Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atmosfera zastraživanja i skandala

Kulturnjaci osuđuju napade na Frljića

Oliver Frljić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
17.03.2016.
u 11:10

Ravnatelji riječkih kulturalnih ustanova zgroženi su atmosferm zastraživanja i skandala te podsjećaju da je kultura prostor slobode

I ravnatelji riječkih ustanova u kulturi digli su svoj glas zbog prijetnji redatelju i intendantu HNK Ivana pl. Zajca Oliveru Frljiću.  

- Otvorene prijetnje i teror nisu samo nedopustivi udar na samo jednog čovjeka i instituciju koju vodi, već na sve nas, na sve građane koji ovdje žive i koji žele da Rijeka ostane zapamćena kao kulturna prijestolnica, a ne mjesto nasilja nad kulturom - kažu u priopćenju ravnatelji Gradskog lutkarskog katališta, Gradske knjžnice, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art kina.

Navodeći da su zgroženi atmosferom zastrašivanja i skandala koja se gradi oko Zajca i njegova intendanta podsjećaju da je kultura oduvijek bila prostor slobode, a sloboda govora, mišljenja, izražavanja, informiranja i kretanja preduvjet kulturnog djelovanja.

- HNK Ivana pl. Zajca jedna je od najvažnijih ustanova u kulturi ne samo u gradu Rijeci i županiji već i u Hrvatskoj, predvodnik slobode stvaralaštva. Intendant te institucije naš je kolega i sugrađanin koji je za svoj rad nagrađen brojnim domaćim i međunarodnim nagradama. Stoga dižemo svoj glas protiv huškačkih metoda i linča koje svojim javnim izjavama pojedini političari potiču, a država šutnjom odobrava jer ono što danas proživljava naš kolega sutra čeka nas i sve one koji imaju potrebe za kulturom kao nasušnim prostorom slobode.- upozoravaju dodajući da je posljednji trenutak da "kao slobodni pojedinci i građani ustanemo protiv nasilja koje je samo u najmračnijim povijesnim razdobljima nasrtalo na kulturne djelatnike i ustanove."

>> Frljić u akciji: Na pročelju HNK u Rijeci osvanuo portret Bojana Glavaševića

Ključne riječi

Komentara 5

MO
mobitel20
11:37 17.03.2016.

Jugonacionalisticke Obijeve lutke. Na sto se sve ljudi srozaju...

ST
stomugromova
09:06 19.03.2016.

što je Frljić i njegovo djelo,nego izraz nasilja nad hrvatskom kulturom ! Mene zanima tko je tom redikulu i ubačenom trofaznom provokatoru izdao hrvatske dokumente ?

ME
Meter
14:07 20.03.2017.

Podrška slobodi u umjetnosti i kulturi uvijek je dragocjena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije