Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Živi zid ima pravo na dječje bolesti, no ne i na ozbiljnu dijagnozu

Osim 1500 pristaša u Lisinskom, koliko birača u sebi može pomiriti legalizaciju marihuane, protivljenje cijepljenju i izlazak iz EU i NATO-a?
02. svibnja 2018. u 09:50 25 komentara 4073 prikaza
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Očekivanja od prvog velikog okupljanja članova i pristaša Živog zida ove subote bila su golema.

Bračni par Sinčić Tri godine nismo bili u kinu ili kazalištu. Sram nas je ići nekamo kad ljudi nemaju ni za osnovno

Premda itekako prepoznatljiva u Saboru, treća politička snaga u Hrvatskoj do toga je dana najširoj javnosti, svojim potencijalnim glasačima, bila prepoznatljiva tek u tragovima, povremenim bljeskovima, zbog poprilično nejasne političke agende, osim već prepoznatljivih protestnih i antiestablišmentskih poruka. Koliko su uspješne, bjelodano pokazuju statistike prema kojima je Ivan Vilibor Sinčić danas drugi najpopularniji političar u zemlji, dok je Živi zid na 14 posto rejtinga te i dalje nezadrživo raste, dišući SDP-u za vrat. Na svom prvom kongresu u Lisinskom, u svom prvom masovnom izlasku iz virtualnog u realni svijet, jasno su demonstrirali kako ne misle tavoriti u opoziciji cijeli svoj politički vijek, štoviše.

Javnosti su predstavili svog premijera, Sinčića, ali i članove buduće vlade, podcrtali već znano da Živi zid neće koalirati s drugim parlamentarnim strankama, no sada je konačno jasno i to da nitko neće koalirati s njima jer je program ove stranke posve nepomirljiv s programima drugih stranaka. No, je li istodobno pomirljiv s ukusom hrvatskih birača? Jer, angažmanom protiv dužničkog ropstva, djelovanjem u korist siromašnih, obespravljenih i poniženih ljudi, nije bilo teško pridobiti simpatije javnosti, no osim 1500 pristaša u Lisinskom, koliko još birača u sebi može pomiriti legalizaciju marihuane, protivljenje obveznom cijepljenju, ukidanje fiskalizacije i Ustavnog suda, odustajanje od eura, zabranu isključivanja vode i struje zbog neplaćenih računa te izlazak iz NATO-a i Europske unije?

Samo ovo potonje Hrvatsku bi koštalo do neslućenih razmjera, o čemu svjedoči slučaj ni jednostavnog ni jeftinog Brexita, koji je rezultirao egzodusom brojnih stranih korporacija koje su na mah napustile Ujedinjeno Kraljevstvo i svoja sjedišta preselile na druge europske destinacije. Što je s milijardama eura iz europskih fondova koje su Hrvatskoj na raspolaganju, koji su dosad ostavili na životu brojne male poduzetnike ali i lokalne zajednice, što je sa sudbinom Pelješkog mosta kojeg Europska unija obilato financira, što je s ionako bijednom investicijskom klimom i tvrtkama koje izvoze na europsko tržište... tržište od pola milijarde ljudi? Ekipa iz Živog zida svojim potencijalnim biračima duguje podosta objašnjenja, među ostalim i tko će izlaskom iz NATO saveza, u slučaju ratne ugroze, pomoći Hrvatskoj, tko će je naoružavati, tko joj stati na granice, u konačnici, tko će dovršiti posao s izraelskim “šesnaesticama”? Budući ministar vanjskih poslova Ivan Pernar?

Napori Živog zida da se neokolonijalni i sluganski model promjeni u proaktivnu politiku koja će Hrvatsku učiniti istinski suverenom zemljom svakako su pohvalni, ali kako protiv volje 67 posto birača koji su se na referendumu 2012. izjasnili za pristupanje Europskoj uniji, u međuvremenu naviklih na putovanja praktički bez granica, na razmjene studenata, na protok roba i radne snage? Misli li jurišati na vlast, Živi zid ima pravo na dječje bolesti, no ne i na ozbiljnu dijagnozu.

Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Sinčić kaže da neće s HDZ-om, a predstavili su HDZ-ovca Šterca' Zagreb: U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida Prvi kongres Živi zid otkrio vladu u sjeni: 'Hrvatska treba izići iz EU i NATO-a' Pospani Grmoja Sukob oporbe Grmoja poručio Živom zidu: Kolege, to se tako ne radi!
Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • portugisac:

    Tko to forsira propale studente a Pernar niti to nije. Bog zna da li je uopće završil za medicinskoga "brata". Tko u njima vidi perspektivu tome nešto fali. Volio bih ipak da mi netko navede koju su to deložaciju spriječili ... prikaži još! od tolikih silnih bacanja na zemlju pred tuđim kučama.

  • Deleted user:

    Dijagnozu su s sami postavili svojim "programom" a pogotovo nekakvom "vladom u sjeni". Da li će se Pernar, kao pretpostavljeni ministar vanjskih poslova bacakati po podu u Bruxelles-u ili prigodom posjeta drugim državama?. Očito se radi o nekolicini neobrazovanih, intelektualnih ... prikaži još!h sirotana koji jako traže pozornost. A oni koji im to odobravaju su na istojtoj ili nižoj intelektualnoj razini od njih

  • stefj:

    Ako pogledamo iskustva drugih, možmo u grubo reći da postoje 3 puta - Irski scenarij kojega niti jedna politička opcija ne zagovara ili provodi, imamo Grčki scenarij kojem nas je vodio SDP, a niti HDZ ne odstupa previše od toga ... prikaži još! i, naravno, imamo Venezuelanski scenarij u kojeg nas gura Živi zid... Ne sumnjam da će Živi zid uzeti puno glasova SDP-u svojim propagiranjem izlaska iz EU i NATO, te približavanje Rusiji. Uzet će i glasove blokiranih obećanjem otpisa duga, uzet će i glasove birokracije obećanjem štampanja novca, a već sad imaju glasove raznih anarhista i pacifista... Jadni mi s ovakvom političkom scenom, nije čudo što struka bježi glavom bez obzira iz ove zemlje. Jedino struka i inteligencija nemaju stranku u Hrvatskoj koja bi štitila njihove interese. Zato struka nije poželjna niti u politici, niti u medijima, nije poželjna uopće ovdje...