Naslovnica Premium

'Životinjsko carstvo' - drugarska zafrkancija ili govor mržnje u SDP-u

SDP nakon verbalnog rata “mangupa u vlastitim redovima” može moliti Boga da Vlada HDZ-a i Mosta izdrži četiri godine, a glasači zaborave ovu svinjariju
19. ožujka 2016. u 12:45 0 komentara 2903 prikaza
20.02.2016., Zagreb - Skupstina Foruma zena SDP-a u Hotelu Panorama.  Zoran Milanovic, Zeljka Antunovic, Zlatko Komadina, Milanka Opacic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U jednoj školi otkrivena je zatvorena Facebook grupa učenika na kojoj se bezočno vrijeđaju, omalovažavaju i psuju poput kočijaša. Podijeljeni u dva tabora jedni drugima predbacuju “rektalni alpinizam”, kolegicu nazivaju “čistačicom”, aludiraju da šmrče kokain, a jednog od najomraženijih nazivaju “čovječuljkom” i prozivaju ga konkretno, prezimenom “M. bi govno pojeo da uštedi na hrani”.

“U glavi im je slama”, “fukare”, “ludara” pišu pučkoškolci o suparničkom taboru u istom razredu, koji nemilice špijuniraju, fotografiraju njihova druženja naslađujući se vlastitom zločestoćom i natječući se tko će smisliti domišljatiju uvredu. Da bi se narugali, montirali su i film o svojim dojučerašnjim prijateljima iz razreda i počastili ih usporedbama s ljenjivcem, kornjačom, štakorom. Da ne bude zabune, kraj svake životinje napisali su koga simbolizira: Zlatka Komadinu, Tonina Piculu, Ivu Baldasara...

Sad već znate, nije ovo suvremena horor priča o međuvršnjačkom nasilju u pučkoj školi, glavni likovi nisu slinavi tinejdžeri. Riječ je o ozbiljnim ljudima, članovima SDP-a, velike stranke koja je do jučer regrutirala premijera, ministre, direktore, članove nadzornih i upravnih vijeća, a neki od njih još su uvijek na svojim visokim pozicijama.

Da se to zaista dogodilo u školi, reagiralo bi se promptno i tražio krivac koji je zakazao u odgoju. Ravnateljica bi sazvala nastavničko vijeće, razrednica roditeljski sastanak. U školu bi hitno poslali pedagoga, defektologa, psihologa, pravobraniteljicu za djecu... Oni dobrohotniji sve bi ocijenili kao pubertetsku zafrkanciju potaknutu viškom hormona, a rigidniji u cijeloj bi priči prepoznali međuvršnjačko nasilje i zazivali Centar za socijalnu skrb.

Na sreću, takve bljezgarije nisu pale na pamet pubertetlijama, ali tragično je što su za ovakvom komunikacijom posegnuli njihovi roditelji. Njih nitko istinski nije ni pokušao obuzdati. Interna komunikacija u zatvorenoj virtualnoj grupi dala im je lažni osjećaj sigurnosti. Međutim, nema tajni na društvenim mrežama pa su njihove uvredljive dosjetke, kućni neodgoj i uličarski rječnik isplivali u javnost. Okarakterizirali mi komunikaciju na društvenim mrežama u do jučer vladajućoj stranci kao drugarsku zafrkanciju ili kao govor mržnje, verbalni rat “mangupa u njihovim redovima” neće ostati bez posljedica.

Snebivaju se i vrlo glupo osjećaju obični članovi stranke, oni bez funkcija, istinski socijaldemokrati, borci protiv elitizma, za prava manjina, za potlačene i obespravljene... Sada je potpuno evidentno, visoko podignuta ljestvica Zoranu Milanoviću upala je u blato. SDP nakon ovoga može moliti Boga da Vlada HDZ-a i Mosta izdrži sve četiri godine, da njihovi glasači, posebice oni umjereni, pristojni i dobro odgojeni, zaborave kako su nam slikovito prikazali koje životinje ljudi prepoznaju jedni u drugima kada ostanu bez vlasti.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.