Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
letačka legenda

Supruga Ljerka: Još ni danas ne znam što se dogodilo mom Rudiju

Foto: Mladen Mandić
1/9
11.05.2014.
u 16:25

U Gornjoj Stubici danas se po 17. puta održavaju „Susreti za Rudija“

U spomen na junaka Domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina, u Gornjoj Stubici danas se po 17. puta održavaju „Susreti za Rudija“. Perešina svi pamte kao pilota koji je u listopadu 1991. s MIG-om - 21 tadašnje JNA poletio iz Bihaća i sletio na aerodrom u Klagenfurt poručivši kako on kao Hrvat ne želi pucati na svoj narod. Susrete je danas u podne otvorio izaslanik predsjednika Josipovića, zapovjednik Hrvatkog ratnog zrakoplovstva Dražen Šćuri koji je rekao kako mu je bila čast da mu zapovjednik bude jedan tako hrabar i odvažan pilot kakav je bio Perešin.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić obećao je kako će se iduće godine, uz 20-godišnjicu Perešinove pogibije, urediti i njegova Spomen kuća u rodnom Jakšincu, a župan Željko Kolar dodao kako se s tugom i ponosom svi Zagorci prisjećaju Perešina te nam je obaveza da stvorimo državu kakvu je on priželjkivao. Na komemoraciji je bila i obitelj poginulog Perešina. Supruga Ljerka rekla je da još ni danas ne zna što se zapravo dogodilo s Rudijem. - Prilikom akcije Bljesak njegov je zrakoplov pogođen i on se katalpultirao iz aviona.

Foto: Matija Topolovec/Pixsell

FOTO: Matija Topolovec/PIXSELL

No, dok su dijelovi aviona pronađeni na hrvatskoj strani, on se prizemljio na teritorij Bosne. Nekoliko dana nakon toga, na njihovoj televiziji bili su prikazani i njegova kaciga i maska, a budući da prilikom preuzimanja tijela, dvije i pol godine kasnije, liječnici nisu utvrdili ni prijelom vratne kralježnice ni skočnih zglobova koji su u takvim situacijama najčešći, pretpostavljam da je Rudi zarobljen i ubijen. Prvo je bio pokopan u Odžaku, a kasnije u Banja Luci odakle smo i preuzeli njegovo tijelo – rekla je Ljerka Perešin. U spomen na Rudija, jučer je otvorena i izložba u Muzeju seljačkih buna. Održan je i malonogometni turnir te tradicionalni atraktivni aeromiting s preletima aviona i spuštanjem padobranaca.

>> Rudi Perešin zaslužuje spomenik i u zračnoj luci u Klagenfurtu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije