Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NEDJELJU

Dokumentarac o Arsenu otkriva nepoznate detlaje o velikom umjetniku

arsen dedić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
31.10.2020.
u 15:52

- Ja ne znam šta je to, ja nisam nikad u životu vidio Internet, ja ne znam šta je to. Ja se sa svim tim stvarima ne bavim, onako pogledam televiziju a od svih ovih elektronskih uređaja imam samo kućno zvonce, derem se tko je i uglavnom ne otvaram”, kaže Arsen u filmu.

„Ono sve što znaš o meni, to je tako, tako malo...“ Tako bismo mogli definirati i znanje o jednom od najvećih skladatelja, pjesnika, aranžera, flautista i pjevača koje smo ikada imali, Arsenu Dediću.

Imamo dojam da znamo sve, ali je riječ o tako slojevitoj i bogatoj karijeri d i dalje dosta toga ne znamo ili smo samo načuli. Jedno od viđenja njegova lika i djela donosi novi film serijala „A Porina dobiva...“ u kojem će o Arsenu govoriti Gabi Novak, Matija Dedić, Branko Viljac, Duško Šarac, Ivo Pattiera, Tonko Maroević, Branko Bulić, Rade Šerbedžija, Nikša Bratoš, Branko Bubica, Darko Gulin, Mate Relja i Jakša Fiamengo. U film su inkorporirane i Arsenove izjave, stare fotografije, pjesme i naravno skladbe koje su obilježile jedno vrijeme. Arsen je tako priznao da ga uopće nisu zanimali YouTube i ostali suvremeni izvori informacija, pa bi se često čudio kad bi mu netko rekao kolike milijune pregleda ima neka njegova skladba.

arsen dedić
1/5

“Ja ne znam šta je to, ja nisam nikad u životu vidio Internet, ja ne znam šta je to. Ja se sa svim tim stvarima ne bavim, onako pogledam televiziju a od svih ovih elektronskih uređaja imam samo kućno zvonce, derem se tko je i uglavnom ne otvaram”, kaže Arsen u filmu.

Kao i u dosadašnjih nekoliko filmova serijala i u ovom o Arsenu otkrivamo manje poznate pojedinosti njegova života i karijere. Od djetinjstva, pokušaja proboja na glazbenu i pjesničku scenu, studija flaute u Zagrebu, osnivanja tzv. zagrebačke škole šansone, prijateljevanja s velikim svjetski zvijezdama kao što su Gino Paoli, Sergio Endrigo i Bulat Okudžava, skladanja vječnih hitova, glazbe za filmove, televizijske serije, kazališne predstave, nagrade u San Remu koju je prije njega dobio Bob Dylan i skladanja bogatog opusa za djecu. Iako ga je u novinarskim krugovima pratio glas cinika s kojim nije uvijek bilo ugodno razgovarati, film serijala „A Porina dobiva...“ otkriva manje poznatog Arsena, umjetnika koji je stalno nešto radio, pisao, skladao, emotivca koji bi recimo kao dijete očajavao kad bi u školi dobio četvorku ili ne bi bio uvršten u košarkašku reprezentaciju škole.

Otkrivamo Arsena čije su skladbe jedno vrijeme bile odbijane na festivalima, koji se itekako namučio da bi svijetu dokazao da je kreativni vulkan, jedan od najvećih glazbenika i pjesnika koji su ikada hodali ovim prostorima.

Novi film Tonija Volarića, iz serijala „A Porina dobiva...“ u produkciji Unison Pro, u nedjelju, 1. studenog u 20.10 h na Prvom programu Hrvatske televizije, otvara knjigu zvanu Arsen Dedić.

Ključne riječi

Komentara 1

AB
abokatstir
23:19 31.10.2020.

Drug Arsen je bio hedonist koji je uživao naklonost sustava i nije ga bilo briga za masu potlačenih, gaženih, a posebno Hrvata Na žalost bilo je puno takvih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije