Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Žestoko, ali iz Bruxellesa nitko nije otišao nezadovoljan

Nisu sve države dobile “poklone” – njih 10-ak otišlo je kući s onima za koheziju i za poljoprivredu. A ako Plenković jest – a jest – izborio i više nego što su drugi smatrali da je primjereno Hrvatskoj, taj novac ne smije ostati neiskorišten
22. srpnja 2020. u 08:47 0 komentara 536 prikaza
Andrej Plenković
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Predsjednici država i vlada nisu se dali iz Bruxellesa dok ne dobiju, ako ne sve po što su došli, onda barem najviše što mogu. Nije bilo načina da se, primjerice, bugarski premijer Bojko Borisov vrati kući bez “poklona”, jer mu je o uspjehu pregovora doslovno ovisila vlada. I dobio je 100 milijuna eura za nerazvijena područja. Neke su države prošle bolje, neke nešto lošije, no nitko nije nezadovoljan. Igralo se žestoko, šefovi bi sjedili u sobama, a onda bi njihovoj pratnji u odvojenim prostorijama odjednom donijeli novi prijedlog. Evo, tu je 70 strana, imate pola sata da ga pregledate. A što je novoga? Nova formula za izračun nekoga dijela proračuna, bez točne svote novca. Primjerice, umjesto ljetnih sad ćemo uzeti jesenske prognoze. Hektična provjera i izračuni što znači ta “sitnica” trajali su paralelno i u Bruxellesu i u državama članicama. Jer takva je “sitnica” izbila jednoj od država EU – nije riječ o Hrvatskoj – stotine milijuna eura iz financijske omotnice.

European Union leaders summit in Brussels DOGOVOR U BRUXELLESU Što Hrvatskoj znače 22 milijarde eura? Evo koliko je novca bespovratno, a što ide kroz zajmove i fondove

Nema opuštanja tijekom pregovora. Kad su oni počeli, na stolu je bio gotov dokument koji je Hrvatskoj predvidio jako, jako dobar novac. No premijer Andrej Plenković uspio je dobiti još u danima pred kraj. Igra se na sve ili ništa jer se samo jednom u sedam godina dogovara proračun, jednom u sedam godina mora se izvući što više za svoju državu jer druge šanse nema.

I prije ulaska u Europsku uniju znalci su govorili da je to mogućnost te da o pojedinoj državi ovisi kako će tu mogućnost iskoristiti. Nisu sve države dobile “poklone” – njih 10-ak otišlo je kući s onima za koheziju i za poljoprivredu. A ako Plenković jest – a jest – izborio i više nego što su drugi smatrali da je primjereno Hrvatskoj, taj novac ne smije ostati neiskorišten. Sada se bojno polje prebacuje iz Bruxellesa u Hrvatsku. Imaju li gradovi i općine pripremljene planove i projekte, znaju li na što se može iskoristiti novac kako bi osigurali bolji život svojim stanovnicima, za što su ih oni, u konačnici, i birali. Sad je vrijeme da pokažu da EU itekako ima utjecaja i na svakodnevni život građana. Kako kaže jedan upućeni: “Da sam ja na njihovu mjestu, stalno bih kucao na Banske dvore.” Sad je vrijeme za akciju, jer ovakav novac teško da će ikad više biti na raspolaganju.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • penelopea22:

    Samo vi mastajte o novcima kojima ne postoje i koji se tek moraju zaduziti, odnosno opljackati tudjim suverenim drazavama i poreznim obveznicima i stedisama. Ako vi jos niste razumjeli da citavo vrijeme promovirate 4.Reich, mracnu ideologiju nacizma, onda vama nema ... prikaži još!a pomoci. Sada imate 60 miliona ljudi na ulici bez posla u Europi, i jos toliko sto ih radi skarceno radno vrijeme, svi skupa na grbaci drzavi, a vi mastate da natovarite jos 2000 miliardi kredita drzavi, plus dug koji vec imaju drzave, plus 2% za NATO pakt sto moraju placati, plus novce koje moraju dati za EU-fondove i sto cuda. A sada kada je izisla Britanija iz EU-rospke unije, , tu ostaje 20 komada drzava Srednje i Istocne Europe, teske bijede i crne mizerije, a ovi na zapadu Europe svi bankrotirali, Francuska, Spanjolska, Italija i ekipa. Njemcka masovno otpusta radnike, njima je sve zivo bankrotiralo u zemlji, svaki dan otpustaju na tisuce radnika u zemlji. Sto znaci da vam je ostalo samo onih par drzavica na Sjeveru Europe sto im desnicari vec sire mrznju po drustvenim mrezama prema vama, vele da se njima rezu mirovine, i da im je bankrotiralo masu poduezca u zemlji, a oni moraju davati vama novce. Nema od toga nista, pisi propalo, nikada vi necete dobiti nikakve novce, to odmah zaboravite.