Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.10.2021. u 10:55

O proračunu će se raspravljati u prosincu, a ne idući tjedan, jer Vlada očito kupuje vrijeme za pregovore i dogovore

Vlada Andreja Plenkovića na današnjoj bi sjednici trebala izaći s prijedlogom rebalansa državne potrošnje za ovu godinu i prijedlogom proračuna za iduću godinu. Kad je u pitanju ova godina, stvari su manje više jasne, dodavat će se tamo gdje je potrošeno više pa će i ukupan rezultat biti veći deficit od planiranog. No, kad je riječ o idućoj godini, Vlada izlazi s prijedlogom proračuna, ili bolje planom želja, u kojemu se planira značajno smanjenje deficita, ali su otvorene dvije jako važno stavke.

Prva su troškovi zdravstvenog sustava, u koji je država, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, ove godine upumpala dodatnih devet milijardi kuna, a drugi moguća povišica plaća u javnom sektoru.

Sindikati, dakako, očekuju novi rast osnovice, iako se premijer Plenković pohvalio u izlaganju Hrvatskom saboru da je od 2017. godine do danas povećao osnovicu za nešto više od 900 kuna, odnosno 17 posto. Jednako tako prosječna je plaća u pet godina porasla za 1500 kuna, što su doista nesporne činjenice, no naivno je očekivati da će u razdoblju visoke inflacije sindikati prihvatiti zamrzavanje plaća u idućoj godini.

Dodatna sredstva za povišice minoran su problem u usporedbi sa stanjem u zdravstvu koje resorni ministar i njegov stručni tim pokušavaju krpati prebacivanjem plaćanja naknada za bolovanje na nekog drugog, da li bi to bili poslodavci, proračun ili netko treći, njima nije bitno. Poslodavcima to, dakako, nije bezazleno pitanje jer se radi o milijardama kuna.

Jednako tako, predlažu da se režu postojeća izuzeća od plaćanja zdravstvenog doprinosa za stalno zaposlene mlade ljude. U tom dijelu, odgovorni iz zdravstvenog sustava su u pravu jer premalo građana plaća zdravstvene doprinose za ogroman broj onih koji imaju izuzeća. Premijer se u obraćanju Saboru rubno dotaknuo reforme zdravstvenog sustava, rekavši tek da će biti sveobuhvatna kako bi sustav bio efikasan, a troškovi svedeni u realne okvire.

Činjenica što će se o prijedlogu proračuna za iduću godinu raspravljati u prosincu, a ne idući tjedan, sugerira da Vlada za te dvije otvorene stavke kupuje vrijeme te će mjesec studeni iskoristiti za pregovore sa sindikatima, međuresorske dogovore i brušenje mogućih mjera u zdravstvenom sustavu.

VIDEO Andrej Plenković primio Ljerku Perešin, suprugu poginulog pilota Roberta Perešina

Komentara 1

ST
stefj
13:45 28.10.2021.

Javne strukture već desetljećima koče razvoj Hrvatske i sprječavaju bilo kakve reforme. Ništa se nije promijenilo niti danas zapravo je stanje još i gore...Sad nam opet slijedi povećanje plaća bez ikakvih reformi, što znači još jaču poreznu presiju i dodatno kočenje rasta. Niti sa svim tim silnim milijardama iz EU fondova, mi jednostavno ne možemo ostvariti značajne stope rasta i početi se približavati prosjeku EU-a... Da se ne misli ništa raditi na reformama vidi se i iz desetljetke iliti strategije razvoja, gdje je plan i za deset godina biti na dnu EU-a... Reforme javnog sektora su nešto što ne odgovara niti vladajućima, niti oporbi, što još dodatno pokazuje da Hrvatska jednostavno nema demokratskog kapaciteta za promijene, da se nešto napravi. Tako da ako nas bude iznad 3,5 mil. možda i iznad 3 mil. samo to će već biti veliki uspjeh...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije