoizabranog predsjednika Reagana te protestirao protiv svih vrsta nasilja. Britanski pisac i odvjetnik Fenton Bresler još je 1990. napisao knjigu u kojoj je iznio niz dokaza tezi da je Chapman bio klasični mandžurijski kandidat, a njegove teze kasnije su iznijeli i drugi novinari.

O Lennonovoj smrti govori se i u knjizi “Tko je ubio Johna Lennona?”, autorice Lesley-Ann Jones, na hrvatskom jeziku objavljene u izdanju Rockmarka. Jones u knjizi pokušava dati odgovore na pitanja kakav je Lennon zbilja bio, zašto su se Beatlesi doista raspali, je li imao homoseksualnih sklonosti, kako bi reagirao na topljenje ledenjaka, što bi poduzeo, bi li, da je tu, još uvijek bio bitan, koristio društvene mreže, uništio Trumpa?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije