Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.05.2018. u 09:50

Osim 1500 pristaša u Lisinskom, koliko birača u sebi može pomiriti legalizaciju marihuane, protivljenje cijepljenju i izlazak iz EU i NATO-a?

Očekivanja od prvog velikog okupljanja članova i pristaša Živog zida ove subote bila su golema.

Premda itekako prepoznatljiva u Saboru, treća politička snaga u Hrvatskoj do toga je dana najširoj javnosti, svojim potencijalnim glasačima, bila prepoznatljiva tek u tragovima, povremenim bljeskovima, zbog poprilično nejasne političke agende, osim već prepoznatljivih protestnih i antiestablišmentskih poruka. Koliko su uspješne, bjelodano pokazuju statistike prema kojima je Ivan Vilibor Sinčić danas drugi najpopularniji političar u zemlji, dok je Živi zid na 14 posto rejtinga te i dalje nezadrživo raste, dišući SDP-u za vrat. Na svom prvom kongresu u Lisinskom, u svom prvom masovnom izlasku iz virtualnog u realni svijet, jasno su demonstrirali kako ne misle tavoriti u opoziciji cijeli svoj politički vijek, štoviše.

Javnosti su predstavili svog premijera, Sinčića, ali i članove buduće vlade, podcrtali već znano da Živi zid neće koalirati s drugim parlamentarnim strankama, no sada je konačno jasno i to da nitko neće koalirati s njima jer je program ove stranke posve nepomirljiv s programima drugih stranaka. No, je li istodobno pomirljiv s ukusom hrvatskih birača? Jer, angažmanom protiv dužničkog ropstva, djelovanjem u korist siromašnih, obespravljenih i poniženih ljudi, nije bilo teško pridobiti simpatije javnosti, no osim 1500 pristaša u Lisinskom, koliko još birača u sebi može pomiriti legalizaciju marihuane, protivljenje obveznom cijepljenju, ukidanje fiskalizacije i Ustavnog suda, odustajanje od eura, zabranu isključivanja vode i struje zbog neplaćenih računa te izlazak iz NATO-a i Europske unije?

Samo ovo potonje Hrvatsku bi koštalo do neslućenih razmjera, o čemu svjedoči slučaj ni jednostavnog ni jeftinog Brexita, koji je rezultirao egzodusom brojnih stranih korporacija koje su na mah napustile Ujedinjeno Kraljevstvo i svoja sjedišta preselile na druge europske destinacije. Što je s milijardama eura iz europskih fondova koje su Hrvatskoj na raspolaganju, koji su dosad ostavili na životu brojne male poduzetnike ali i lokalne zajednice, što je sa sudbinom Pelješkog mosta kojeg Europska unija obilato financira, što je s ionako bijednom investicijskom klimom i tvrtkama koje izvoze na europsko tržište... tržište od pola milijarde ljudi? Ekipa iz Živog zida svojim potencijalnim biračima duguje podosta objašnjenja, među ostalim i tko će izlaskom iz NATO saveza, u slučaju ratne ugroze, pomoći Hrvatskoj, tko će je naoružavati, tko joj stati na granice, u konačnici, tko će dovršiti posao s izraelskim “šesnaesticama”? Budući ministar vanjskih poslova Ivan Pernar?

Napori Živog zida da se neokolonijalni i sluganski model promjeni u proaktivnu politiku koja će Hrvatsku učiniti istinski suverenom zemljom svakako su pohvalni, ali kako protiv volje 67 posto birača koji su se na referendumu 2012. izjasnili za pristupanje Europskoj uniji, u međuvremenu naviklih na putovanja praktički bez granica, na razmjene studenata, na protok roba i radne snage? Misli li jurišati na vlast, Živi zid ima pravo na dječje bolesti, no ne i na ozbiljnu dijagnozu.

Komentara 24

PO
portugisac
11:44 02.05.2018.

Tko to forsira propale studente a Pernar niti to nije. Bog zna da li je uopće završil za medicinskoga "brata". Tko u njima vidi perspektivu tome nešto fali. Volio bih ipak da mi netko navede koju su to deložaciju spriječili od tolikih silnih bacanja na zemlju pred tuđim kučama.

DU
Deleted user
11:48 02.05.2018.

Dijagnozu su s sami postavili svojim "programom" a pogotovo nekakvom "vladom u sjeni". Da li će se Pernar, kao pretpostavljeni ministar vanjskih poslova bacakati po podu u Bruxelles-u ili prigodom posjeta drugim državama?. Očito se radi o nekolicini neobrazovanih, intelektualnihh sirotana koji jako traže pozornost. A oni koji im to odobravaju su na istojtoj ili nižoj intelektualnoj razini od njih

ST
stefj
10:07 02.05.2018.

Ako pogledamo iskustva drugih, možmo u grubo reći da postoje 3 puta - Irski scenarij kojega niti jedna politička opcija ne zagovara ili provodi, imamo Grčki scenarij kojem nas je vodio SDP, a niti HDZ ne odstupa previše od toga i, naravno, imamo Venezuelanski scenarij u kojeg nas gura Živi zid... Ne sumnjam da će Živi zid uzeti puno glasova SDP-u svojim propagiranjem izlaska iz EU i NATO, te približavanje Rusiji. Uzet će i glasove blokiranih obećanjem otpisa duga, uzet će i glasove birokracije obećanjem štampanja novca, a već sad imaju glasove raznih anarhista i pacifista... Jadni mi s ovakvom političkom scenom, nije čudo što struka bježi glavom bez obzira iz ove zemlje. Jedino struka i inteligencija nemaju stranku u Hrvatskoj koja bi štitila njihove interese. Zato struka nije poželjna niti u politici, niti u medijima, nije poželjna uopće ovdje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije