Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se zaštititi

Zagorci u strahu jer raketari ne smiju pucati u slovensko nebo

Tuca
Mladen Mandić
11.05.2012.
u 17:16

U Zagorju je ove godine već pala prva tuča na području Klanjca i Košničkog Huma i s tri je lansirne rampe već ispaljeno 18 raketa

Prvog svibnja počela je ovogodišnja sezona obrane od tuče koja će trajati do konca rujna. U Zagorju je već ove godine zabilježena jedna pojava tuče i to 4. svibnja na području grada Klanjca i Košničkog Huma kada je s lansirnih rampi u Kapelskom Vrhu, Lipnici Zagorskoj i Vrhima Vinagorskim ispaljeno ukupno 18 protugradnih raketa.

 Pamti se lanjski 11. srpnja

 Tuča je srećom bila slabijeg intenziteta, no Zagorci se još dobro sjećaju 11. srpnja prošle godine kad je veliki tučonosni oblak poharao gotovo cijelo granično područje sa Slovenijom uz Sutlu. – Da, granično područje uza Sloveniju uvijek nam je najveći problem jer od osamostaljenja dviju država ne smijemo pucati u slovensko nebo, a kad se veliki tučonosni oblaci koji dolaze iz Slovenije pojave na granici, kasno je za rubne dijelove. Nažalost, velik je problem i što susjedna Slovenija već dugi niz godina ne primjenjuje ovakav vid zaštite od tuče, već sve temelji isključivo na osiguranju. Stoga oni ne djeluju na oblake iznad svog neba, a kad oni uđu u Hrvatsku, naprave dar-mar. Kilometar od granice jednostavno spada u nebranjenu zonu i tu se, nažalost, osim djelovanja generatorima, ne da puno pomoći. Upravo je to uzrokovalo i najveću tuču lani kad se veliki tučonosni oblak dugo kretao uz samu granicu, pa je prvo poharao velik dio Slovenije, a kad je prešao Sutlu, nije pomoglo ni što je “raketarka” s Kapelskog Vrha Dragica Trbušić ispalila čak 30 raketa. Cijelo područje Kumrovca, Klanjca i Kraljevca na Sutli je opustošeno – rekao je prvi čovjek Radarskog centra Sljeme Dušan Bižić.

 Situacija gora nego lani

 Damir Ščevničar, jedan od djelatnika u Radarskom centru, kaže da je ove godine situacija, što se tiče broja raketa, još gora nego nekoliko prijašnjih godina. – Nažalost i naši čelnici iz Hidrometeorološkog zavoda ne uviđaju koliko se ovakvim načinom pomaže u obrani od tuče i najradije bi ga ukinuli. Stoga se iz godine u godinu izdvaja sve manje. Prije su naši raketari kod sebe imali 18 raketa, a od ove godine samo 15. S tako malim brojem riskiramo da, ako jedan dan bude više prijetnji, raketari ostanu bez raketa – rekao je Ščevničar.     

U županiji 27 postaja

U Zagorju postoji ukupno 27 postaja za obranu od tuče. Sve raspolažu prizemnim generatorima, a 21 koristi i rakete. U protekle je dvije godine županija Državnom hidrometeorološkom zavodu za obranu od tuče uplatila za svaku godinu po 150.000 kuna, a isto je toliko planirano i za 2012. godinu.     

Ključne riječi

Komentara 4

DI
dimitrijet
08:08 12.05.2012.

Osiguranje nije zastita od tuce. To je samo nacin da se prisili seljake da povecaju profit osiguravajucih kompanija.

VE
Vexans
18:10 11.05.2012.

Kada bi država s tim novcem participirala cijenu koštanja osiguranja,ubrzo bi se poljoprivrednici Zagorja uvjerili da je taj način daleko prihvatljiviji.Koliko zemalja u EU štiti polj.usijeve raketama?

HT
hund-titan
18:16 11.05.2012.

kako moze neko biti toliko glup i neda popucati tocu sa raketama,ili su slovenci toliko zlocesti pa salju oblake preko granice;zato treba skidati sve granice na svetu,koje izmislio covek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije