Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prebijanje dugova

Poljoprivreda traži dio konja s lipičke ergele zbog duga

ergela
04.03.2011.
u 15:44

Hrvatski centar za konjogojstvo najam prostora u kojem borave konji nije plaćao osam mjeseci, a za hranu pola godine, kaže direktor Željko Viboh

Nakon što je ministar Čobanković nedavno obećao Đakovčanima kako će njihova ergela ponovno biti samostalna državna ustanova, status Hrvatskog centra za konjogojstvo i lipičke Ergele je ostao nejasan, no postoji mogućnost da se oboje ukinu, a konji ponovno postanu vlasništvo Poljoprivrede Lipik.

Sigurnosni mehanizmi

Ideja je potekla iz same Poljoprivrede, a s njom su još krajem prošle godine upoznati gradonačelnik Antun Haramija i v. d. ravnatelja HCK Pavo Sabolski.

– Nama HCK najam prostora u kojem borave konji nije plaćao osam mjeseci, a za hranu šest mjeseci pa ukupan dug sada iznosi oko 400.000 kuna. Za državu to možda nije velik novac, ali za nas kao malu firmu jest i mi smo predložili da nam se na ime duga da dio konja. Tako bi ujedno nastavili predratnu tradiciju – rekao je direktor Poljoprivrede Lipik Željko Viboh.

Ergela je prije rata bila u sastavu PIK-a koji je tada bio društveno poduzeće, ali je u međuvremenu privatiziran pa je Poljoprivreda sada dioničko društvo. Nakon što su konji vraćeni iz Srbije, tadašnja je uprava tražila reviziju privatizacije kako bi konji odmah postali vlasništvo te tvrtke, ali je iz mjerodavnog ministarstva stigao negativan odgovor.

– HCK Poljoprivredi u ovoj godini ništa nije platio jer iz državnog proračuna nije prebačen novac. Razumljivo je da nas “pritišću” iako su oni odmah uz svoj prijedlog naglasili kako se u eventualni budući sporazum između države i Poljoprivrede mogu ugraditi određeni “sigurnosni mehanizmi” kako budućnost konja ne bi bila upitna – kazao je vd ravnatelja HCK Pavo Sabolski.

Idemo u prosvjede!

Gradonačelnik Antun Haramija ovih dana pokušava dogovoriti razgovor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. 

– Ne znam što će biti s HCK, ali ergela mora ostati u Lipiku i za to ćemo se boriti. Nakon što smo toliko godina čekali da se konji vrate iz Srbije, sada ih ne možemo izgubiti i bude li trebalo, i mi ćemo kao i Đakovčani u prosvjede – rekao je A. Haramija. Sindikat HCK, zabrinut za sudbinu zaposlenih u toj ustanovi, pismeno je zatražio razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom Čobankovićem.    

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar prckoostajeprcko
prckoostajeprcko
16:09 05.03.2011.

pa pošto su oni sad \"spojili\"Đakovo i Lipik dug od ergele lipik će namiriti sada iz Đakova tako da će lipik i dalje praviti dugovanja a drugi će sanirati njihov lopovluk i štetu koju prouzroče!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije