Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet na vrhu

HRT nakon 10 godina ponovno najgledanija televizija u Hrvatskoj

Foto: Screenshot
1/7
03.04.2020.
u 14:25

I prijašnjih godina HTV je znao unutar pojedinog mjeseca biti gledaniji od komercijalnih televizija, međutim nikada od 2011. u ovakvom kontinuitetu

Nakon što je gotovo desetljeće bio u sjeni komercijalnih televizija, po ocjeni nezavisnih agencija koje prate gledanost, HRT se ponovno vratio na vrh. Istraživanja koja su provele dvije agencije, AGB Nielsen i AD Scanner, pokazuju da je u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 1. travnja 2020. program HTV-a bio najbolje prihvaćen kod gledatelja.

I prijašnjih godina HTV je znao unutar pojedinog mjeseca biti gledaniji od komercijalnih televizija, međutim nikada od 2011. u ovakvom kontinuitetu. Najčešća iskakanja u posljednjih 10 godina bila su zbog velikih sportskih natjecanja – dobar primjer za to je ljeto 2018., ali nikada ovakav uspjeh nije zabilježen bez sporta u programu.

Koji su razlozi za povratak gledatelja na nacionalni javni servis?

U jesen 2017. pripremljena je generička shema za razdoblje 2018. do 2022. Ona je donijela stabilnost i točnost emitiranja, izbjegavanje preklapanje žanrova po kanalima i povećanje broja sadržaja visoke javne vrijednosti. Uložili smo više novca u prime time te poboljšali kvalitetu novinarskog i uredničkog kadra. Ustalili smo termine koji će se i nakon ove koronakrize vratiti u svoju ustaljenu shemu: prime time uvijek počinje u 20:05, filmovi na Drugom u 21 sat, a primjerice emisija Otvoreno u 22 sata.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Profilirali smo i dane: ponedjeljak je na Prvom programu rezerviran za nove domaće dokumentarne i igrane naslove, utorak je dan laganijih tema uz emisije U svom filmu i Klub 7, srijeda je posvećena vrhunskim stranim dokumentarnim filmovima u ciklusu Mijenjamo svijet te emisijama javnog sadržaja Destinacija Hrvatska i Kultura s nogu, četvrtkom se zabavljamo uz kviz Tko želi biti milijunaš i magazin Puls, petak i subota ispunjeni su blockbusterima i zabavnim emisijama poput A strane, Voice i 5.com s Danielom, dok nedjeljom za cijele obitelji okupljene pred ekranima puštamo humoristične serije i dokumentarne uratke provjerenih autora poput Roberta Knjaza i Gorana Milića.

Usprkos smanjenom budžetu, zadržali smo bogat sportski program na našem Drugom programu i osigurali prava za velika sportska natjecanja poput Lige prvaka, Eura 2021., OI 2018., 2021., 2022., 2024., a populariziramo i ženski sport i parasportove.

Na HTV3 uveden je pak stalni termin Antologije dramskog programa – do sada smo emitirali gotovo sve kultne serije koje smo imali pravno riješene: Naše malo misto, Velo misto, Kuda idu divlje svinje, Mejaši, Gruntovčani, Kontesa Dora, Kiklop, U registraturi, Čovik i po... Obogaćen je i filmski program – kreirani su maratoni i proširena suradnja s festivalima. A posebnu pozornost dobila je i naša Škola na Trećem, program nastave na daljinu za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koju od samog početka koronakrize uspješno provodimo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH.

Uz Dnevnike i Vijesti na Prvom, i naš HTV4, popularna Četvorka, profilirao se kao snažan news kanal koji kontinuirano prati sve događaje iz Hrvatske i svijeta. Vijesti proizvodi svakih sat vremena, a glavno mu je sidrište emisija Studio 4 – trenutačno pod nazivom Zajedno za zdravlje. U sklopu njega prenosimo sve sjednice Hrvatskog sabora i Vlade RH, kao i sve izvanredne događaje, konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite te nebrojena uključenja uživo.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Naznake povratka i vjere gledatelja u HRT počele su se pojavljivati u 12. mjesecu prošle godine. Tada nismo bili sigurni pokazuje li se trend zbog mjeseca prigodnog programa, međutim, rast gledanosti nastavljen je i u 2020. godini. Dokaz je to da su gledatelji prigrlili HRT kao prvu opciju zbog dobre generičke sheme i jasno postavljenih slotova, profila pojedinih kanala te iznimno kvalitetnog sadržaja.

I dalje je među prvih 13 javnih televizija Europe, a u usporedbi s konkurencijom u Hrvatskoj, HRT u 2020. sa svojim kanalima ostvaruje najbolje rezultate u cijelom danu. Bilježimo i trend rasta po mjesecima. Po istraživanju AD Scannera u ožujku je naše kanale prosječno u minuti pratilo gotovo 60.000 gledatelja više nego u siječnju.

Značajniji porast u ožujku zabilježili su HTV3 i HTV4 – zahvaljujući brzoj reakciji vrhunskih profesionalaca koji su unutar nekoliko sati stvorili program prilagođen kriznoj situaciji – HTV3 s već spomenutom Školom na Trećem i HTV4 s cjelodnevnim programom Zajedno za zdravlje. Za izravnih prijenosa press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite vidljiv je skok gledanosti na HRT4, koji je tada najgledaniji kanal u zemlji. I kod središnje informativne emisije Dnevnik 2 vidljiv je trend rasta iz mjeseca u mjesec.

Posebno su zanimljivi podaci o 22. ožujku, danu razornog potresa u Zagrebu. Kad su u najtežim životnim situacijama, građani najviše gledaju HRT. Prema podacima AGB Nielsena vidimo da je naš izvanredni program bio gledan jednako kao dva glavna komercijalna kanala zajedno, dok mjerenja AD Scannera pokazuju da u prijepodnevnim satima HRT4 bilježi najveću gledanost, a nakon podneva poziciju najgledanijeg kanala preuzima HRT1.

HRT je ustrajnom programskom politikom uspio dokazati da kvalitetnim javnim sadržajima može privući publiku jednako dobro kao i vodeće europske televizije u borbi s komercijalnim ponudama. Povratak gledatelja HRT-u tim je značajniji zato što se do njega došlo emitiranjem čak 85% domaćeg programa u prime timeu.

I Hrvatski radio s umrežavanjem dva nacionalna i osam regionalnih postaja dostiže više od milijun slušatelja dnevno. Prema procjenama, najveća slušanost bila je neposredno nakon potresa u Zagrebu, kada su se reporteri već nakon prvog udara uživo uključivali u program Hrvatskog radija. Također, veliku slušanost nose HR-u i izravni prijenosi konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Treba reći i to da je Hrvatski radio značajno povećao doseg putem streama na internetu, gdje smo zabilježili milijun i 255 tisuća ulazaka.  

Uz Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju, Odjel weba i multimedije HRT-a pokazao je svu svoju snagu – kako u trenutku potresa u Zagrebu, tako i u cijeloj izvanrednoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Svakodnevno je na stranicama društvenih mreža HRT-a moguće gledati prijenose svih najvažnijih konferencija za medije i izjava uživo, kao što pravodobno objavljujemo i sve informacije na portalu www.hrt.hr, Facebooku, Twitteru i Instagramu te na YouTubeu. Ponuda programa uživo nalazi se na OTT platformi HRTi, a osim programa uživo, tu je i više od 50.000 različitih sadržaja koje gledatelji prema izboru mogu gledati kad god žele na svim uređajima. Osim toga, Škola na Trećem ima i svoj posebni YouTube kanal na kojem učenici, a kojima je YT omiljena platforma, rado gledaju sadržaj i nakon jutarnje HTV nastave. Tako Škola na Trećem bilježi već više od 700.000 pregleda sadržaja, dok su učenici ostavili na našem kanalu već gotovo sedam milijuna pozitivnih reakcija.

"Stoga se HRT i ovim putem najtoplije zahvaljuje gledateljima, slušateljima i korisnicima naših nelinearnih platformi što prate i podržavaju javni servis svih građana Hrvatske", naglasio je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Ključne riječi
HRT

Komentara 10

DU
Deleted user
15:10 03.04.2020.

Hrt je za tri koplja ispred ovih komercijalnih TV . One turske sapunice od 100 i vise epizoda vrijeđaju i ono malo zdravog razuma

IH
iron.hide.54966
14:54 03.04.2020.

Proće i ova pandemija i šta će onda? Uvijek im ostaje dobra stara pretplata...

DI
diazrm
15:18 03.04.2020.

Nije toliko do HRT-a, koliko do pada drugih. Prvenstveno Nove tv. Ova naša im serija nije najzanimljivija i stalno iste glumce vrte, LZN su potrošili više, dnevnik im traje sat i dvadeset, babe im gledaju onu tursku, ali ovi oholo stavljaju kasno pa ljudi prebace na HRT gdje nalete na dobar film.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije