Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele zaštititi djecu

Prosvjedovali zbog dolaska romske djece

prosvjed, romi (1)
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/13
17.09.2012.
u 12:36

Zatražit će se sastanak s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom i s resornim ministarstvom

Oko 50 mještana Gornjeg Hrašćana u Međimurskoj županiji počelo je u 12 sati prosvjed zbog dolaska romske djece u područnu školu u njihovu selu. Zbog skučenosti prostora u matičnoj školi Macinec odlučeno je da 60-ak djece, od kojih 44 romske nacionalnosti, školu polazi u prostorijama područne škole u G. Hrašćanu.

No mještani se tome protive i traže da se djeca smjeste u druge okolne škole, a ne u njihovu. Kažu da nemaju ništa protiv romske djece i kako samo žele zaštititi svoju djecu s obzirom na to, kako kažu, romska djeca u školu dolaze s manjim predznanjem i bez higijenskih navika.

Djeca koja su stigla autobusom pred školu ipak nisu uspjela ući jer su mještani zatvorili ogradu školskog dvorišta. Nakon 10-ak minuta djeca su se vratila u autobus. Na terenu je i policija. Iako je samo ograda dijelila nezadovoljne mještane i Rome, do fizičkog sukoba, kako doznajemo, na sreću nije došlo. Župan Ivan Perhoč pozvao je mještane da se smire, govoreći im da im šestogodišnjaci neće nauditi. Oko 16 sati ipak je dogovoreno da se djecu sutra pusti u školu.

Na sastanku nakon prosvjeda ukazano je na nužnost dugoročnog rješenja uvjeta za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja i produženog boravka u matičnoj OŠ Macinec. Dugoročno, rečeno je, treba riješiti i neka pitanja svakodnevnog suživota Roma i većinskog stanovništva na prostoru Općine Nedelišće i cijelog Međimurja, u kojem živi najveći broj Roma u Hrvatskoj.

Prihvaćen je prijedlog da se od sutra počne s održavanjem predškole za pripadnike romske nacionalne manjine u PŠ Gornji Hrašćan. Zatražit će se sastanak s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom i resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se riješilo pitanje dogradnje škole u Macincu.

Komentara 76

NN
nnn
12:54 17.09.2012.

http://ecakovec.com/2012/09/komentar-na-clanak-o-posjetu-nevena-mimice-medimurju/ Tu se moze procitati i od kud tak stav.

SN
snoopy001
13:14 17.09.2012.

http://www.medjimurje.hr/clanak/2994/2012-09-11/u-skarju-se-gomila-smece-i-puca-se-po-vatrogascima Pitam se kako recimo ova vijest nije objavljena u nacionalnim medijima... u biti ZNA SE zašto, tko im je omogučio agresivno parazitiziranje na moj (i Vaš) račun...

GE
generaly
12:50 17.09.2012.

Vlada prvo treba barem godinu dana organizirati nekakav program edukacije te djece, a poglavito njihovih roditelja, da se naviknu na civilizaciju, a nakon toga ih uključiti u svakodnevni život u hrvatskim mjestima, a ne ovako, da lokalno građanstvo snosi savsav teret njihove prilagodbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije