Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovar

Simbolični povratak kipara u rodni grad nakon 19 godina

bjelovarac
Damir Spehar/PIXSELL
08.12.2010.
u 20:48

Svečanom obilježavanju povratka Bakićeva “Bjelovarca” na bjelovarskom Boriku nazočili uglednici predvođeni predsjednikom RH Ivom Josipovićem

Nakon punih osam godina od apela za njegovo obnavljanje i vraćanje na svoje mjesto, spomenik “Poziv na ustanak” Vojina Bakića, jednoga od najpoznatijih hrvatskih kipara, vraćen je u Spomen-park Borik. Skulptura “Bjelovarca”, što je uvriježen naziv za ovaj spomenik, izrađena je još 1946. godine u znak sjećanja na žrtve fašističkog terora. Ratne 1991. godine spomenik je miniran, a počinitelji toga zlodjela nikada nisu otkriveni.

Bezuman čin

Prigodnom obilježavanju ponovnoga postavljanja skulpture “Bjelovarca” jučer je u Bjelovaru uz brojne uglednike iz političkog i javnog života pribivao i predsjednik RH Ivo Josipović.

– Rušenje ovog spomenika bezuman je čin u kojemu je onaj tko ga je počinio pokušao napraviti višestruku štetu, no nije u tome uspio i ja sam danas sretan što je spomenik obnovljen i vraćen tamo gdje pripada – rekao je predsjednik i dodao da sam čin vraćanja danas ima višestruko simbolično značenje.

– Onaj tko je srušio ovaj spomenik htio je time srušiti ulogu velikog umjetnika, htio je srušiti uspomenu na antifašizam, htio je zaprljati Domovinski rat, htio je srušiti jedan sustav vrijednosti, htio je srušiti Hrvatsku kao demokratsku zemlju i zemlju tolerancije, no ni u jednome od toga nije uspio i zato čestitam i zahvaljujem svima koji su pridonijeli tomu da se spomenik obnovi i vrati na svoje mjesto – poručio je predsjednik Josipović.

Višestruko važna gesta

Osim predsjednika, među govornicima bio je i akademik Tonko Maroević, jedan od pokretača inicijative za obnavljanje i vraćanje “Bjelovarca”. Izražavajući zadovoljstvo i čestitajući svima koji su pridonijeli ostvarenju, Maroević se osvrnuo na značaj i trag koji je Vojin Bakić, inače rođeni Bjelovarčanin, ostavio u hrvatskome kiparstvu. Zadovoljstvo nije krila ni unuka pokojnoga Bakića, poznata arhitektica Ana Martina Bakić.

– Ovo je jedna vrlo važna gesta i ima višestruko simbolično značenje jer se dotiče kulturnoga naslijeđa iz vremena antifašizma. No ovo nije jedini uništeni djedov spomenik i bilo bi dobro obnoviti i druge, prije svega veliki kompleks na Petrovoj gori – zaključila je Bakić.

Komentara 1

VI
vinotok
22:01 08.12.2010.

demokrata , zašto je bio miniran taj spomenik u Bjelovaru - zbog demokracije i domovinske zahvalnosti ili zbog nečeg drugog ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije