Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Žene kao žrtve pokušaja destabilizacije nedovoljno radikalnog premijera

Istanbulska konvencija bit će ratificirana, no ostaje žalosna činjenica što su životi premlaćenih i ubijenih žena pretpostavljeni politikantima.
14. ožujka 2018. u 21:17 13 komentara 1019 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zamjerili su mu neodlučnost, a kada je naposljetku donio nedvosmislenu političku odluku, na njega se digla silna kuka i motika, iz vlastitih redova. Što je to rekao premijer Andrej Plenković, pa da su mu okrenuli leđa i dojučerašnji bliski suradnici poput Davora Ive Stiera? Rekao je da, iščitavajući tekst Istanbulske konvencije nije naišao na teze o rodnoj ideologiji pa savjetovao svojem članstvu da Konvenciju naposljetku i pročita.

Branko Bačić Branko Bačić: 'Nema pukotina u HDZ-u zbog Istanbulske konvencije'

Koliko je ovaj naputak utemeljen u zbilji požurili su se uvjeriti i novinari pa su na saborskim hodnicima anketirali i ljutog protivnika Konvencije, Hrastova Hrvoja Zekanovića, koji pred kamerama prelistavajući materiju nije uspio pronaći od samoga đavla poslani termin s kojim već tjednima zastrašuje narod, a slušajući izjave Željka Glasnovića koji u tekstu konvencije iščitava pedofiliju i zoofiliju te “šest wc-a u Saboru za muškarce zarobljene u ženskom tijelu”, cinik bi mogao pomisliti kako zastupnik zapravo ima problema s vlastitim spolnim identitetom.

Pritom, premijer Plenković samo provodi kontinuitet u politici HDZ-a: pa jedva je tri godine prošlo otkako su, u mandatu Tomislava Karamarka, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama njegovi podboli ministricu Opačić i zatražili hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije! Što se u međuvremenu dogodilo pojedinim članovima i visokim dužnostima HDZ-a, koji sada demoniziraju Konvenciju, prozivaju premijera, raspuštaju ogranke i pozivaju na demokršćanski karakter stranke? Jesu li tekst Konvencije pročitali tada ili tek danas? Možda ni danas?

Andrej Plenković Davor Ivanković Glasanje po savjesti za Plenkovića je pravi izlaz iz ove situacije

Istanbulska konvencija nije bez mana, štoviše, opetovano i prekomjerno isticanje pojma roda (ali ne i izmišljene rodne ideologije) može pobuditi sumnju, ali tu sumnju valja utišati argumentima. A oni nepobitno govore da su je već ratificirale snažne katoličke države kao što su Poljska, Italija i Malta te da pojam roda egzistira u hrvatskom zakonodavstvu već godinama. Naime, u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2006. do 2010. kao jedna od zadaća navodi se dugoročno promicanje rodne jednakosti. Osim toga, u članku 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji je donesen u mandatu vlade Ive Sanadera, jasno stoji da je svrha zakona zaštita od diskriminacije na osnovi rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije. Zašto rodna ideologija tada nije bila top tema?

Davor Božinović Davor Božinović: 'Meritum je da Istanbulska konvencija ima za cilj zaštitu od nasilja'

U konačnici, neka protivnici konvencije pokucaju na vrata prvog skloništa gdje se kriju zlostavljane žene pa neka njih pitaju da li se i kako postojeći zakoni provode i zašto se u RH više od 90 posto slučajeva obiteljskog nasilja tretira kao prekršajno, a samo 10 posto kao kazneno djelo. No, kako su oni koji demoniziraju filmove i predstave koje nikada nisu gledali isti oni koji Konvenciju nisu ni pročitali, onamo zasigurno neće ni kročiti.

Istanbulska konvencija bit će ratificirana i zbog nje ni jedan dječak neće otići u ženski wc, no ostaje žalosna činjenica što su životi premlaćenih i ubijenih žena pretpostavljeni politikantima čiji je jedini interes destabilizacija pozicije njima nedovoljno radikalnog premijera.

Goran Aleksić Sabor Aleksić HDZ-u: Pogledajte se u ogledalo i recite sami sebi tko ste vi Plenković i Brkić Moralna panika uoči ratifikacije Plenković će izvući HDZ-ov brod kroz Scilu i Haribdu do Istanbulske Turska MARINKO JURASIĆ Istanbulsku konvenciju prva ratificirala Turska
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Država propada, imamo rekordno malo zaposlenih, rekordno malo rođenih, rekordno puno iseljenih, druga smo najsiromašnija zemlja u EU, imamo drugi najmanji gospodarski rast u EU, nemamo nikakve perspektive, a "odlučni anemični" je krenuo u odlučno usvajanje idiotske besmislene konvencije pod ... prikaži još! svaku cijenu po nalogu iz Bruxellesa. I ništa ga drugo ne zanima. I sad recite da je to hrvatski premijer, a ne nametnuti briselski poltron. A nije da nije imao izbor, mogao je jednostavno odbaciti ratifikaciju i istovremeno u zakone interpolirati apsolutno sve iz te konvencije što je vezano uz suzbijanje obiteljskog nasilja, i sve bi bilo u redu.

 • Antiflašist:

  Totalni demograski slom ustvari znaci da Hrvatske vise nema, samo joj to jos nitko nije rekao. U ovakvoj katastrofalnoj situaciji tlaciti svih s konvencijom koja ce uz to biti iznad hrvatskog ustava je sramotna i pokazuje sav ocaj politickih 'elita' ... prikaži još!' koje se sastoje od ljudi koji nikad u zivotu nista radili nisu nemaju pojma sto im je ciniti.

 • alf:

  Ako zene ne zastiti hrvatski zakon, sigurno ih nece zastititi IK. Samo jos jedna dodatna birokracija koja zeli dobro zivjeti na grbaci siromasnih.