Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2019. u 12:23

Nova generacija mobilne mreže donosi zastrašujuće učinke na život u budućnosti

Američki predsjednik Trump zabranio je američkim tvrtkama da bez prethodnog dopuštenja tamošnjih vlasti prodaju komponente i tehnologiju kineskom Huaweiju, što je prvorazredni politički i gospodarski događaj godine za koji malo tko zna kamo će odvesti svjetsku ekonomiju.

Huawei je najveći svjetski proizvođač opreme za telekom mreže i drugi na svijetu po prodaji mobitela. Ustalilo se da se svakih deset godina razvija nova generacija mobilne mreže, Hrvatska je ukorak s ostalima usvojila posljednju četvrtu, no svijet s nestrpljenjem iščekuje kad će na svjetlo dana peta generacija, tzv. 5G mreža. Ta je mreža u naprednijim zemljama pa i kod nas već u testnoj fazi, te se njezino puštanje vezuje uz 2020. godinu.

Američki predsjednik Donald Trump odlučan je u namjeri da oteža, ako ga već ne može zaustaviti, poziciju kineskog diva, ali i ostalih kineskih kompanija, kod stvaranja pete generacije mobilne mreže, gdje se Huawei u Europi tuče s Ericssonom i Nokijom. Eksperti vele da će 5G mreža donijeti nevjerojatne brzine, mogućnost upravljanja vozilima bez vozača, ali i zastrašujuće učinke na svakodnevni život, pa i zdravlje.

Očekuju se kirurške operacije na daljinu, no i neistraženi problemi s utjecajem zračenja antena na zdravlje ljudi. U Švedskoj su, na primjer, prošli tjedan u prvu testnu vožnju pušteni kamioni bez vozača. Tko kontrolira infrastrukturu, a internetske mreže su danas važnije od prometnih koridora, kontrolira sve, zbog čega je Trump i krenuo u rat protiv Huaweija pod izlikom zaštite nacionalne sigurnosti.

Vodi se rat hoće li nas špijunirati Google ili Huawei! Australija i Novi Zeland zabranili su Huaweiju ulaganja u 5G infrastrukturu zbog straha od špijuniranja, dok se Europa u novom trgovinsko-špijunskom ratu za prevlast drži po strani budući da Trump nasrće i na njemačku automobilsku industriju.

Dosta se zadnjih dana i kod nas nagađalo što je Angelu Merkel dovelo u Zagreb, na jedini stranački skup izvan Njemačke, a odgovor bi mogao biti povezan s pozicijom Deutsche telekoma koji vedri i oblači hrvatskom mrežnom infrastrukturom.

Građani Bjelovara kroz aplikaciju mogu pratiti kome odlazi proračunski novac

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije