Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zna li tko što o roll-upu i vlasnicima misle blagajnice u Konzumu

“Spašavanje” plaća Ispravak informacije Konzumovih blagajnica od 2500 kuna savršena je slika odnosa vlasti prema hrvatskom narodu, koji se može sažeti u dvije riječi: budi gladan ili bježi van
22. lipnja 2018. u 09:58 5 komentara 2944 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zamolio sam u Konzumu jednu blagajnicu, s kojom sam se zbližio u čestim kupnjama, da mi kaže kolika joj je plaća. Poslije nećkanja, ipak mi je odgovorila – osnovna joj je plaća 2500 kuna, a kad radi sve subote i nedjelje, kad skupi najveći broj prekovremenih sati, što je rijetko, zaradi 3200 kuna.

Analiza Plenković je zaigrao samo na Agrokor i – pobijedio

Nisam je pitao zna li što su to “roll up krediti”, ali sam siguran da ne zna, kao ni tisuće njezinih kolegica u posrnulom Agrokoru.

Čitam, dakle, naslov – “Agrokoru ukupni troškovi produljenja roll up kredita 100 milijuna eura godišnje”. Takvih naslova posljednjih mjeseci bilo je na stotine – defiliraju pred očima čitatelja milijuni, milijarde, dugovi, postoci vlasništva, Lex Agrokor, nagodbe, afere, Plenkovićeve i Dalićkine samohvale i obrane od optužbi iz oporbe, oporbeni zahtjevi za smjenama, istragama pa i lisičinama, Ramljak i Peruško, Rusi i Amerikanci, Sberbank i Adris grupa, dobavljači, nabavljači, nepregledna kolona “svatova” iz koje se čuju cika i pokliči, maše barjacima, pjeva spasu desetaka tisuća radnika i stabilnosti hrvatskog gospodarstva i tako dalje.

Baš ništa od svega toga, od te nacionalne i društvene zabave, ne zanima blagajnicu s 2500 kuna osnovne plaće. Niti sve to pogoršava njezino siromaštvo niti joj daje neku nadu. Vjerojatno i ona i mnoštvo drugih djelatnica Konzuma i Agrokora s gorčinom slušaju i gledaju te nerazumljive im zaplete i rasplete, napise o roll up kreditima i vlasništvima, sve im je to strano i nimalo ne dotiče njihovu radoznalost.

Agrokor POZVANI SVI VJEROVNICI Trgovački sud: Glasanje o nagodbi 4. srpnja putem mobilne aplikacije

One su slika potpune otuđenosti puka, naroda, radništva od politike i “strateških pothvata” vlasti, od kojih je jedan “spas” Agrokora. Zadovoljne su ako sa svojom plaćom djeci mogu kupiti kruh, mlijeko, knjige... i očajne ako im neće imati za druge učeničke troškove, tenisice, vjetrovku, a o nekoj boljoj odjeće za sebe i ne razmišljaju. Kino, kazalište, koncerti, godišnji odmor pa i bilo kakav izlazak koji nešto košta – to su im samo događaji iz priča u kojima su likovi neki drugi.

Zacijelo se i ne pitaju stide li se taj Plenković, Dalićka, Ramljak, Peruško... što mašu svojim zaslugama za Agrokor i pri tome primaju goleme novce, novce koje oni, radnici, zarade a sami dobivaju crkavicu.

Možda se ponetko od njih upita kakav je to spas Agrokora ako se spašavaju bijedne plaće desetaka tisuća radnika, plaće od kojih svak tko može bježi ili u uspješnije tvrtke ili u inozemstvo. Svaki dan se u vrhovima vlasti i u vrhovima Agrokora sastanči i priopćavaju povijesne odluke, odluke ni o čemu, ni za koga i ni za koju svrhu dostojnu čovjeka. Reklo bi se – Bože kako su taj Ramljak, Peruško, Plenković, Dalićka... sposobni i brižljivi ljudi kad su bili toliko mudri i ustrajni da s Agrokorom, nakon sudbonosnih odluka, postignu sudbonosne ciljeve. Hvali li se vrh vlasti još igdje u svijetu što je spasio plaće od 350 eura, koju bi s prezirom odbio i prosječni prosjak što “radi” u središtu Zagreba.

Andrej Plenković premijer oštro Plenković: Markić, Živi Zid i Petrov su šampioni protiv cijepljenja i sjajna ekipa

“Spašavanje” Agrokorovih bijednih plaća savršena je slika odnosa vlasti prema hrvatskom narodu, koji se može sažeti u dvije riječi: budi gladan ili bježi u inozemstvo.

Ako radnici Konzuma i drugih Agrokorovih tvrtki imaju djecu – kako ih odgojiti, školovati, učiniti koliko-toliko ravnim vršnjacima? Ako je nemaju, kako si mogu priuštiti da je imaju, kako mogu zadovoljiti svoje biološke, kršćanske, nacionalne, roditeljske zadaće.

Ali ako nemaju odgovora na ta pitanja, imaju vlast koja kaže da je njihovo stanje posljedica njezine brige za ljude, da ih ona “spašava” od strateških potonuća. Agrokor je velik, i po opsegu, i po milijunima i milijardama kojima se paradira u svakidašnjim izjavama i tekstovima, no sa stajališta blagajnice s 2500 kuna plaće on je – veliko ništa.

Ivica Todorić sa suprugom 'Dižem prijavu' Kako su tvrtke kojima je Sberbank platio dugove vratile Todoriću 247 milijuna kuna

Sklonište od kiše koje svuda prokišnjava, sklonište od hladnoće u kojem odsvukud puše, sklonište od gladi od kojeg su bolje pučke kuhinje, sklonište od siromaštva u kojem te čeka neimaština. To sklonište spašavaju Ramljak, Peruško, Plenković, Dalićka... koji bi svoje imovinske kartice najradije skrili jer one pokazuju ne da ne dijele sudbinu naroda nego od te sudbine bježe što dalje i nastoje da u školovanju djecu što prije odvoje od siromašnih im vršnjaka koje sami stvaraju.

Stoga je “spašavanje” velikog Agrokora najveća obmana vlasti u samostalnoj Hrvatskoj, predstava za javnost, praznina ogrnuta fascinantnošću milijuna i milijardi iza kojih nema ništa doli te praznine koju vlast ispunjava svojom narcisoidnom nesposobnošću i pokvarenošću.

Agrokor Mislav Šimatović U Agrokoru se interesi Rusa poklapaju s hrvatskima Vjerovnici podržali nagodbu Roll-up nepovoljan, kamate 8 posto do prosinca i zatim rastu
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • onako_ovlaš:

    pa ivkošić je,na svoj način,u pravu jer i ova vlast,kao i prijašnje,nastavlja socijalističku tradiciju nesposobnosti dizajniranja društvenog sustava i moderne socijalne realnosti;njima je bliži sustav kao nekih važnih fiktivnih pobjeda,metapovijesnih ciljeva,izjava koje iu samoohrabrujukao oni su stvorili državu,oni su stvorili ... prikaži još! revoluciju,tu su kao sada neke tekovine koje treba petrificirati,oni imaju svoju doktrinu,kad malo zaškripi pozovu se na tuđmana,sve je to jedan postsocijalistička sapunica

  • ante94:

    Nacional-socijalist Ivkošić bi da blagajnice upravljaju Konzumom, otvori svoju trgovinu Ivkošiću pa prakticiraj radničko samoupravljanje.

  • Deleted user:

    Sve to što piše Ivkošić je drago čuti njegovoj blagajnici s kojom se zbližio kupujući u kvartovskoj trgovini. No, što ponuditi drugo? Pa Todorići su porijekolom iz istog mjesta odakle je Ivkošić. Donedavno su i jedan i drugi rado viđeni ... prikaži još! u sredinama svog porijekla. Todorić je dolazio helikopterom, velmoža odmaknuti od naroda, tako je i otišao u povijest. Bio je simbol vjerovanja da i naš čovjek .može uspjeti u velikom biznisu, a ne samo u švercu. Normalno je da je sada Ivkošić ljući od drugih jer je valjda polagao veće nade u njega pa je razočarenje veliko! Ja poznam taj svijet,nisam ni ja daleko od njega rodom, ali se ni ranije nisam uzdao u Todorića, pa se sada ne moram toliko od njega ograđivati! Nisam niti pripadao HDZ-ovoj priči da se sada moram od njih ograđivati brojnim "lopovskim" epitetima nebili se svidio razočaranom narodu! Hvala Bogu nisam se dopadao, a ni oni meni, SDP- u da bi se i od njih morao ograđivati! Ivkošića sam nekada rado čitao, no, danas se moram od njega ograditi! Malo pretjeruje i ulaguje se frustriranom naroda! To je lako, ali je nisko! Znate, nije ni narod nedužan kada je vlast u pitanju, a bogme i "vlasnici" firmi! Da ih narod nije birao, posredno ili neposredno, da narod u tim firmama nije spreman raditi za 2500kn svega toga bi manje bilo!