Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Četiri godine od fra Zvjezdanove smrti i 20. godina Tabora

Tabor je, naime, bio i ostao mjesto jasne, nepatvorene i vječne istine o najvažnijim pitanjima ljudskog života.
06. prosinca 2017. u 08:30 0 komentara 553 prikaza
Fra Zvjezdan Linić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Ovoga četvrtka navršit će se točno četiri godine otkako je umro fra Zvjezdan Linić. Njegovo umiranje od neoperabilnog tumora bilo je polagano i trajalo je mjesecima, od bolesti koja je došla iznenadno u proljeće, sijevnula poput munje i za nekoliko mjeseci od gorljivog propovjednika i uvijek nadahnutog govornika napravila šutljiva promatrača, koji je zadnje mjesece svoga života komunicirao samo pogledom i tek ponekom rečenicom. Upravo ti posljednji fra Zvjezdanovi dani bili su možda najplodonosniji i najsudbonosniji za nastavak budućnosti i daljnju sudbinu njegova Tabora, kojega je izgrađivao ciglicu po duhovnu ciglicu, izgradivši kroz desetljeće i pol respektabilno i nezaobilazno duhovno središte u novijoj hrvatskog crkvenoj povijesti.
S prvim vijestima o fra Zvjezdanovoj bolesti, providnost je htjela da se u Hrvatsku iz generalne franjevačke kurije iz Rima vrati fra Ivan Matić, koji je u smiraj fra Zvjezdanova života, samozatajno, ponizno i tiho uspijevao hvatati upravo one najtananije niti, koje su bile ključne u životu i radu Kuće susreta Tabor. Od tih finih niti satkane su sudbine tisuća i tisuća duša, koje su od 1987. počele pohoditi Tabor, kako bi pronašli ono zagubljeno u životu, oživjeli zamrlo i odrekli se sporednosti da u njima zaživi ono bitno.

FRA IVAN MATIĆ Preko Tabora fra Zvjezdan Linić dovodio je ljude k Isusu, a to je najvažnije

Fra Zvjezdan ih je u tome vodio sigurnom rukom duhovna kormilara, usmjeravajući im živote prema živome Isusu Kristu, koji im je u jednome trenutku tih taborskih vikenda - na molitvi, u pjesmi, klanjanju ili ispovijedi, svejedno - bljesnuo svom silinom kao onda apostolima na pravoj gori Tabor. I otada im je cijeloga života osvjetljavao put. To je, tvrdili su mnogi, u njihovim životima mogao učiniti samo fra Zvjezdan Linić. I bili su u pravu.
No, nakon fra Zvjezdanova odlaska, Tabor nije zamro, zaustavio se ili ugasio. Štoviše, u rukama fra Zvjezdanova nasljednika fra Ivana Matića, Tabor je nastavio istim putem kojega mu je utabao fra Zvjezdan Linić. Osobito mladi, koji u duhovnim obnovama u Taboru nalaze čvrste temelje za njihovu budućnost. 
Tabor, uz ovogodišnju četvrtu obljetnicu smrti fra Zvjezdana Linića obilježava i 20 godina svoga postojanja. Fra Zvjezdana nema posljednje četiri godine, ali Tabor je i dalje ostao snažna duhovna oaza u nemirnom vremenu. Mnogi se pitaju u čemu je tajna njegova uspjeha, kako prije tako i sada. Odgovor je bio i ostao isti – u autentičnosti onoga što se naviješta. Tabor je, naime, bio i ostao mjesto jasne, nepatvorene i vječne istine o najvažnijim pitanjima ljudskog života. Tu autentičnost u njegovo poslanje obilno je ugradio fra Zvjezdan Linić i nastavio fra Ivan Matić, no ona se najviše ogleda u sudbinama svih onih koje je Tabor dotaknuo u najosjetljivijem dijelu njihova bića tj. njihovoj duhovnoj duši. I zauvijek ih preobrazio. Kako bi svojim novim životima bili autentični svjedoci vremena u kojemu živimo.    

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

Fra Zvjezdan Linić
1 / 23
Kombinacija dviju fotografija s predsjedničkih inauguracija – lijevo s inauguracija Donalda Trumpa u siječnju 2017. i desno inauguracija Baracka Obame u siječnju 2009. u Washingtonu. 
Samo ljubav liječi Predstavljanje knjige Molitve fra Zvjezdana Linića ujedno su bile i predavanja o životu Fra Zvjezdan Linić TREĆA OBLJETNICA SMRTI Rekao sam fra Zvjezdanu: Ti ćeš i umrijeti služeći. Nisam ni slutio da će baš tako i biti Fra Zvjezdan Linić DARKO PAVIČIĆ Koja bi bila poruka fra Zvjezdana Linića za ovaj Božić

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.