Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANEGDOTA

Anja Šovagović se prisjetila kako je njen otac dočekao Gibonnija: 'Mahao je nožem i vikao: 'Jesi ti marksist?'

Foto: Instagram/PIXSELL
1/4
01.01.2021.
u 17:11

- Šovo stoji u pidžami i ne vjeruje svojim ušima. Šta ovaj oće? I drži onaj ogromni nož kojim se reže špek i luk. Odakle si ti? – upita bezobrazno na bezobrazni vapaj u pomoć. Gibonni u nevjerici odgovara da je iz Splita, normalno, napisala je Anja

Velikan hrvatskog glumišta Fabijan Šovagović preminuo je na današnji dan prije 20 godina, a njegova kći Anja Šovagović Despot na Instagramu je podijelila anegdotu o tome kada im je jednom na vrata pokucao Gibonni, i zatražio pomoć tijekom mećave.

- Bila sam totalno trudna s trbuhom do zuba. Šovo je u kuhinji rezao špek i luk. Sjedila sam u dnevnom boravku i gledala televiziju. Vani je bila mećava. Zvoni. Ne mogu se pomaknuti, boli me kičma. Odlazi stari otvoriti vrata. U ruci drži veliki, ogromni nož. Otvara. Ulazi Gibonni. Da mu je napadao snijeg po autu, zatrpao cilo vozilo i ne može ga otkopat. Pa bi mu ka tribala neka pomoć. I gleda mene pa gleda Šovu, započela je Anja i nastavila.

- Šovo stoji u pidžami i ne vjeruje svojim ušima. Šta ovaj oće? I drži onaj ogromni nož kojim se reže špek i luk. Odakle si ti? – upita bezobrazno na bezobrazni vapaj u pomoć. Gibonni u nevjerici odgovara da je iz Splita, normalno. - Iz Splita? Pa šta radiš u Zagrebu po nevremenu ovakvom? Je*i ga, Dalmatinac usrani, jesi ti mene zaje*avat došo? Ja sjedim, šutim, ja sam trudna. A Dalmatinac zapanjen stao s lopatom u ruci. Čini se da ne razumije pitanje. Ne odgovara. - Da ti ja pomognem? Ili ova trudna? – očajno je zavapio Šovo. I maše onim nožem ogromnim, ispisujući upitnik po zraku nevidljivom. – Kad ja imam bruh – tiho je replicirao kantautor. – Šta imaš? Bruh imaš? – sad je glumac već bio na rubu plača.

 

– Pa, ti si u pišu udaren, baćo moj! A je l' ti znaš da sam ja ranjen u mozak svoj blesavi, je*o te ja! I sad me ti ranjenim pišulincem tjeraš da ti ja, mozga polovnoga, auspuh otkopavam! Kako ćemo sad nas dva udarena u ključne pozicije života ti tvoga, osposobit taj tvoj auto? Šta je, Dalmatinac? Šta gledaš? Jesi ti marksist? Šta si ti? – i maše nožem kao lud. Viče. Urla.

Reklo bi se da kose čupa na glavi. Strašno uzrujan, potresen muškarčevim bruhom i svojom nemoći, ljut na nepredvidljivu prirodu i još nepredvidljivijeg južnjaka u kopnenom kraju, bijesan na neprirodne pojave Dalmatinaca među Zagorcima, bijesan na ljudske migracije uopće, na sebe koji je u svojoj Slavoniji mozak oštetio rat pohodeći, izbezumljen jednim glupim prijevoznim sredstvom koje ne može krenut, a cijela nam nacija ne može krenut i snijeg je po njoj napado i 'ko će nas sve otkopat i 'ko će nam mozak ozdravit i spol probudit i hoće li se to i kada li će se uopće dogodit da lopatom taj namet sa svojih tjemena očistimo, da odbacimo bolest, da ozdravimo, da uskrsnemo, a tako smo neizlječivo bolesni i znamo da nam spasa nema i umiremo sigurno, nastavila je glumica.

1/11

Očajan jer sam ja baš sada trudna, namjerno sam trudna i namjerno tako sjedim, debela i zadovoljna i nepokretna. Namjerno sad idem dijete rodit, a vani bjesni rat i ruši se komunizam, socijalizam, titoizam, ruši se puškama i bajunetima, a hoćemo li ga se riješit', tog komunizma nesretnog, hoćemo li ga se ikada riješiti, hoćemo li postati neki drugi ljudi, bolji, pametniji, ljepši, zdraviji, hoćemo li glave svoje uspjeti promijeniti, hoćemo li se iskupiti za grijehe, hoćemo li zaslužiti život ovaj usrani? I kad će to biti, kad će se to dogoditi, hoće li uspjeti taj vrli, novi svijet u kojem snijeg sve jače pada, a vjera nam je i snaga na izmaku?! Starcima mozak ne radi kako treba, mladima je pišo van upotrebe, ko će u ovoj zemlji mislit' i ko će u ovoj zemlji djecu pravit?!

I šutim ja i šuti Gibonni. I ušutio Šovo. Istresao sve što je imao, uzdahnuo duboko, ugledao onaj ogromni nož u svojoj ruci pa se sjetio da nije pojeo što je narezao, otišao žurno u kuhinju i ostavio nas dvoje s bruhom i trbuhom u nelagodnoj tišini nastaloj poslije iznenadne i intenzivne buke, napisala je Anja.

Počnem se smješkati, smješka se i Gibo, promeškoljim se u fotelji, on se prebaci s noge na nogu, nekako bojažljivo promrmlja pozdrav i ode polako s lopatom u ruci. Ode sam, nespretno otvorivši vrata, udari lopatom nekoliko puta u štok, zbunjeno se okrene k meni i u tišini izađe u mrak. Ja sjedim i smijem se, smijem se kao luda svome ocu i sebi i snijegu i državi i zatrpanom autu i Dalmošu u Zagrebu kojeg moj otac nije prepoznao i uzaludnosti objašnjavanja, i maloj, neodoljivoj, upravo izvedenoj igri apsurda. Na Badnji dan, čudne godine neke, upalim radio i čujem stih: Moglo bi bit da je lakše umrit nego ljudima reć – oprosti.

Obradujem se sjećanjima na jedan davni zimski dan u kojem je gusto padao snijeg, a tata i ja smo jeli špek i luk na maloj drvenoj daščici u kuhinji i gledali jedno drugo ispod oka, zaključila je glumica. 

 

Ključne riječi

Komentara 30

IM
Immanuell
19:30 01.01.2021.

Moja baka bi kazala, "vrag šokački....."

Avatar comparator
comparator
03:02 02.01.2021.

Ne znam ali kao da se ne rađaju više takvi !? Sada je gluma na nivou skeća ,a i to bi bila umjetnost kad bi bila duhovita ali nije nego je smiješna za ismijavanje taman gluma za neku pinki televiziju i isti takav narod i publiku. Danas ne možeš ništa naučiti jer ako iz djela i postoji poruka ona je više poruga i ismijavanje publike koja se ceri jeftinom amaterizmu ali masovnom kako bi svaka baba imala omiljenu seriju ili bolje rečeno sapunicu. Šova je bio marka , bio je i otac i sin i duh naše nade ,a gle sad !? Svi se boje biti netko ,imati svoje ja ali zato jer nisu kao naš nepreboljeni Šova !

MO
montello
20:05 01.01.2021.

napao ga nozem i vrijeda gibonija prijeti a nece pomoći, necu komentirat ovo, i ona se sta hvali s ovime?svakome kom treba pomoći ne pita se odakle si i jesi li marksist,, dalmacija pomaze svakome kao isada petrinji, nevjerovatno kakvi ljudi sve ima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije