Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješna aukcija

I Lana Jurčević pomagala sakupiti novac za prve sveučilišne studije plesa

život je ples
Foto: Jan Iveta
1/13
11.12.2014.
u 16:33

Ljubitelji plesa okupili su se u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta kako bi dali podršku Studiju plesa u sklopu projekta 'Život je ples'

Ljubitelji plesa okupili su se u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta kako bi dali podršku Studiju plesa u sklopu projekta "Život je ples". Prisutni su imali priliku licitirati za 28 špica na kojima je interveniralo 11 autora, domaćih dizajnera i kostimografa: Boudoir, Elfs, Juraj Zigman, Ivona Martinko, Martina Franić, Loredana Bahorić, LINK by Ogi Antunac & Zoran Mrvoš, Dženisa Pecotić, Ivana Bakal, Mario Miše i Boris Pavlin.

Aukcijom je sakupljeno 16.000 kuna kao financijska podrška održanju novoosnovanih plesnih studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sredstva će biti uplaćena u Fond za inozemne pedagoge. Prisutne je na licitiranje poticala voditeljica Danijela Trbović, a dizajnerskim eksponatima nije odoljela ni Lana Jurčević.

Projekt je inicijativa tvrtke ENTI - ŠPORT d.o.o. koja je u povodu svog 20. rođendana i 10 godina postojanja dućana NTS sportswear pokrenula društveno odgovornu akciju s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti i održanju kulture plesa. Prepoznavanje  potreba plesača, suosjećanje sa zadacima i praćenje trendova koji su im omogućili nesmetan i siguran rad tajna su dugogodišnje ljubavne veze između plesača i NTS-a na čelu s Ninom Tarnovski.

Pokretanje prvih sveučilišnih studija iz područja plesne umjetnosti u Hrvatskoj, u sklopu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine, bio je značajan povijesni korak kojim se okrunilo prepoznavanje  doprinosa i značaja plesa  u društvenom i kulturnom životu Republike Hrvatske.

– Zahvaljujem organizatorima na čelu s Ninom Tarnovski i svima koji su novčano podržali ovu prekrasnu akciju kojom je ples barem na kratko postao žarištem interesa javnosti. Nadam se da smo ovim pokrenuli niz sličnih zbivanja u budućnosti kojima ćemo podržati akademsko obrazovanje plesača u Hrvatskoj. Omogućujući pozivanje vrhunskih nastavnika iz inozemstva, postavljamo najviši početni standard za Studije na odsjeku plesa – izjavila je predstojnica Odsjeka plesa, docentica Andreja Jeličić dodajući kako je nepostojanje visokoškolskog plesnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj marginaliziralo ples i sve  njegove predstavnike te ugrožavalo kvalitetu opstanka i mogućnost sustavnog razvoja cijelog jednog umjetničkog područja čiji je rezultat zaostajanje za europskim trendovima u kulturi i obrazovanju.

>>Domaći dizajneri udružili snage da bi pomogli plesne studije na ADU

Ključne riječi

Komentara 1

LE
LeonardS
17:19 11.12.2014.

A dugo je nije bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije