Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.11.2018. u 08:18

Otvaranje prostora za povećanje plaća dobar potez, tvrtke se neće moći izgovarati na državu

Sretan je svaki ministar financija kojem se na dan predstavljanja proračuna prosvjednici ne valjaju pred prozorima! Zdravko Marić već četvrtu godinu donosi proračun koji ne prate javni prosvjedi ili ozbiljnije kontroverze. Novca zacijelo ima da se zadovolje apetiti svih važnih interesnih grupacija, pa i sada dobivamo plan javne potrošnje u kojem nema gubitnika, osim možda na simboličkoj razini, kao kod Ureda predsjednice.

Kako bi ih i bilo kad je prvi proračun koji je 2016. sastavila koalicija HDZ-a i Mosta težio 122 milijarde kuna, a ministar financija danas izlazi s planom potrošnje za 2019. godinu od 140 milijardi kuna! Gotovo svaki od dvadeset ministara moći će se busati u prsa da dobiva više, jer doista i dobiva, no donošenje proračuna prilika je da se svi zapitamo što se to u protekle tri godine tako bitno i važno dogodilo da će država smjeti potrošiti 18 milijardi kuna više! Osim u turizmu, drugdje gotovo da i nema novih investicija, u usporedbi s drugima zemlja stagnira po brojnim pokazateljima poslovne konkurentnosti!

U tri godine Hrvatsku je napustilo barem 150 tisuća ljudi u najproduktivnijoj dobi, stanovništvo je ostarjelo, a tvrtke se našle na stotinu muka gdje naći radnike? Kune se slijevaju u proračun jer ekonomija već nekoliko godina bilježi pozitivne stope rasta, no taj je rast upola niži od rasta u okruženju te je većim dijelom uvezen izvana.

Ekonomska moć hrvatskih poduzetnika i poreznih obveznika nije narasla toliko da bi se mogao pravdati velik skok javne potrošnje ili, ako se već troši, taj je novac trebalo mudrije usmjeriti u istraživanja, inovacije, mlade ljude, a ne u naoružanje, povlaštene mirovine, problematične subvencije. Tješi da je moglo biti i gore, recimo da nije bilo nikakvih poreznih rasterećenja kojima Zdravko Marić kupuje socijalni mir i naklonost birača, pa da u potrošnju ode još više javnog novca. Treba pozdraviti širenje neoporezivog iznosa naknada po radniku na 7500 kuna jer se poslodavci više neće moći izgovarati na državu pa će se ubrzo vidjeti koje će tvrtke iskoristiti dodatno porezno rasterećenje za stvarno ulaganje u ljude. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar siva_sova
siva_sova
09:11 10.11.2018.

izbori!!!!! pa ako pobijedite radite što hoćete ovo je smijurija...

TT
TTjac
17:02 10.11.2018.

Marić nema pojima o fiskalnoj politici. Žalosno, jer je fiskalna politika jedini alat koji ima i izuzetno je moćan. To je kao da Ferarija daš nekome ko ne zna voziti auto ili je tek postao vozač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije