Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.08.2016. u 12:15

Možda je virus bahatosti, zbog kojeg je HDZ gubio povjerenje birača za vrijeme Sanadera i Karamarka, prešao na Narodnu koaliciju?

HDZ je doživio politički pad u trenutku kada je pomislio da je iznad društva te da zakoni i neke druge norme uljuđenog ponašanja u demokratskoj zemlji vrijede za obične smrtnike, a ne i za članove i vodstvo stranke. Samo u stranci koja se udaljila od naroda i zakona moguće je da na njezino čelo dođe netko poput Ive Sanadera koji je gotovo trajno kompromitirao europsku političku desnicu. Tomislav Karamarko u četiri godine svoje vladavine nije stvari pokrenuo na bolje. Dolaskom Andreja Plenkovića stvari su se počele mijenjati brže nego što se to objektivno moglo očekivati od novog lidera koji još nije preuzeo sve značajne poluge vlasti u stranci. Stoga svakako treba pohvaliti odluku novog vodstva da sa svojih izbornih lista izbaci kompromitirane kandidate koji u javnosti simboliziraju stari HDZ. Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Josipa Rimac i Tomislav Čuljak nemaju iste grijehe, ali svi oni na neki način predstavljaju HDZ-ovu bremenitu prošlost. Nisu oni jedini koji su zaslužili Plenkovićevu metlu, ali bez njihove dekapitacije priča o novom HDZ-ovu ruhu ne bi bila uvjerljiva. Nakon što se uspio riješiti simbola dekadencije i bahatosti, Plenković će sada lakše slomiti moguće džepove otpora “starih struktura” na terenu.

Novo vodstvo HDZ-a napravilo je još jedan iskorak o kojem se malo govori u javnosti, a realno ima veliku težinu. Koliko se za sada može vidjeti iz javnih nastupa Andreja Plenkovića i Ive Davora Stiera, oni samostalno i vrlo jasno artikuliraju politiku novog HDZ-a. Ne dopuštaju da na njih utječu neki centri moći koji u Hrvatskoj imaju veliku moć, a nikakav izborni legitimitet. Osim toga, poslali su jasnu poruku Zdravku Mamiću da više ne može računati na to da će u izbornoj noći piti šampanjac u izbornom stožeru HDZ-a.

Gledajući dinamični Plenkovićev HDZ, Zoran Milanović i njegova Narodna koalicija djeluju politički zapušteno i staromodno. Neshvatljivo je da je Milanović dopustio da se na njegovim listama nađe Stipe Gabrić Jambo koji nije bio prihvatljiv čak ni Karamarkovu HDZ-u. A znamo da je Karamarko govorio o moralu u politici kao o vrlo relativnom pojmu.

Milanović pokazuje da u javnoj komunikaciji ne poštuje demokratske standarde. Ne želi odgovarati na neugodna pitanja. Ni danas ne znamo koliko je puta bio u luksuznoj vili Costabelli i je li glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan nešto znao o aferi bonusi u Hrvatskim šumama. Čini se da je ignoriranje neugodnih pitanja postalo standard pa ni Vesna Pusić ne daje konkretne odgovore zašto je svojoj tajnici isplatila čak 300.000 kuna. Ne mogu se Zoran Milanović i Vesna Pusić ponašati kao da se u HDZ-u nisu dogodile nikakve promjene. Možda je virus bahatosti, zbog kojeg je HDZ gubio povjerenje birača za vrijeme Sanadera i Karamarka, prešao na Narodnu koaliciju?

>> Davor Božinović: Plenković je lider broj jedan, veselim se njegovom TV sučeljavanju s Milanovićem

Komentara 2

MA
MarioG
11:57 12.08.2016.

Nema tu nikakvog "virusa bahatosti". Stvar je da ljevičarski mediji nikad ne kritiziraju Milanovića mada im se ne sviđa. A pored tog tu je masa direktno financiranih "nevladinih" udruga koje u pravom trenutku jako počnu brinuti za kurikularnu reformu i stanje u kulturi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije