Naslovnica Premium Kolumne

Živi se bolje, ali percepcija je suprotna

Oni koji govore da se u Jugoslaviji živjelo bolje nego sada u Hrvatskoj nisu jugonostalgičari već “sistemonostalgičari”
09. rujna 2018. u 21:04 10 komentara 959 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Samo svaki peti ispitanik misli da je siromaštvo u svijetu smanjeno, a apsolutna većina misli suprotno.

Centar za ispitivanje javnog mišljenja Ipsos Mori proveo je anketu u 28 zemalja i na pitanje je li siromaštvo smanjeno, povećano ili je ostalo jednako, samo je 20 posto ispitanika odgovorilo da je smanjeno, čak 52 posto da je povećano, a 28 posto da nije došlo do promjena.

A samo u razdoblju od 1995. do 2015. siromaštvo je (podaci Svjetske banke) smanjeno s 31 posto na 9,6 posto ukupnog svjetskog stanovništva.

kopanje po smeću Ratko Bošković Po nepoštenosti raspodjele dohotka Hrvatska je osma u Europi

U Italiji je postotak onih koji drže da je siromaštvo smanjeno mnogo manji od prosjeka ispitanih, odnosno samo 9 posto Talijana drži da je smanjeno, a čak 60 posto da je povećano. Francuzi i Mađari imaju još konfuznije ideje o svijetu, jer njih čak 68 posto drži da je siromaštvo povećano.

U Kini gdje je bilo mnogo ne samo siromašnih nego i gladnih, samo 21 posto ispitanih drži da je siromaštvo povećano, a 49 posto da je smanjeno.

građani Eurostat o standardu građana EU Siromašniji od Hrvata samo Bugari, Rumunji bogatiji i od Mađara

Djelomično su odgovorni političari koji kada su u oporbi govore da su oni na vlasti doveli državu u najgore moguće stanje.

No, kada i oporba dođe na vlast ne može provesti takve promjene koje će građani osijetiti kao boljitak, nova će oporba ponavljati iste fraze prethodne. Nedavna ekonomska kriza pojačala je uvjerenje da se iz lošeg ide u gore, a kriza demokracije pospješuje takvu klimu.

Branko Milanović Branko Milanović: U globaliziranom svijetu državljanstvo postaje sudbina

Oni koji, primjerice, govore da se u Jugoslaviji živjelo bolje nego sada u Hrvatskoj nisu jugonostalgičari već “sistemonostalgičari”. Jer, da je kojim slučajem Jugoslavija opstala, zasigurno ne bi imala politički sustav koji je imala, već bi postala višestranačka, sa slobodnom trgovinom itd., kakve su postale države bivšeg realsocijalizma. I u njoj bi, kao što se dogodilo u Poljskoj, neka brodogradilišta bila zatvorena, neke rafinerije odbačene, neke tvornice propale.

Jer se sve izmijenilo, ali i dalje ima onih koji drže da je u bivšem sustavu bilo bolje, premda su takvi sustavi svuda nestali, propali, kao i poduzeća koja su umjetno održavali.

 

>> Pogjedahte dječju utrku Mliječna staza 2018. u sklopu UNICEF-e humanitarne akcije

[video: 26639 / Zagreb: Djeca sudjelovala u UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2018]
ccc
CCC Shoes&Bags
Ima li što slađe od dječjih cipela? Još kad se usklade s roditeljima...

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  A tko oblikuje percepciju?

 • prajdali100:

  Daj Silvio ne pametuj ! Mi znamo da je TEBI super zato nemoj nama docirati.

 • AAAAAA:

  silvio glupane, pojasni mi zakaj su od tog tvojeg "boljeg živote" pobjegli cca 400.000 Hrvata širom svijeta u zadnjih par godina?! Na čemu si ti sirotinjo umna?