Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA ZLATNU KOKU

Zrće: Crvena krpa hrvatskog turizma

Zrće
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
19.07.2017.
u 20:28

Na pomolu dogovor novaljskog gradonačelnika i koncesionara na plaži zvanoj Sodoma i Gomora – ublažit će je pretvaranjem u meku ne samo za razularenu mladež nego i za starije, pa i one 60 plus željne nezaboravnog provoda koji su, kao i sada mladi, ludu zabavu spremni dobro platiti

Nema tome tako davno kako se gradonačelnik Novalje Ante Dabo sam prisjetio svojih riječi otprije nekoliko godina da “čovjek može ostati, ne daj Bože bez zdravlja, posla ili krova nad glavom, ali da je još uvijek biće vrijedno svakog poštovanja” pa zatim tu svoju misao pretočio u današnje vrijeme, na festival HideOut koji je potkraj lipnja održan na Zrću, zapitavši se je li moguće izgubiti ljudsko dostojanstvo zbog “njegova veličanstva” otisnutog na komadu papira – eura – i tako zatrti sve one temeljne vrijednosti koje su nam preci ostavili u nasljeđe. Ispričao se zatim gradonačelnik sugrađanima što ih mladi Britanci, koji pijani, razulareni i gologuzi bauljaju gradom, svojim ponašanjem obeščašćuju i podcjenjuju (pritom ostavljajući hrpe “njegova veličanstva” iznajmljivačima apartmana, taksistima, pizza-majstorima...) i poručio da će se “svim silama truditi i boriti za dostojanstvo i ugled grada koji su ozbiljno narušeni”.

Urbanistički plan na jesen

Sad, je li to zbog gradonačelnikove srčanosti ili je netko puno jači i moćniji od njega uzviknuo: “Dosta!”, ali za Zrće, tu crvenu krpu hrvatskog turizma, možda i ima nade pa se u dogledno vrijeme dogodi svojevrsno čudo i omiljena party destinacija mladih preraste u zonu kojom će biti zadovoljni i gosti i domaći. I – ne manje važno – koncesionari koji su plažu dobili u zakup na sljedećih dvadeset godina. A možda i država – za koju se sada javno govori da trenutačno jedina od zlatne koke s obale nije dobila zlatna, već mućak jaja.

Je li to zbog turizma od kojeg žive brojne hrvatske obitelji pa je dakako iznimno važno odaslati što bolju sliku u svijet ili iz nekih drugih razloga, ali gradonačelnik Dabo je “spustio lopticu”. Kaže kako će učiniti sve da se tenzije smire i da sezona prođe u najboljem mogućem redu, na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, među kojima je i ovdašnji živalj što se zgraža nad bahatošću i primitivnošću bogatih gostiju, podjednako rogoboreći i protiv drogiranih turista i protiv Aleje hamburgera iznikle na plaži:

– Unesen je nemir, a moja je zadaća pomiriti klubove na Zrću i koncesionare. Ako Grad uđe u igru, spremni smo se dogovoriti i biti partneri – ne otkriva Dabo previše detalja sa sastanka s koncesionarima, protiv kojih je prije nešto više od mjesec dana podnio tužbu smatrajući potpuno nelogičnim davanje plaže u zakup prije donošenja urbanističkog plana uređenja kojim se tek treba definirati koje se djelatnosti na Zrću mogu obavljati, a koje ne.

Urbanistički bi plan bi trebao biti na dnevnom redu ove jeseni, a Dabo kaže da će se truditi da se pomirljivo i za sve dobro rješenje pronađe te da postoji idejno rješenje uređenja plaže u kojem je, uz Grad, sudjelovao i koncesionar Cocomo. Obistine li se gradonačelnikova nadanja, Zrće bi u nekim budućim godinama trebalo biti mekom ne samo za mladost već i za one od 60 plus željne dobrog provoda koji su spremni dobro platiti.

– Na Ibizi se ulazak u klub plaća 80 eura, a za taj novac ne dobiješ ni čašu vode. Namjera je da se Zrće uredi i samim time podigne kvaliteta, što će u konačnici dovesti bolje goste. Tako će i situacija biti mirnija, a sve će ići prema strateškom razvoju turizma – govori Dabo o viziji razvoja destinacije koju su prije nekoliko godina iznjedrili upravo klubovi organiziranjem ludih zabava na Zrću, koje su na otoku što se diči čipkom, solju, sirom i neobjašnjivo velikom količinom stada paških janjaca stvorile fenomen Zrće, vrlo brzo preimenovan u Sodomu i Gomoru.

Zrće
1/15

– Mi smo samo pobjednici, a ne rivali. Jako smo sretni što smo dobili koncesiju. Nudimo ruku i klubovima i Gradu i Županiji. U cijeli smo projekt ušli s vizijom, želimo i zaraditi i uložiti obećanih 15 milijuna eura. Do prije 20 dana na Zrću – plaži kroz koju dnevno prođe između sedam i osam tisuća ljudi – nije bio ni jedan jedini tuš. Sad ih je deset, dogodine će ih biti barem 30. Napravit ćemo i po 30 muških i ženskih WC-a, uvesti sustav pranja plaže... U ovom kratkom roku uveli smo videonadzor na cijelu plažu, osvijetlili je, s članom konzorcija Josipom Klemmom, čija zaštitarska tvrtka i inače osigurava klubove, napravili ugovor da njegovih šest zaštitara pregledavaju torbe da se na plažu ne unosi ono što se ne smije. Zrće je naprosto lijepa plaža, ovamo dolaze mladi ljudi, ali ne i klošari. Više od pedeset posto gostiju su stranci, neki sam dan vidio Mongole. Nema tu senzacije. Što se tiče Aleje hamburgera, piletina i pomfrit su traženiji – kaže direktor koncesionara Šime Oštarić.

Luksuzna i srednja klasa

Nabraja on i kako će već sljedeće ljeto na Zrću biti nekoliko restorana, i luksuznih i onih srednje klase. Govori i da je legalist i da se propisa, ako postoje, trebaju svi jednako pridržavati pa, ako oni priječe golotinju na ulici, postoje instrumenti kako to sankcionirati. Za tužbu Grada doznao je tek prije nekoliko dana, a sve nesporazume Oštarić je sklon pripisati “šumu u komunikaciji”, zbog čega poručuje da pod novljanskim suncem “ima mjesta za sve”. Važno je jedino ne izgorjeti.     

Ključne riječi

Komentara 2

LU
luftbrenzer
08:03 20.07.2017.

"Ako Grad uđe u igru, spremni smo se dogovoriti i biti partneri ...." -.-.-.-.-.-.-.- Dakle, nikakvih moralnih zapreka opstanku Sodome i Gomore nije ni bilo, već se Dabo polakomio na podjelu masnog plijena. Mada je očigledna gramzivost od početka bilala vidljiva iz zrakomlata, Dabo besramno tupi o tobožnjem uznemiravanju čedne kršćanske tradicije novaljana. Zar doista misli da su svi bedaci koji će povjerovati u njegove nebuloze?

EC
ecare
08:24 20.07.2017.

e moj dabo prodana duso, nista bolji od onog daba prije njega.... a tuseva na zrcu je oduvjek bilo, za neuke novinare koji pisu a nikad nisu bili na zrcu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije