Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENA VODITELJICA

Barbara slušateljima Radio Dubrovnika donosi glazbene poslastice: 'Društvene mreže kreiraju ukus'

Barbara Horvat
Foto: Privatni album
1/3
04.08.2022.
u 22:20

- Kao svaka mlada osoba imala sam velike planove, htjela sam živjeti u Zagrebu, mogla sam se zamisliti i u Londonu, ali na kraju sam zaključila da je doma ipak najljepše. Sve me trenutačno veže za Dubrovnik. Tu je moj mir koji ne bih mogla ostvariti u većem gradu, ali ako se pruži pravi izazov ili prava prilika, nikad se ne zna, kazala je Horvat

Hrvatski radio Dubrovnik u svom je programu okupio odličnu ekipu glazbenih znalaca i voditelja svih generacija. Dok stariju generaciju predstavlja Slobodan Nano Vlašić, koji je ove godine nominiran za Večernjakovu ružu, boje mlađe generacije brani Barbara Horvat, urednica i voditeljica glazbenih emisija u kojima predstavlja novitete s domaće i svjetske glazbene scene.

Kako ste zavoljeli radio? Jesi li ga slušali i u djetinjstvu?

Doslovno otkad znam za sebe radio mi je bio jako važan. U mom djetinjstvu nije bilo YouTubea i streaming servisa, slušale su se top-liste na radiju, telefonski naručivale glazbene želje. Dio sam one generacije koja je strpljivo čekala da glazbeni urednik pusti određenu pjesmu na radiju kako bih je snimila na kasetu, ako bi se uspjela snimiti bez prekidanja pričom spikera – e to je bila prava sreća!

Kada i kako ste došli na Radio Dubrovnik?

Na Radio Dubrovnik došla sam kao glazbena suradnica prije 10 godina na nagovor kolegice s kojom sam tada pjevala u zboru. Nakon mjesec dana upoznavanja s programom dobila sam priliku pustiti svoj prvi glazbeni miks. Bila je to velika stvar za mene tada!

Sjećate li se svog prvog govora u eteru? Jeste li imali tremu, kako ste reagirali?

Moja prva glazbena emisija išla je utorkom u noćnom terminu. Prva najava snimala se unaprijed tako da nisam imala pretjerano veliku tremu. Zbog odgovornosti prema svojim slušateljima još uvijek osjetim određenu dozu ushićenja kada se upali crveno svjetlo, kada tijelo nestaje i postajem samo glas koji putuje eterom.

Koje sve emisije danas vodite i kakvog su one sadržaja?

Autorica i voditeljica sam nekoliko glazbenih emisija od kojih bih svakako izdvojila Cro top 20 – domaću top-listu i Stereo panoramu – emisiju u kojoj prezentiram novitete sa svjetske glazbene scene. Odnedavno vodim i jutarnji program Radio Dubrovnika što mi predstavlja iznimnu radost i veselje.

U karijeri ste dosad ugostili mnoge poznate glazbenike, koga biste posebno izdvojili? Sigurno je bilo i nekih anegdota?

Imala sam priliku voditi razgovore s većim glazbenim imenima kao što su Fatboy Slim, Carl Cox, Estelle… ali osobno najdraži razgovor za radijski program bio je s našom divom Josipom Lisac. Imam i nekoliko zaista smiješnih anegdota s festivala i koncerata koje su se odvijale iza pozornice, ali definitivno nisu za javnost.

Koji vam je najveći gaf koji ste napravili u eteru? Kako ste tada reagirali?

Ljudi smo, nismo roboti. Zna mi se baš kao i svim voditeljima ponekad dogoditi da nešto krivo naglasim ili pogriješim, bude i smijeha u eteru, ali nikakvih velikih i strašnih gafova koje bi slušatelji uzeli za zlo.

Cijeli ste život u Dubrovniku, jeste li možda razmišljali o nastavku karijere u Zagrebu ili prelasku na televiziju? Što vas veže za Dubrovnik, osim obitelji i prijatelja?

Kao svaka mlada osoba imala sam velike planove, htjela sam živjeti u Zagrebu, mogla sam se zamisliti i u Londonu, ali na kraju sam zaključila da je doma ipak najljepše. Sve me trenutačno veže za Dubrovnik. Tu je moj mir koji ne bih mogla ostvariti u većem gradu, ali ako se pruži pravi izazov ili prava prilika, nikad se ne zna…

Kako gledate na aktualnu situaciju u domaćoj i stranoj glazbi? Je li hiperprodukcija ubila kvalitetu? Koje biste izvođače izdvojili?

Osobno jako volim glazbu 70-ih i 80-ih godina, ali u okviru radijskog posla pomno pratim aktualnu scenu. Vremena su se promijenila. Mladi nemaju koncentraciju slušati cijele albume, ako je pjesma dulja od tri minute gube interes i preskaču dalje. TikTok kao platforma stvara neke nove glazbene trendove, ali diktira i situaciju na top listama. Fascinantno je kako se upravo zahvaljujući spomenutoj društvenoj mreži Kate Bush nakon 37 godina vratila na broj 1 britanske top-liste! Jako mi se sviđa novi Harry Styles, Måneskin koji je poput ABBA-e iskoristio pobjedu na Eurosongu i uspio ostvariti proboj na svjetsko tržište. Od generacije Z izdvojila bih Oliviju Rodrigo i britanske uzdanice Wet Leg. Od novih, domaćih izvođača tu su duo Marisol, šibenski bend BluVinil i treper Hiljson Mandela koji trenutačno ima najslušaniji album u državi, ali je nažalost slabo zastupljen u radijskom eteru.

Kako ste općenito zadovoljni programom i slušanošću Radio Dubrovnika? Što vam kažu slušatelji?

Prema posljednjim istraživanjima gotovo smo najslušaniji radio na jugu Hrvatske. Unatoč brojnim novim medijskim formatima Radio Dubrovnik i dalje ima svoje vjerne slušatelje koji su nam to dokazali i u ovoj godini kada obilježavamo 80 godina rada i djelovanja! Još od svog osnutka radio je imao važnu ulogu u životu Grada i stanovnika. Na nama je da njegujemo tu vezu i tradiciju, ali i odgovornost da idemo ukorak s tehnologijom i trendovima, iznova stvaramo sadržaj za nove generacije koje dolaze.

Koji su vam daljnji planovi u karijeri, imate li ideja za nove emisije?

Imam mnoštvo raznih ideja koje bih voljela realizirati. Na Radio Dubrovniku će se s početkom jesenske sheme sigurno otvoriti termin za još jednu glazbenu emisiju. Dobila sam muškog suradnika s kojim ću raditi u paru, trudit ćemo se kao voditelji kreirati dinamičan i zabavni jutarnji program za naše slušatelje, a imam u skorije vrijeme u planu izraditi i vlastiti podcast.

VIDEO: Ukrajinac zapjevao na koncertu Coldplaya nakon što ga je, dok je pjevao na ulici, čuo Chris Martin

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije