Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
denis derk

"Zloglasni" Zamp opet svoje domoljublje iskazuje na djelu – gradit će vrtić u Gunji

gunja
Boris Ščitar/Večernji list
04.01.2016.
u 12:00

Prema podacima ZAMP-a, u godinu dana trajanja akcije u Playlistu se uključilo čak 170 autora i nositelja prava

Grčevita potraga za novom hrvatskom Vladom u drugi je medijski plan bacila neke lijepe i plemenite akcije, pa i onu koju je "zloglasni" ZAMP proveo za poplavljena područja na istoku Slavonije. Tako je na adventskom koncertu održanom još prije Božića u Gunji njen načelnik Hrvoje Lucić primio ček na 100.000 kuna koji su mu uručili autori s tzv. Playliste za Slavoniju Mario Vestić i Damir Bačić. Tih 100.000 kuna bit će namijenjeno za gradnju dječjeg vrtića u Gunji. Playlista je zapravo popis glazbenih autora koji su se na jednu godinu odrekli svojih autorskih prava na svoje bilo skladbe, bilo tekstove kako bi tim novcem pomogli građanima koje je poplavila rijeka Sava.

Prema podacima ZAMP-a, u godinu dana trajanja akcije u Playlistu se uključilo čak 170 autora i nositelja prava (autorske naknade mogli su se odreći i nasljednici). Autori su se odrekli prava na više od dvije stotine skladbi. U toj je akciji ukupno prikupljeno više od 440.000 kuna, s tim da je 150.000 kuna već na početku vodene kataklizme za stradale osigurala Služba ZAMP-a iz redovnog poslovanja. Osim za vrtić, dio novca iskorišten je za stipendiranje učenika i studenata lošijeg financijskog stanja sa stradalog područja, a dio za potrebe kontejnerskog naselja i ljetovanja djece u odmaralištu u Rogoznici.

Među autorima koji su se posebno istaknuli u akciji Playlista za Slavoniju svakako treba spomenuti dubrovačkog kantautora Ibricu Jusića koji se odrekao autorske naknade za sve svoje (brojne) pjesme, ali i skladatelja klasične glazbe Srđana Dedića koji se odrekao 30.000 kuna koje mu je Hrvatsko društvo skladatelja kao redovnom članu namijenilo za organizaciju obljetničkog koncerta u povodu pedesetog rođendana. Na top-listi najizvođenijih skladbi koje su najviše pridonijele akciji Playlista za Slavoniju, prva je skladba Vjeruj u sutra Đele i Paule Jusić koju je izveo regionalni Band Aid za poplavljenu regiju. U stopu je slijedi i Gibbonijeva Cesarica te skladba Neprolazna u izvedbi klape Cambi. Među deset najizvođenijih skladbi su i pjesme Hipnotiziran u izvedbi Dine Dvornika, Zimmer frei Hladnog piva, Waiting for sunrise Silvija Glojnarića, Sunčanom stranom Parnog valjka, Preživio sam Opće opasnosti, Pitali momci koju izvodi Ivana Plechinger i Ljubav je magija u izvedbi Tamare Obrovac i Jazz orkestra HRT-a.

I tako, dok mnogi svoje domoljublje izražavaju samo negatorskim porukama kao što je to mržnja prema ćirilici ili su veliki domoljubi, premda nisu stigli naučiti hrvatski jezik (pa onda i hrvatske autore valjda čitaju u prijevodu na engleski jezik i vjerojatno ne razumiju tekstove šansona Ibrice Jusića koji su vrhunska hrvatska poezija), glazbenici čija je autorska prava čak i tehnička vlada Zorana Milanovića nazvala parafiskalnim nametom (!?), pokazali su ono pravo humano domoljublje na djelu. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:03 05.01.2016.

ZAMP se očito nije odrekao love nego autori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije