Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2014. u 12:00

EU je pokopao 
sve propale krvave totalitarističke ideologije. Sve ih je osudio, i sve njihove žrtve imaju isti tretman. U Hrvatskoj toga nema, mi se još uvijek koljemo oko propalih ideologija, podcjenjujemo žrtve...

Iza nas su izbori za EU parlament. Ali jesmo li što pametniji nakon njih? Hoće li nakon njih kod nas biti što bolje? Jedno je sigurno, najveći dio birača uopće nema pojma što Hrvatska ima s EU izborima, a posebice nemaju pojma što će u EU parlamentu raditi naši zastupnici uz velike privilegije. Čije će oni interese zastupati? Kako se odluke iz EU uopće odražavaju na nas doma? Kampanja je bila bezlična, gotovo bez sadržaja, programa, čast pojedincima. Najviše se svodila na međusobna prepucavanja i optuživanja, uz sve težu gospodarsku krizu. Zatim se dogodila i katastrofa s poplavama, pa je sve u pogledu EU otišlo u drugi plan.

Ali kao i mnogo toga drugoga, tako je u Hrvatskoj mnogo toga naopako postavljeno i kad je u pitanju EU. Godinama je ulazak u EU bio nacionalni prioritet, ali se isto tako godinama ponašalo kao da ne želimo u EU, nego da moramo na silu, jer su samo silom u Hrvatskoj prihvaćane reforme i demokratski standardi koji su još uvijek u povojima. Ušli smo u EU, a onda smo toj istoj EU zabili nož u leđa s „Lex Perković“. Ušli smo u EU, ali kao da nismo, jer su nam mediji pretrpani svakakvim zbivanjima iz „regiona“, kao da smo dio neke balkanske federacije, a ne da smo članica EU. Kako očekivati od birača da budu informiraniji, trezveniji, odgovorniji, ako ljudi ne dobivaju potrebne informacije? Pa što nam je danas bitnije, biti pozicioniran u Bruxellesu i svaki dan osluškivati što se tamo zbiva, ili stalno gledati prema Beogradu? Ništa bolji nisu ni naši vladajući. Koliko su se oni dosad smucali po „regionu“, a koliko po EU? Koliko su oni svojim ponašanjem, gestama, porukama davali do znanja u koji klub spadamo? U EU ili su mentalno još Jugoslaveni?

Što je najžalosnije, ljudima se prodaje priča i stvara lažna nada da je EU kasica-prasica koja će riješiti sve naše probleme. Vladin vrač i prorok Grčić svu nadu u spas hrvatskog gospodarstva polaže u EU fondove, a na putu mu balvane postavljaju samo neki neuračunljivi softveri. Kad se pak dogodi nezabilježena poplava, njegov šef Milanović bez razmišljanja izbaci kako nam ne treba tuđa pomoć, odnosno da ćemo je od EU tražiti samo reda radi. Dobro, zna li hrvatska politika uopće što želi od EU, koji su naši prioriteti, strategije, ciljevi? Da nisu to samo lijepe EU plaće i mirovine? Je li EU postao pašnjak za potrošene političare kakvi su Jakovčić i Radoš? Na žalost, ne zna se. Sve se svodi na besciljno bauljanje i lutanje. Lijepo nam kažu izvana i ponavljaju, nemate strategiju, nećete polučiti dobre rezultate. No kod kuće je najbitnije ostaviti što bolji dojam, samo spin, ušminkavanje i prodavanje magle. Nema veze što okolo sve drugo propada. Politika je to – poslije mene potop.

Uz gospodarski okvir, ništa manje važno nije ni to što je ulaskom u EU Hrvatska preuzela i demokratska mjerila, standarde. No i oni su velikim dijelom ostali samo na papiru. EU je, između ostaloga, pokopala sve propale krvave totalitarističke ideologije. Sve ih je osudila, i sve njihove žrtve imaju isti tretman. U Hrvatskoj toga nema, mi se još uvijek koljemo oko propalih ideologija, omalovažavamo žrtve, nameće nam se titoizam kao pozitivna vrijednost, narod se plaši nekakvim ustaškim zmijama, govor mržnje dolazi s najviše razine, događa se nerazumijevanje, obezvređivanje žrtava, prošlosti... U Hrvatskoj je još uvijek sloboda medija pod upitnikom, prevelik je utjecaj politike na medije, pritisci sa svih strana, i to bez ikakvog srama. U EU bi takvom političaru, koji svojim utjecajem preplavi medije, karijera odmah bila zapečaćena do kraja života i bio bi na javnom stupu srama!

Očito, demokracija nam je još u povojima. Kao i EU u našim očima. EU je klub jednakih mogućnosti, a ne rezultata. Oni koji su bolji dobiju sve dobre rezultate te jednake prilike, a gube oni koji su loši. Sad se mnogi čude jer Hrvatska gubi. Ako znamo sve ovo nabrojano ranije, zar je stvarno mogao biti drukčiji rezultat?

>> SDP-ove neslužbene informacije: HDZ 5 , SDP 4, ORaH 1! Borba za 11. mandat!

Komentara 6

JM
jezero-matica
16:27 26.05.2014.

"Zna li hrvatska politika uopće što želi od EU"? Zvone ja sam mislio da ti znas da"Hrvatska nema svoje politike"nego sluganstvo!

Avatar noemy-no
noemy-no
13:41 26.05.2014.

Hrvatska je dubokoj depresiji, Hrvati su taoci domacih i svjetskih bandi sta su opkolili naciju, nisu ni svjesni sta im se desava. Narod je debelo politicki nepismen, ne kapira ni lokalnu politiku, kamoli svjetsku. Udbasi haraju zemljom na svim frontovima, lijevi i desni, tajna drustva, lanac lopina, iz zemlje i svijeta. Imaju sve pod kontrolom, medije, politiku, ekonomiju i financu. Manipuliraju masom kao s ovcama. Jadan taj narod, ne mogu vjerovati da smo tako nisko pali.

SL
_Slavonac_
12:42 26.05.2014.

Kao prvo, ova politika koju vodi aktualna vlast ne može se ni nazvati hrvatskom politikom, jer ima sve samo ne predznak hrvatskog porijekla. Kao drugo, ovaj ne zna što bi sam sa sobom a kamoli da zna što i kako izvuć od EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije