Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST?

Voda HE Lešće stvorila osam jezera i potopila špilju Ledenicu

jezero
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
20.07.2010.
u 14:46

Uz mnoge znatiželjnike i vlasnike potopljenih parcela prostor nedaleko od Špehara obišli su i predstavnici HEP-a i inspektori zaštite okoliša.

Malo mjesto Špehari na području općine Bosiljevo, u kojem živi samo jedan stanovnik, dobilo je potpuno nenadano čak osam novih jezera. Dogodilo se to nakon punjenja vodom akumulacijskog jezera nove hidroelektrane Lešće. Voda se podzemnim kanalima, po zakonu o spojenim posudama, prelila iz jezera i u vrtačama i depresijama kraj Špehara stvorila jezerca. Osim nekoliko manjih, na nedostupnom šumskom predjelu u posljednja dva tjedna podizanjem vode nastalo je i jezero dugo tristo i široko stotinjak metara.

Divlje svinje na kupanju

– Jedno jutro došao mi je susjed Slavko Špehar reći da je noću, dok je bio na lovačkoj čeki, čuo divlje svinje kako se kupaju u vodi i pljuskaju. To nam je bilo potpuno nevjerojatno, jer je Dobra od tog mjesta udaljena četiri ili pet kilometara zračne linije. No, kad smo stigli tamo vidjeli smo novo jezero. Ubrzo smo na okolnom, uglavnom šumskom području, pronašli čak osam novih jezera – ispričao nam je Josip Špehar.

Danima je vodostaj rastao tako da je u najvećem jezeru, po njihovim procjenama, dubina čak 15 metara. Pod vodom su sada vrtače koje su se donedavno koristile kao sjenokoše, ali i šuma sa stoljetnim hrastovima.

Vlasnik privatnog jezera

– Sigurno je riječ o vodi iz akumulacijskog jezera koja je podzemnim kanalima stigla i na naše područje. To dokazuje i njezina razina koja je rasla kao i razina akumulacije za donedavnog punjenja. Ne znam što će se dogoditi s ovim jezerima, no pobudila su veliko zanimanje ljudi iz okolnih mjesta. Dolaze vidjeti taj fenomen. I ja sam nakon plavljenja jedne moje parcele postao "vlasnik privatnog jezera" – našalio se Josip Špehar.

Hoće li neočekivano plavljenje područja u Špeharima donijeti neku opasnost za cijeli taj kraj još je nepoznato. Podzemne vode potopile su i dvjestotinjak metara dugačku špilju Ledenicu nedaleko od sela.

Prošlih dana to su područje, kao i zemljište oko jezera dugog 12,5 kilometara, obišli predstavnici HEP-a i inspektori zaštite prirode. Službene reakcije oko ovog događaja i javno objavljivanje podataka o štetama očekuju se idućih dana.

Komentara 1

Avatar m_m
m_m
17:13 20.07.2010.

Zabranjeno imat privatna jezera! Odma tužit i otet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije