Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled u prošlost i budućnost

'Otplaćujemo' poplave i krizu, u 2015. očekuju nas veći prirezi, novi vrtić, Studentski dom...

poplava
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
06.01.2015.
u 12:37

Gospodarstvo Karlovačke županije će i u ovoj godini nositi velike tvrtke, HS Produkt, PPK, Alstom, Karlovačka Pivovara...

Iako će ove godine imati nešto veću plaću zbog porezne reforme, Karlovčani će već u veljači osjetiti i nova poskupljenja. Za komunalnu naknadu od početka godine izdvajaju 12 posto više.

Nasip u Karlovcu

Ovisno o veličini stana ili obiteljske kuće, mjesečno je to u prosjeku od tri do devet kuna više na računu. Karlovac je, uz Dugu Resu i Ogulin, s prvim danom 2015. uveo i veći prirez. Iz plaća će Karlovčani ubuduće odvajati 14, a ne više 12 posto za gradsku blagajnu, u Dugoj Resi je prirez povećan s pet na deset posto, a Ogulinci ga prvi puta plaćaju i to iznos od deset posto.

Najavljena je i korekcija cijene smještaja djece u karlovačke vrtiće koja će nekim donijeti poskupljenja. Tri velike poplave i šteta od gotovo sto milijuna kuna na komunalnoj infrastrukturi, poljoprivredi i obiteljskim kućama, zaustavili su neke gradske projekte.

Završetak obrambenog nasipa u Gornjem Mekušju Hrvatske su vode navele kao prioritet u 2015., zbog čega će mještani s manje strepnje očekivati kiše. Ove godine završava izgradnja vrtića na Švarči kojeg će pohađati 150 mališana.

Riječ je o ulaganju od 15 milijuna kuna. Posla bi trebalo biti i u Studentskom domu u šancu, prvom u Karlovcu, čije je uređenje počelo lani, a građevinski radovi bi uskoro trebali biti završeni.

U ovoj bi godini trebala završiti sanacija odlagališta opasnog otpada na Lemić brdu. Vjerujemo da će i hrvatske tvrtke biti angažirane na gradnji Slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka Kaquarium vrijednog 36 milijuna kuna.

U Ogulinu će se rekonstuirati vodovodna mreža te izgraditi kanalizacijski kolektor i crpne stanice za 37,3 milijuna kuna.Iako gospodarstvo ima svjetlih točaka, kriza je najjače pogodila obrtnike čiji se broj i dalje smanjivao, kao i malih poduzetnika. Tu je toliko složeno stanje, da se razmišlja i o ukidanju Obrtničke komore Karlovačke županije.

Ukoliko do toga dođe, vjerojatno će se karlovačka spojiti s komorama u Zagrebu, Sisku i Krapini. Većina zarade, novih projekata i radnih mjesta ovisi o Alstomu, HS Produktu, PPK i Karlovačkoj pivovari, odnedavno Heinekenu Hrvatska, te još malom broju većih i uspješnjih tvrtki.

O tome hoće li oni imati snage i dalje ‘vući’ gospodarstvo i otvarati nova radna mjesta ovisi budućnost tisuća obitelji. Spomenimo da je karlovačka drvoprerađivačka industrija krahirala lani otvaranjem stečaja nad Incrementumom i DIP-om Karlovac, čiji radnici potražuju umalo dvogodišnje plaće.

Stečaj tvrtke osnovane švicarskim kapitalom je završio s minimalnim namirenjem vjerovnika, a očekuje se ove godine završetak stečaja DIP-a. Nažalost, teško da će se radnici potpuno namiriti.

Da situacija nije u potpunosti depresivna, pokazuje i još nekoliko događaja iz 2014. Karlovačku banku su u veljači kupili Ivan Žabčić i Marko Vuković.

Tijekom godine banka je u tri navrata dokapitalizirana s ukupno 132 milijuna kuna i tijekom idućih godina sigurno će postati oslonac gospodarstvu u problemima. To su iz banke pokazali već tijekom 2014. spašavanjem poslovanja Adriadiesela.

Jedan od velikih projekata koji su lani najavljivali je i pedesetak milijuna kuna vrijedna izgradnja tvornice streljiva. HS Produkt bi u taj projekt ušao s državom kao partnerom, no upitno je može li državna birokracija pratiti takav razvojni projekt ažurnom papirologijom.

Nekoliko manjih projekata također budi nadu. Tvrtka Mebu u Netretiću će, nakon što se ishode dozvole, započeti s radom i zaposliti 19 djelatnika na proizvodnji biodizela.

Gospodarski uspješan Ozalj okreće se kulturnom turizmu povezanom uz vino i gastronomiju. Novootvoreni muzej posjećuje čak i više ljudi nego Muzej grada Zagreba. Ono što toj sredini kronično nedostaje je bolja ugostiteljska ponuda i više soba za turiste.

Iako je očekivao da će u jesen 2014. otvoriti hostel Central u Karlovcu, planovi poduzetnika Joze Kaleba su se izjalovili, no obnova bi ove godine uistinu mogla i započeti.

Očekuje se i provedba prve faze rekonstrukcije hotela Korana, a tek ćemo vidjeti kako će konačno izgledati objekt. Nadamo se i otvorenju kina u Konzumu.

Regionalni festival piva

Ove godine očekujemo i novo izdanje Dana piva. Najveća zabavna manifestacija treba osvježenje.

Organizatori imaju potporu Heinekena koji je glavni sponzor do 2020. i želi događaj pretvoriti u najveći regionalni festival piva. U Dugoj Resi nadaju se sredstvima iz EU fondova za niz projekata u gradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije