Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto u Hrvatskoj ne znamo slaviti uspjehe Mate Rimca, sportaša, znanstvenika...

O Hrvatskoj se, osim u usputnim statistikama, najviše piše zbog sportskih uspjeha, “male zemlje za veliki odmor” ili rata.
28. ožujka 2019. u 16:08 13 komentara 1462 prikaza
Rimac predstavlja novi Greyp
Foto: screenshot
Pogledajte galeriju 1/6

Nedavno je ugledni Economist objavio tekst o Rimčevu C-Two modelu, najmoćnijem autu na svijetu kojeg možete voziti po gradskim cestama. Naglasak članka je, osim superlativa o uspjehu našeg vizionara, bio na neočekivanom mjestu porijekla ovako ambicioznog projekta – Hrvatskoj.

Mate Rimac Ambiciozno Šef Porschea: Sljedeći superauto mogao bi biti električan. Rimac: Radimo na nekim projektima


Dok bi druge zemlje vjerojatno dale sve za ovakav uspjeh gradeći na njemu cijelu industriju, kod nas je situacija obrnuta. Mate Rimac, vrlo ispravno, ističe da se kod nas “ne slavi uspjeh”. Dok je razdraganost (Schadenfreude) sveprisutna dok gledamo u nedaće susjeda, a žalopojke su gotovo nacionalni sport, svaki uspjeh se analizira s toliko skepse dok se ne pretvori u nešto diskutabilno.

O Hrvatskoj se, osim u usputnim statistikama, najviše piše zbog sportskih uspjeha, “male zemlje za veliki odmor” ili rata. Osim potonjeg, radi se o pozitivnim elementima, ali realno naš turizam se još najviše oslanja na prirodnu ljepotu koju nedovoljno iskorištavamo. Sportski uspjesi su fantastični, ali nastali su usprkos trenutnoj klimi nedostatne ambicije. Postajemo nacija frustriranih što je najbolje vidljivo kad taj pesimizam nije rezultat loših situacija, već ironično, onih gdje smo najbolji.


Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6 Brdski bicikli Rimac predstavio novi Greyp: Visoka povezivost i bezbrojni senzori čine ga najpametnijim biciklom

Martin Sorell, najutjecajnija osoba na svijetu u području komunikacija, koji dolazi na ovogodišnje Dane komunikacija u Rovinju, bi s potencijalom kojeg mi imamo napravio čudo. Što i ne bi trebao biti problem s rezultatima i strelovitim uspjehom kakvog je postigao Mate Rimac, naši sportaši ili znanstvenici. 
Umjesto male zemlje koje se geografskom lutrijom našla u raju s fantastičnim sportskim i poduzetničkim uspjesima koji se gotovo uvijek deklariraju kao usprkos a ne zbog zemlje kakva jesmo, trebali bismo postati zemlja koja strateški iskorištava te enormne potencijale.

Ne odlaze mladi samo zbog nedostatka prilika, već sveopće letargije i pesimizma. Priče o lokalnim uspjesima su kuriozitet baš zato što su tu nastale, u Hrvatskoj iz koje svi žele pobjeći. Iz zemlje s prirodnim ljepotama, inteligentnim ljudima, bogatom povijesti i kulturom, zemlje s potencijalom na kojem bi nam i puno veći i bogatiji pozavidjeli.

Kao netko tko se i bavi promocijom hrvatske kulture, prečesto se susrećem s gotovo osjećajem srama da nemamo što za ponuditi, da nismo dovoljno veliki, razvijeni, barokno nakićeni, a iskustvo nas neprestano demantira. Uvidom u naše stvaralaštvo, povijesno i suvremeno, neosporno je da smo nastajali u duhu vremena (Zeitgeistu) umjetničkih i društvenih kretanja.

Mate Rimac u MSU PRIĆAO I O TEŠKIM TRENUCIMA Mate Rimac: Čini mi se kao da sam preživio pet života u zadnjih 10 godina


Priča o čovjeku koji kreće s jednom garažom da bi nakon devet godina gradio kompleks od 50.000 četvornih metara sinopsis je američkog sna. A naš je, i umjesto skepse i analize kako bi se našao crv afere, možda bi za duh nacije više učinilo da uistinu naučimo slaviti naše uspjehe. Jer novog Rimca, koji će ostati zbog ljubavi prema zemlji koja u njega sumnja, teško da ćemo ikad ponovno zaslužiti. 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • burza:

    Zato sto vama novinarima nije dovoljno atraktivan njegov uspjeh jer su vam na prvom mjestu samo afere a ne uspjesi

  • gmit:

    promaseniji clanak se rijetko vidja...

  • spusti_loptu:

    Svaka cast i pohvala Rimcu koji nije samo izumitelj vec zaposljava za hrvatske prilike znatan broj ljudi. Takofjer pohvala i za sve ostale koji osnivaju tvrdke u Hrvatskoj i zaposljavaju ljude placajuci ih posteno prema prilikama u kojima se nalaze. ... prikaži još! Oni koji na sve moguce nacine cijede svoje radnike kó narance volio bih da premjeste svoje firme negdje drugdje.