Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.08.2016. u 09:26

Što ima loše u tome da javnost napokon sazna tko je nekoć radio za Udbu? Moglo bi se napokon saznati koji su se političari, novinari, fakultetski profesori, biskupi i akademici nekoć bavili nečasnim poslovima

Nakon što se Njemačka već odavno suočila s nelagodama svoje nacionalsocijalističke prošlosti, ona je suđenjem jugoslavenskim odnosno hrvatskim udbašima u Münchenu očito željela i Hrvatskoj poručiti da se suoči sa svojom udbaškom prošlošću. No to će u Hrvatskoj sigurno biti puno sporije i neizvjesnije nego što je bilo suočavanje s prošlošću u Njemačkoj. Vidjelo se to već kad je Njemačka tražila od Hrvatske da primijeni europski uhidbeni nalog te Josipa Perkovića i Zdravka Mustača izruči Njemačkoj.

Sudskim odbijanjem izručenja Perkovića i Mustača i lex Perkovićem pokušalo se spriječiti Perkovićevo i Mustačevo slanje u Njemačku. U tome su jednako sudjelovali Vlada Zorana Milanovića i tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Oni su i sada vrlo glasni nakon što je donesena nepravomoćna presuda u Njemačkoj. Bivši je predsjednik poručio da bi nastavak otkrivanja Udbinih dosjea izazvao pravi šok hrvatskoj javnosti jer da bi se na tome popisu našli, uz poznate političare, i poznati kulturnjaci i crkveni velikodostojnici.

Još je gore tu nepravomoćnu presudu komentirao Milanović rekavši da je ona zapravo “katastrofalna za Hrvatsku” jer da ona pokazuje da su HDZ osnovali bivši udbaši, odnosno da su oni osnovali i Hrvatsku. Milanović nije spomenuo da glavne Udbine dosjee čuva neotvoreni komunistički arhiv, tj. pismohran CK SKH. Da je bivši premijer pravi demokrat i patriot kakvim se voli predstavljati, on bi naredio da se taj arhiv otvori.

Što ima loše u tome da javnost napokon sazna tko je nekoć radio za Udbu? Moglo bi se napokon saznati koji su se političari, novinari, fakultetski profesori, biskupi i akademici nekoć bavili nečasnim poslovima. Ne mora se svakome bivšem udbaškom doušniku suditi, no bilo bi to dobro konačno saznati za moralno i društveno-političko zdravlje nacije. Udba nije bila samo “obavještajna zajednica” nego i služba koja je kontrolirala kompletni život društva i sankcionirala sve što je bilo drukčije od načina mišljenja koje je ona propisivala. Ona se bavila kontrolom misli, širenjem straha i ujedno progonom riječi primjenjujući Zakon o verbalnom deliktu, tzv. član 133. tadašnjega Kaznenoga zakonika.

Uz sve to ona je nadasve bila služba koja se bavila državnim terorizmom. Ali kako su se u Hrvatskoj počela relativizirati Udbina zlodjela, da nije bilo suđenja u Njemačkoj, možda bi kod nas već bilo “utvrđeno” da Stjepan Đureković i nije ubijen, da se obitelj Ševo ubila sama, a da je Brunu Bušića ubio neki poludjeli Marsovac! Da nije bilo ulaska Hrvatske u EU i europskog uhidbenog naloga, najvjerojatnije bi se o djelovanju Udbe i dalje javno šutjelo.

Njemačka se zapravo prihvatila činiti ono što je zbog higijene i zdravlja hrvatskoga društva trebala već prije činiti sama Hrvatska. I dalje ostaje dvojbeno želi li se Hrvatska uopće suočiti s traumama svoje udbaške prošlosti.

>> 'Djelovanje Borisa Miletića izaziva nelagodu među istarskim Hrvatima'

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Malenkost
11:45 25.08.2017.

Arhive treba otvoriti po uzoru Gauck-Behörde ovdje u Njemackoj. Svatko ima pravo uvida u "svoje Papire". Sve treba digitalizirati i svatko tko je spomenut moze se napraviti dosje za svako ime, tako da se vidi tko, koga i zasto, imenana se ne skrivaju. U Njemackoj su ljudi koji su planirali bjeg iz DDR otkrili da su ih odali najbliznji. HR je posebni Problem. Strahovati je da su masovnije nego sto se sluti, Svecenici, Biskupi i eto po Josipovicu i jedan Kardinal bili "Udbasi". Zato Crkva i Jet dala potporu za Nelustraciju skrivajuci se pod izreku " nek dode do sveopce pomirbe medu Hrvatima". Ustvari skriva do dansanjeg dana svoja "Zlodijela" za Koje mi ne smijemo znati, kao i Tudman. Zbog Toga zaboravi da ce doci do Lustracije-Josipovic dobro zna koliko duboko je Crkva ugazila u izdaju svohih Nacela i svog Naroda pa se i smijucka kad se spomeni mogucnost Lustracije. Ustvari Crkva stiti Udbase jer je i sma eto indirektno sudjelovala u smakunucima, ili planiranjima smaknuca, uhodila, namamila zrtve itd. U Tom Grmu lezi zec. Zato nece biti nikada Lustracije. Ostalo su samo Brbljanja. Moj Otac je vjerovao u Lustraciju. Rekoh mu da se vara. Umro je razocaran.Shvatiti dokle su u Udbu uvuceni oni od kojih smo ocekivali moralnu potporu, jest totalno porazavajuce. HR jest nastavak YU a Franjo T. i Crkva su izigrali sve "Domoljube". Strava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije