Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop

Raskrižje avionske piste i ceste u srijedu ipak postaje povijest

'Za Dalmaciju 030609 Zracna luka Zemunik - krizanje ceste s avio pistom'
'Dino Stanin/Vecernji list'
02.04.2010.
u 07:03

Stanovnici Zemunika smirili su se nakon što su dobili obećanje ministra Božidara Kalmete da će se početkom sljedeće godine ispod piste graditi podvožnjak.

Raskrižje avionske piste i ceste kod Zračne luke Zadar bit će zatvoreno u srijedu, 7. travnja. Tu informaciju jučer nam je potvrdila Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Zatvaranje se najavljivalo nekoliko puta, a zadnji rok bio je zakazan za srijedu.

Cesta se, po prvim najavama, trebala zatvoriti 1. ožujka. Ta je odluka donesena nakon što je u veljači Europska komisija uputila zahtjev kojim je zatvaranje poglavlja 14, koje se odnosi na prometnu politiku, uvjetovala zatvaranjem raskrižja. Potom je rok za zatvaranje bio 1. travnja.

U međuvremenu je ministar Božidar Kalmeta na sastanku u Zemuniku smirio stanovnike koji su najavljivali blokadu prometa u slučaju zatvaranja ceste tako što im je obećao gradnju podvožnjaka ispod avionske piste. Radovi na tom projektu, vrijednom više desetaka milijuna kuna, trebali bi započeti početkom sljedeće godine.

Kalmeta je tijekom ove najave istaknuo da, po njemu, nema razloga za zatvaranje raskrižja, ali da je to uvjet iz EU. Najavi zatvaranja ceste kod Zemunika najviše se raduju u Zračnoj luci. Oni su godinama upozoravali da je cestovni promet prijetnja sigurnosti zračnog prometa. Pri tome su isticali kako je bilo više zalijetanja u rampu, posebno tijekom prolaska aviona raskrižjem s cestom. Zadnji se incident dogodio prije nekoliko mjeseci, kada je jedan zadarski policajac, vozeći pod utjecajem alkohola, probio ogradu Zračne luke, zabio se manji avion, te se zaustavio u helikopteru.

Na sreću, osim materijalne štete nije bilo dugih posljedica, no posjet članova Europske komisije u Zračnoj luci dan nakon te prometne nesreće zasigurno je bio "okidač" za zatvaranje spornog raskrižja. Nakon srijede i zatvaranja ceste iz Zračne luke proširit će pistu preko sadašnjeg raskrižja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije