Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2021. u 08:12

U vrijeme kada su strane produkcije u Hrvatsku dolazile na kapaljku, ovaj incident napravio je ozbiljnu štetu domaćoj kinematografiji, no solinski Neron nakon paljenja spomenika prve kategorije ulazi u visoku politiku

Otkako su prije desetak godina strani redatelji prepoznali ljepote Hrvatske, filmski turizam u nas neprekidno je u uzlaznoj putanji, a proporcionalno raste i broj posjetitelja te broj noćenja. Strane filmske produkcije, koje dolaze u Hrvatsku zbog niske cijene rada i politike povrata poreza, posebno oduševljava obala, a nisu imuni ni na atraktivne lokacije u unutrašnjosti ili pak na otocima. Vis je tako oduševio produkcijsku ekipu filma “Mamma Mia”, a te 2017. stigle su i velika filmska imena, među kojima i Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried i Colin Firth. Iste godine u Rovinju se snimao film “The Hitman’s Wife’s Bodyguard”, pa su se ulicama našeg turističkog bisera ganjale i zvijezde s hollywoodske A liste poput Ryana Reynoldsa, Samuela L. Jacksona i Salme Hayek.

U proljeće 2018. na Hvaru se počeo snimati visokobudžetni akcijski triler “Black Money Games” s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Dubrovnik je pak poslužio kao kulisa za novi nastavak “Robina Hooda” s Jamiejem Foxxom, u najljepši grad na svijetu stigla je i ekipa serije “Borgije”, no nitko od filmskih velikana i hitova nije učinio takvu promidžbu Hrvatske u svijetu kao što su to učinile megapopularne “Igre prijestolja”. I mnogo više od toga: hit serija Hrvatskoj je donijela i zaradu od milijardu kuna, a o turistima iz cijelog svijeta koji su pohrlili vidjeti Kraljev Grudobran da se i ne govori.

I tko zna u kojim razmjerima bi se takva zarada brojila da u prosincu 2005. unutar zaštićenog arheološkog lokaliteta Salona nije zapaljena scenografija filma “Omen 666” i kada su iz Hrvatske de facto protjerani filmaši koje je angažirala najveća svjetska produkcijska kuća 20th Century Fox. Filmski set progutala je vatra, filmska ekipa povukla se iz Hrvatske, a redatelj John Moore nekoliko mjeseci kasnije ispričao je da je premještanje seta stajalo pola milijuna dolara i uzrokovalo nekoliko mjeseci zastoja u snimanju, no šteta koja je počinjena hrvatskom filmskom turizmu iz današnje je perspektive nesaglediva.

Tu je zaboravljenu, neugodnu anegdotu neki dan iz naftalina izvadio ondašnji gradonačelnik Solina i današnji splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban pred ministricom turizma Nikolinom Brnjac, kada je priznao da je upravo on “inscenirao” požar kako bi uvjerio ministra kulture Božu Biškupića da povuče već izdane dozvole, motiviran navodnim sotonističkim sadržajem spomenutog filma. “Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali izać’ s crnon rukom, mali đava. I mi to čujemo, i ja govorin Biškupiću, a on onakav je, je li, veli šta ti je, triba para, šta Bobane zafrkaješ, triba para...”, trabunjao je pred zaprepraštenom ministricom, nesvjestan da novinari u njegovoj blizini rade svoj posao.

Kao što gradonačelnik Boban 2005. nije ni pogledao scenarij, tako ni župan Boban 16 godina kasnije nije našao za shodno informirati se da ni jedna navodna sotona nije trebala “izaći iz groba svetog Dujma”, niti su se u Splitu i Solinu trebale snimati scene s “malim đavlom”, niti je dječak koji je glumio Damiena uopće trebao biti u Splitu. Film, koji je naposljetku snimljen na Siciliji, u kasnijim analizama je svrstan u vrlo konzervativne uratke, ni blizu antikatoličkog diskursa, a uprihodio je 120 milijuna dolara. U vrijeme kada su strane produkcije dolazile na kapaljku, ovaj incident napravio je ozbiljnu štetu hrvatskoj kinematografiji. Jučerašnja vijest kaže da se “Igra prijestolja” vraća u Hrvatsku, sreća pa se solinskog Nerona o tome ne pita jer bi i to zabranio. Blaženku, sva je prilika, slijedi novi mandat i nominacija za blaženika.

Komentara 24

RA
radijatori
11:10 05.05.2021.

Koji glupi, sluganski, i neuki članak. Solinske Manastirine i Marusinac se drže mjestom prvog pokopa Sv. Dujma, Sv. Staša i drugih solinsko - splitskih svetaca. Osim što su arheološki, također su i vjerski spomenik. Tamo nije običaj održavati ni drugee predstave, npr. antičke komedije, iako kulisom odgovaraju. Svaka čast Blaženku Bobanu, ima se punim pravom ponositi tom svojom diverzijom, jer se nekad protiv nenarodnih vlasti može samo tako boriti. Uostalom, time se bio suprostavio vlastitoj stranci i tada svemoćnom Sanaderu. "Omen 666", zbilja? Zar svakome bezveznome filmu u moru bezveznih filmova treba dozvoliti sve i sva? Zašto nisu tražili Talijane mogu li snimati u ćelijama Koloseja u Rimu? Zato jer im ovi ne bi dozvolili. Muslimane da snimaju po džamijama? Zato jer ih je trta. Dok se hrvatska balkanska sirotinja valjda mora naguziti za kad god netko nešto poželi?

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
08:32 05.05.2021.

Rašovićka siđi malo iz tog nebodera među ljude. Ne ovakve kao ova dva krkana komentatora koji se prave pametni nego među prave ljude . Ljude koji žive svoju tradiciju i svoju kršćansku vjeru. E pa ti ljudi su bez problema dozvolili da se igra prijestolja snima na Kliškoj tvrđavi koja se za vas neupućene nalazi na dva kilometra udaljena od Salone, ali film o Luciferu dva kilometra južnije nisu htjeli dozvoliti da se snima.

TO
TORQUEMADA
08:52 05.05.2021.

Ako je Boban narodni predstavnik i oslikava rezoniranje naroda, ne može mu se zamjerati ovo što je opisano u ovome članku. To je naš čovik iz naroda, on razmišlja kako bi narod razmišljao i to vam se, dragi moji, zove cijena demokracije. Ako smo izabrali ovakav model društva, onda smo pristali i na zakon velikih brojeva, a to znači svesti se na prosjek. A nije svakome Bog dao kapacitet sagledavanja šire slike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije