Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zločin bi bio da Praljkov harakiri za Hrvatsku bude uzaludan

Praljak u svom oproštaju sa životom nije mislio samo na sebe i svoje, nego je, stječe se dojam ovakvim odlaskom želio po posljednji put pomoći i Hrvatskoj i Hrvatima u BiH
29. studenoga 2017. u 17:30 100 komentara 13161 prikaza
praljak
Pogledajte galeriju 1/6

O Praljkovom činu puno govori činjenica da je on smrtonosni otrov popio uz sazanje da, ako ga i presude na 20 godina zatvora, da će vrlo brzo, možda i odmah nakon suđenja biti pušten na slobodu.

PRALJAK Zapovjednik HVO-a, poduzetnik Tko je bio Slobodan Praljak i koju je ulogu imao u BiH

Mogao je odmah otići u Hrvatsku, jer je odslužio dvije trećine kazne. Takav povratak u Hrvatsku, međutim za Praljka, izgledno ne bi značio i povratak na slobodu, jer je držao da ne može živjeti kao slobodan čovjek nakon što ga je haaški Tribunal proglasio ratnim zločincem.

Praljak je računao da je time i nepovratno izgubio svoju čast, pa je i počinio samoubojstvo. Pri tome, njegov čin, a jer je riječ ne samo o visokom časniku HVO-a, nego i o generalu Hrvatske vojske, i to one ratne i pobjedničke, stoga i nije "obično" samoubojstvo, nego svojevrsni ratnički, završni potez dostojan posljednjeg samuraja.

I sigurno je da će većina Hrvata njegov "harakiri" ocijeniti kao častan čin. Naravno, oni koji vjeruju da je Praljak presuđen po pravdi, makar i haaškoj, neće prihvatiti taj njegov čin kao mučenički i častan. No, za službenu hrvatsku politiku, pa i onu neslužbenu tu ne treba biti nikakvih sumnji, jer Praljak u svom oproštaju sa životom, sasvim sigurno nije mislio samo na sebe i svoje, nego je, stječe se dojam ovakvim odlaskom želio pomoći po posljednji put i Hrvatskoj i Hrvatima u BiH.

Kao izuzetan intelektualac, Praljak je mogao procijeniti da bi njegov čin mogao "zgrušati" često amorfnu hrvatsku službenu politiku i biti materijal oko kojega će se Hrvati početi ujedinjavati. Kao što su to radili, naročito u ratu. Stoga hrvatskim vlastima neće biti dovoljno izraziti ljudsko žaljenje i sućut Praljkovima, nego će ovo biti trenutak od kojega će Hrvatska krenuti na triježnjenje i povratak na samosvojnu i odlučnu politiku kojoj je prioritet obrana nacionalnih prava i interesa, kako Hrvatske, tako i Hrvata u BiH.

 Goran Beus Richenbergh.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL 'SKANDALOZNO' GLAS: 'Nećemo održati minutu šutnje za osuđenog ratnog zločinca'

Valjda je sada jasno da Hrvatska više ne može popuštati niti milimetra u provođenju svojih nacionalnih interesa. A koji su jako ugroženi ovakvom haaškom presudom. Hrvatska, pak ne može, a i ne treba utjecati na predstavnike politika ostalih naroda uključenih u BiH ekspres lonac, niti na to kako oni vide ove presude.

Bitnije je da su Hrvati složni oko presuda, nego što o tome misle drugi. No, treba isto tako znati da će se svaka sadašnja necivilizacijska i nepravedna izjava o Praljku "kukavici" i "zločincu" svakako urezati Hrvatima u povijesno pamćenje.

Ovakve dramatične presude Hrvatima, a koje našim susjedima omogućava i trenutačno naslađivanje jer je "osuđena Velika Hrvatska", te proglašena krivom za rat i okupaciju BiH – mora proizvesti i krajnje odlučni odgovor hrvatskih vlasti, a ne diplomatski.

Dosta je bilo "uvjeravanja" susjeda da se RH branila od agresije, a što se tiče BiH, da je naoružavala, spašavala i u jadranskim hotelima zbrinjavala izbjegle Bošnjake. Ne vrijedi, znaju oni to dobro i sami, pa nam ne priznaju, koliko god ih mi "podržavali na europskom putu".

Vrijeme je za državničke poteze. Samo u tom slučaju Praljkov harakiri za Hrvatsku neće biti uzaludan. Bio bi zločin da završi drukčije.

Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti! Andrej Plenković šok nakon presude VIDEO Plenković: Pokušat ćemo osporiti navode iz presude praljak odslužio dvije trećine kazne Da nije popio otrov, Praljak bi uskoro bio na slobodi
mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • zebra11:

    Što bi gospodinu Praljku značilo da je već sutra pušten na slobodu, kad bi svaki dan nad presudom likovali meinstream mediji i tiskovine, stigmatizirali ga razni babići, pušići, teršelići, hedli, pilseli i ostala kamarila iz medijske partijske močvare, ponižavali ga ... prikaži još! na svakom koraku, svaki sat u danu, sve mjesece i godine koje bi doživio! Praljakov čin je izraz prkosa i inata i junaštva koji ujedinjuje domoljubnu Hrvatsku, a ljevičare baca u očaj. Sućut obitelji , prijateljima , suborcima.

  • Donald:

    Udružena lopovska grupa, koja se sada, a isto tako ovdje na portalu, maloumno veseli toj osudi, neće nas Hrvate nimalo spriječiti da i dalje uspješno napredujemo u izgradnji naše domovine, za koju su toliki na žalost poginuli. No njihova žrtva ... prikaži još! nije uopće bila uzalud, jer danas imamo slobodnu demokratsku, a i ekonomski sve bolju Hrvatsku, i to nikako ne smijemo izgubiti iz vida. Sve nacije imaju i svoje tamne momente, danas je jedan takav za Hrvatsku, no to nas nimalo neće pokolebati, jer bolja budućnost uopće nije upitna.

  • cicibela:

    Za Hrvatsku je sve uzaludno jer nismo proveli lustraciju i uklonili petu kolonu iz javnog žiota.