Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Život do čekanja hitne pomoći koja nikako da stigne

Možeš plaćati koliko hoćeš dopunsko zdravstveno osiguranje, a ljude na pregled naruče za 3-4 mjeseca, pa odu privatniku i plate ekstra i kad nemaju, tek toliko da su ziher i da prežive dok čekaju pravo "zdravstvo"
14. kolovoza 2018. u 14:03 4 komentara 1415 prikaza
Hitna pomoć
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Dečko od 22 godine umirao je na ulici u Zaprešiću, a hitna pomoć udaljena parsto metara nakon poziva stigla je tek za 12 minuta bez liječnika jer ih nema dovoljno. Takva tragedija daje vam dodatnu potvrdu da možete prestati s uplatama u dopunsko zdravstveno osiguranje. Možda se čini da su te dvije stvari nepovezane, ali nije tako.

Kolaps sustava Zbog loše organizacije hitne umrlo dvoje ljudi

To što je sve u Zaprešiću "bilo prema propisima", osnažit će vašu odluku. Šalu nastranu, zato nam je zdravstvo efikasno i propisno otprilike kao lutrija, a mi imamo više šanse za dobivanje jackpota nego pravovremene zdravstvene pomoći. Možemo plaćati koliko hoćemo dopunsko zdravstveno osiguranje kad ljude na pregled naručuju za 3-4 mjeseca, pa oni odu privatniku i plate ekstra i onda kada nemaju, tek toliko da su ziher i da prežive dok čekaju pravo "zdravstvo".

Možda da Željka Markić počne organizirati "Hod za život" za žive dok su još živi? Sve i da vječni moralizator i demagog Kujundžić izgura dvostruko veće poreze na alkohol i cigarete, opet bi bilo isto i ne bi ništa napravili s tom dodatnom lovom jer kod nas je i porok bolji nego urok-političar. Pa onda kažu da je sve bilo prema propisima, no to je više nalik na soundtrack za umiranje.

Zaprešić tragedija Mladić umro u Zaprešiću. Hitna došla bez doktora. Je li život mogao biti spašen?

Ali nije sve jednostavno. Baš je taj ping-pong nadležnosti između županija i Ministarstva problem, kao i reforma iz 2011. kad su hitne službe izvučene iz domova zdravlja i osnovani skupi Zavodi za hitnu medicinsku pomoć.

Ali to nije stvar gradonačelnika u Zaprešiću koji sada'"pere ruke" i lokalnih političkih prepucavanja – jer su SDP-ovi zastupnici tražili krajem prošle godine da novac namijenjen savjetnicima, 300 tisuća kuna godišnje, "otpusti" za dodatni T1 tim hitne pomoći – nego ministra, a tada je to bio Milinović.

U Zaprešići preminuo 21-godišnji mladić Zavod za hitnu medicinu 'Dok je Hitna bila u Zaprešiću, u Jastrebarskom je umrla još jedna osoba'

Problem je u tome kako se tim novcem koriste i kako ga raspoređuju, koliko liječnika neki dom zdravlja može imati i platiti.

Naravno da bi i 300 tisuća kuna pomoglo, ali to treba rješavati zakonom, a ne parcijalno milošću lokalnih šerifa koji se, naravno, nikad neće odreći svojih "savjetnika".

Do tada običan čovjek može samo platiti dopunsko zdravstveno i nadati se najboljem ili drukčije glasati na izborima u Zaprešiću i drugdje.

Iako, iskreno sumnjam da bi ovi koji su lani hvalevrijedno tražili 300 tisuća od gradonačelnika dali taj novac za poboljšanje usluga hitne pomoći da su na vlasti.

Ilustracija službeno priopćenje Oglasilo se i Ministarstvo: Od 2016. Zagrebačka županija nije tražila nove timove

Naime, opekli smo se s domaćim političarima svih boja i vrsta, pa im više ne vjerujem na riječ dok hrabro urlaju u oporbi, a šute na vlasti.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • MCA:

  Lijecnik koji putuje sa hitnom, hm, samo u Hrvatskoj? Wow..zamiljene glave. Taman da je i doso lijecnik, nije garancija da nebi umril, Bog odlucuje, ne lijecnici.

 • prajdali100:

  Hrvoje vrati se rocku.

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  Stigne, stigne...ali TIM2 bez liječnika ...hvala hadezeu