Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Završen politički hod Merkel, a baš takvi nedostaju

Došla je s Istoka, iz DDR-a, a vodila Zapadnu Europu. Označila je gotovo dva desetljeća
30. listopada 2018. u 11:42 10 komentara 1116 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Potres koji su demokršćani (CDU) doživjeli u nedjelju na izborima u Hessenu, gdje su izgubili gotovo 11 posto glasova u odnosu na 2013., osjetio se u Berlinu gdje je kancelarka Angela Merkel najavila da se više neće kandidirati na izborima 2021. te da u prosincu na kongresu stranke, kojoj je na čelu od 2000., u Hannoveru napušta čelništvo. Ostat će kancelarka do kraja mandata, a onda će napustiti i politiku. Bilo je onih koji su držali da bi Merkel mogla ostati u politici, možda na čelu Europske komisije, ali je opovrgnula takvu pretpostavku.

Angela Merkel i Vladimir Putin Novi udarac Novi šok za Angelu Merkel. Je li ovo definitivan politički kraj?

Nije nikada sebi pripisivala stranačke izborne uspjehe, kao i one ekonomske Njemačke koja je bila u velikoj krizi prije njezina dolaska. Sada je džentlmenski preuzela na sebe odgovornost za poraze na izborima, kako parlamentarnima tako i u njemačkim pokrajinama do ovih izbora u Bavarskoj, Hessenu... Što će raditi poslije 2021.? Nešto će joj već doći na pamet, ali neće biti u politici. Najavila je i izlazak iz Bundestaga na kraju mandata.

Zaključuje se tako jedna povijesna stranica u Njemačkoj, Europi i svijetu. Merkeličina Njemačka bila je snažna ekonomski, a na taj način i politički. Kada se htjelo znati što misli Europa, čekalo se da prozbori Merkel. Došla je s Istoka, iz DDR-a, a vodila je zapadnu Europu. Označila je gotovo dva desetljeća svojom smirenom i odmjerenom politikom, bez napadanja i suvišnih riječi, pa i protiv najžešćih neprijatelja.

Angela Merkel Povlači se iz politike Merkel: Želim otići dostojanstveno. Znam da nisam rođena kao kancelarka

I upravo sada kada se u Europi osjeća manjak takvih političara u odnosu na one iz tzv. suverenističkih stranaka koji galamom, demagogijom i vrijeđanjem probijaju sebi put do birača, najgore je vladati s mržnjom u sebi prema nekomu koga smatraš odgovornim za tvoje stanje. Vladari "mržnjaci" pretvaraju se u diktatore.

Merkel, iako je živjela u komunističkom dijelu Njemačke i zasigurno je u sebi imala osjećaj da su joj počinjene nepravde, nije to nikada pokazivala. Nije imala duboku averziju ni prema komu, nije kovala osvete ili uvrede, već je pokušala pronalaziti najbolje puteve za cijelu zajednicu. Prava demokršćanka. Svi koji danas slave njezin politički zalazak su ne samo mnogo gori političari od nje nego i mnogo opasniji za neistomišljenike.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar YJKAH
  YJKAH:

  Baba će nedostajati u svjetskoj politici u jednakoj mjeri u kojoj bi olinjali Silvije nedostajao u hrvatskom novinarstvu.

 • prajdali100:

  Baba može nedostajati samo Silviju i tipovima tog kalibra.

 • Deleted user:

  Meni neće nedostajati! Možemo razmišljati da je zapaprila mnogima. Nikad gori odnosi Hrvatske i Njemačke. U ničemu nas nije podržala, bila je skeptična prema Hrvatskoj. Mantra da je u Njemačkoj dobro govore izbori u Njemačkoj gdje gubi potporu! Ako smo ... prikaži još! mi politički nepismeno i naivni, što je s Nijemcima? Što to Nijemcima nije dobro da ju mijenjaju? Što ju mijenjaju ako je istinita mantra analitičara da Njemačka nije u krizi? Ako nacionalizmi bujaju (i u Njemačkoj) to znači da i Merkelica nije baš puno učinila! Najprije je govorila da je multi-kulti out (zamislite da je to rekao Hrvat!, a onda je primila milijune migranti (pretežitom ne iz ratne zone!), podržavala je migrantske procese zbog svojih egoističnih ciljeva (jeftina radna snaga)! U isto vrijeme se oglušila o probleme koji su realno došli s nekontroliranom migracijom i na taj način je mnoge uplašila od nekontrolirane globalizacije! Mnogi koji su vjerovali Eu prestali su vjerovati! Zar nema odgovornosti i gospođe Merkel za navedene procese? O tomu Tomasevic ni riječi! Što je s krizama u Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj? Zar je to samo posljedica internih nesposobnosti ili i Njemačka svojom ulogom (snažnom, najsnažnijim) ima veze s tim? Koliko u Broxitu ima uloge Njemačke na čelu s gospođom Merkel? Da se razumijemo, nisam nikakav fan Britanaca i njihovih gluposti, samo se pitam je li i Merkel mogla bolje? Itd...