Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE Usporedili smo cijene sniženih Konzumovih proizvoda s onima u drugim centrima

Proizvodi jeftiniji, ali kupci i dalje nezadovoljni cijenama

hrana-1.jpg
import
04.09.2008.
u 18:43

Jesu li cijene snizili na pritisak Vlade ili samoinicijativno, kako su se pohvalili u Agrokoru, osiromašenim potrošačima, koji odavno paze na svaku kunu, danas je bilo najmanje važno. Oni, naime, ocjenjuju da je i dalje sve bezobrazno skupo. Nakon (ne)opravdanih divljanja cijena hrane, koje su trgovcima proteklih mjeseci donosile ekstraprofite, cijene su se, drže, samo vratile na staro – i to ne sve.

Ispred konkurenata
No, sa slavodobitnom najavom sniženja cijena 22 osnovna proizvoda u prosjeku 12-15 posto, uz obrazloženje da u ovim teškim vremenima želi ići ukorak sa svojim kupcima te da je uložio velik napor kako bi se zajedno s dobavljačima-partnerima odrekao dijela marže, Konzum je, čini se, ipak pretekao konkurente.

Tvrdnje predsjednika uprave Konzuma Darka Kneza da nije riječ o sniženju do prodaje zaliha ni o sezonskom sniženju, nego o ključnim artiklima koji će barem do kraja godine ostati trajno sniženi – cijena najnižih na tržištu – već danas su tako, usporedbom cijena u još tri trgovačka lanca i maloj obrtničkoj trgovini Market Plus, koja putem Todorićeva veleprodajnog lanca Velpro nabavlja većinu robe, dobile potvrdu. Barem zasad.

Nije isključeno, naime, da su neki proizvodi jeftiniji u nekim drugim trgovačkim lancima – teško ih je bilo sve u kratkom roku istražiti – no u usporedbi s Getroom, Billom i Mercatorom te malim privatnikom koji iz drugih razloga teško može držati korak s velikima i moćnima, ali u svom “kvartovskom” postojanju nalazi mjesto pod suncem – Konzum je jeftiniji.

Čak devet od 10 proizvoda čiju smo cijenu provjeravali najjeftinije je upravo tamo gdje su se jučer hvalili da će novim cijenama i samo 10 od 22 osnovna proizvoda u usporedbi s prijašnjim cijenama u Konzumu u potrošačkoj košarici građanima uštedjeti 50-ak kuna.



Garantirana cijena
– Ovo je prvi put da jedan trgovački lanac u Hrvatskoj do daljega jamči cijenu od 4,99 kuna za kilogram domaćih jabuka – rekao je Knez, prema kojemu će se za 22 proizvoda “na akciji” Konzum odreći zarade od oko 50 milijuna kuna, a svakog će se tjedna do kraja godine snižavati i drugi proizvodi, oko 200 njih, što će u konačnici Konzum stajati oko 300 milijuna kuna.

No, za najveći domaći trgovački lanac pod kapom Agrokora koji ima udjel od 24 posto maloprodajnog tržišta i koji će ovu godinu poslovnu godinu, hvale se, završiti s bliže tri, nego dvije milijarde eura prihoda, to je vjerojatno zanemariva svota. Ali potvrda kako je premijer Sanader, unatoč tvrdnjama trgovaca kako im nije ostalo prostora za sniženja cijena jer su marže na najnižim razinama, znao što govori.

Mogu si to priuštiti
Sanader je, naime, još prošlog tjedna opetovano pozivao trgovce da dio tereta inflacije preuzmu na sebe i preispitaju marže, a sada se to – čuda li – upravo i dogodilo u Konzumu, koji u smanjenju cijena odricanjem od dijela marža snosi 80 posto “gubitaka”, a ostatak partneri-dobavljači i svi lideri u svojim segmentima na tržištu – Vindija, Dukat, Franck, Viro, Podravka, Kraš, Jamnica... Od 22 proizvoda osam ih je pak iz asortimana K plus.



– Moguće je da je Konzum najjeftiniji kada je riječ od 22 snižena proizvoda, ali ne znači da je to slučaj i s ostalom robom – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. No kako je riječ o dijelu koncerna Agrokor i s najvećim udjelom na tržištu, Konzum si, smatra, i te kako može priuštiti niže cijene jer s njime svi rado posluju, a određene marke i roba dio su njegove vlastite proizvodnje.

S vlastitim istraživačkim sustavom može osluškivati i tržište i potrošačke navike građana, a usto dogovarati i posebne usluge koje utječu na cijene, objašnjava Sever. S obzirom na izjavu potpredsjednice Agrokora Ljerke Puljić kako “oni pažljivo slušaju svog premijera”, Sever ne dvoji da je bilo i dogovora s Vladom, za koji se vjerojatno nikad neće saznati, ali će se naplatiti.

Treba se samo zapitati zašto to nije učinjeno i prije umjesto da su Todorić i ostali uvjeravali narod kako nema prostora za spuštanje cijena, ističe Sever.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?