Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska politika

Zavjera ili stvarnost: Smješta li Amerika krizu Europi?

'Skontoführer Dirk Müller sitzt am Freitag (27.06.2008) im Handelssaal der Wertpapierbörse in Frankfurt am Main vor der Tafel mit der DAX-Kurve. Belastet von negativen Vorgaben und einem Rekordhoch be
'Arne Dedert'
21.05.2013.
u 09:20

Gospodarstvo SAD-a uvelike ovisi o tome je li dolar glavna svjetska valuta. Euro ga ne smije ugroziti...

Amerikanci, tvrdi Dirk Müller, nisu mogli prihvatiti uspon eura čije su se rezerve popele iznad 25 posto svjetskih zaliha. Nešto su morali poduzeti; protiv Europe nisu mogli podići Šestu flotu, ali su podigli snage Wall Streeta, svojih banaka, rejting-agencija i tajne diplomacije...

Knjiga Dirka Müllera "Showdown" postala je bestseler. Čitatelje osvaja neuobičajeno jasnim jezikom kad objašnjava najsloženije financijske instrumente. Prije kupnje dionice savjetuje dubinsku analizu i "osjećaj iz trbuha". Ne ustručava se ni imena kompanija u koje treba ulagati ili ih izbjegavati.

– Treba se dugoročno koncentrirati na kompanije koje stalno donose dobit, Coca Colu, Linde, Nestle ili Bayer, a prste držati daleko od onih kod kojih je malo super, pa opet nije. Tipičan primjer je Lufthansa.

Europa je žrtva ciljanih napada iz Amerike, i to još od 2008., stoga nikako ne može izaći iz krize! Zvuči kao teorija zavjere, ali postavio ju je jedan od najpoznatijih njemačkih burzovnih stručnjaka Dirk Müller, broker kojeg su zbog njegova velikoga uspjeha na tržištu kapitala prozvali Mister Dax, po ključnom indeksu njemačke burze u Frankfurtu.

Stvarao milijunaše

To je čovjek čije lice poznaje svatko tko je tijekom pet godina krize barem površno pratio izvješća sa svjetskih burzi. Naime, Mr. Dax je omiljena meta fotoreportera na frankfurtskoj burzi jer se na njegovu licu najbolje može odčitati kako se kreće tržište; ako raste, lice mu blista od sreće, a pada li, izgubljeno gleda u nebo ili pokriva oči. Stoga medijske kuće upravo njegove fotografije koriste da bi potkrijepile priče o tržištu kapitala.

No, Mr. Dax je puno više od toga. On je čovjek koji je običnim, narodnim govorom, tumačio kretanja na burzama i u Njemačkoj stekao status pop zvijezde. Ima milijune obožavatelja, a tisuće ljudi, koji su slušali njegove burzovne savjete i preporuke, učinio je milijunašima. Njegovo znanje i otvorenost da sve podijeli s javnošću prepoznali su i u politici tako da je od svih njemačkih parlamentarnih stranaka, od krajnje ljevice do desnice, dobio ponudu da im postane jedan od ključnih gospodarskih igrača. Sve je odbio, kao i inicijativu obožavatelja koji su pokrenuli akciju "Dirk Müller, naš čovjek za kancelara". Njegov savjet tražen je i u politici, čest je govornik u Bundesratu – saveznom vijeću njemačkog parlamenta u Berlinu.

"Krvotok" koji održava dolar

Mister Dax piše i knjige o tržištu kapitala koje postaju bestseleri. Upravo je izdao knjigu "Showdown – Bitka za Europu i naš novac", koju recenzenti ocjenjuju najboljim krimićem velike svjetske politike. U toj knjizi optužuje Ameriku da je proizvela europsku krizu i kao jedan od rijetkih Nijemaca staje u obranu Grčke koju u budućnosti vidi kao moćnu europsku zemlju.

– Gospodarska egzistencija SAD-a umnogome ovisi o činjenici da je dolar glavna svjetska valuta. Tu ulogu dolar je dobio jer se svim energentima, ponajprije naftom, trguje isključivo u toj valuti. Dolarima se od šeika kupuje nafta, šeici manjim dijelom zarađenog kupe jahtu, a većinu ulože u američke državne obveznice. Tako nastaje stalni "krvotok" u kojem će se potražnja za dolarima održati toliko dugo koliko bude ekskluzivna valuta. Preuzme li druga valuta tu ulogu, ekonomska egzistencija Amerike bit će iznimno ugrožena... Činjenica da je dolar valuta svijeta nije samo pitanje estetike i nacionalnog ponosa, iza toga se krije vitalni interes američke sigurnosne politike – piše Mr. Dax te podsjeća da je 2007. tadašnji američki guverner Alan Greenspan upozorio da je moguće da će euro uskoro istisnuti dolar kao glavnu valutu jer su rezerve eura već premašile 25% svjetskih zaliha.

– Amerikanci ni u kojem slučaju ne žele prihvatiti uspon eura, nešto se pod hitno moralo učiniti. Protiv Europe nisu mogli podići šestu flotu, ali su podigli snage Wall Streeta, banaka, rejting-agencija i tajne diplomacije...

Müller ne negira fiskalnu nedisciplinu europskih država koje su stoga zapale u dužničko ropstvo, ali smatra da to nije najveći problem.

– Naravno da je Europa sama stvorila taj problem. Ali to nije novi problem, niti europski fenomen. Europski je dug manji od američkog i japanskog. Samo protiv ove Ahilove pete Europe traju ciljani i koordinirani napadi od 2008. – upozorava Müller. No unatoč velikom dugu, čini se da SAD i Japan imaju gospodarstvo koje funkcionira.

– I Grčka bi imala funkcionirajuće gospodarstvo da nije prihvatila euro. Imat će ga kad počne crpiti svoje plinske rezerve, leži na najvećim rezervama u Europi, jednakima onima u Libiji. Planovi štednje u Europi su ludost, nitko to tako ne radi, a štednjom Europu vodimo u katastrofu.

Nije mu jasno zašto Njemačka milijarde daje za spas grčkih vjerovnika, umjesto da ih uloži u vađenje plina. Ima i plan izvlačenja Europe iz krize.

– Mora se osnovati europski infrastrukturni fond za koji će jamčiti države. Financirao bi prelazak na nove izvore energije. Novac za fond uzimao bi se od najbogatijih privatnika i osiguravajućih društava. Investicije bi izazvale bum poreznih prihoda, čime bi države lako mogle financirati dugove. Predložio sam to vodećim političarima i gospodarstvenicima, a njihova reakcija svaki put je bila: Pa zašto to već nemamo? Pa to je rješenje! – zaključuje Dirk Müller, Mr. Dax.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije