Naslovnica Premium Kolumne

Zašto su Zagrepčani trebali vidjeti prvu operu Hrvata iz BiH

Hrvati danas proživljavaju kolektivnu agoniju Dive Grabovčeve
28. ožujka 2017. u 10:13 0 komentara 3305 prikaza
Lisinski
Foto: Borna Filić/PIXSELL

U prepunoj zagrebačkoj dvorani Lisinski izvedena je “Diva Grabovčeva”, prva opera Hrvata iz BiH. Glazbeno-scenska drama dočarava herojstvo djevojke katolkinje koja je u 17. stoljeću živjela u Rami za vrijeme turske vladavine. Ubijena je zbog toga što je odbila udati se za turskog bega (Tahira). Pokopana je na Vran-planini, a njezin je grob od tada do danas mjesto hodočašća. Divin život i mučenička smrt inspiracija su mladim djevojkama, vjernicima, ali i umjetnicima. Kuzma Kovačić izradio joj je spomenik, napisane su mnoge pjesme, izvedene drame. 
Puno je simbolike stalo u jednu glazbeno-scensku priču. Stihove je napisao fra Ante Marić, a uglazbio ih don Dragan Filipović.

Za Hercegovinu opterećenu nesporazumima između franjevaca i “popova” ovo je svakako po(r)uka kako trebaju surađivati braća. Više od stotinu mostarskih studenata, koji interpretiraju operu i nose solističke dionice, pokazalo je kako kao amateri mogu s nekoliko profesionalaca pjevati za divljenje. Redateljica iz Zagreba izvrsno je ukomponirala mostarske pjevače s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. A “hercegovačkoj operi” u Lisinskom potpora su u bili Zagreb i Udruga bosanskih Hrvata “Prsten”.
Diva je personifikacija progona i poniženja koje doživljava hrvatski narod. Bježao je pred mnogim vojskama i vlastima samo zato što je malobrojniji. Iz Divine Rame narod je u 17. stoljeću izbjegao pred Turcima u Cetinsku krajinu i ponio sa sobom sliku Gospe od Milosti, čudotvorne Gospe - Sinjske. Ramci su svoj kraj morali napustiti i zbog komunističkog smišljenog pretvaranja pitome doline u umjetno jezero. Platili su krvavu cijenu i u Domovinskom ratu.
 Ramci, poput brojnih Hrvata iz BiH, razasuti su posvuda po svijetu. Veliki broj ih je u Zagrebu. Oni su ponajviše “dočekali” Divu.

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić potpisali su danas Koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u Bos JOZO PAVKOVIĆ Parasustavi vode politiku i montiraju procese, srušili su i ugled BiH u svijetu kolinda grabar kitarović Jozo Pavković Zašto je bošnjačka strategija napadati predsjednicu RH

Šteta što dvoranu nisu ispunili samo Zagrepčani. Osobito oni koji imaju predrasude. Uvjerili bi se kakvim su umjetničkim ukrasom i Hercegovci obogatili Lisinski. Vidjeli bi kako, uz gangu, znaju pjevati ozbiljnu glazbu, kako s entuzijazmom i gotovo bez novca prave poučnu dramu, kako nisu zatvoreni samo u sebe, već su operu realizirali sa sunarodnjacima... I kako su hrvatsku patnju i žrtvu prikazali očišćenu od mržnje prema neprijateljima.

Hrvati danas proživljavaju kolektivnu agoniju Dive Grabovčeve. Gurnuti su u prisilan brak u kojem se partneri ponašaju poput Tahir-begova. Određuju prava, sami tuže i sude, dovode braću po vjeri na njihovu zemlju...

Mnogi poput Ramske Sinjske Gospe i Dive danas zbog neravnopravnosti odlaze sa svoje zemlje. Posljednjih desetljeća mnogi su i ubijeni samo zato što su katolici. Zato dolazak Dive u Zagreb nije bio njezin posjet inozemstvu. Došla je među svoje, kazati im: ja sam umrla za vjeru i slobodu, a vi danas jedino hrvatskim zajedništvom možete obraniti našu zemlju krvlju natopljenu u BiH. Tko je god u prekrasnoj subotnjoj noći bio u Lisinskom može reći: ima nade. “Dive”, sretan vam povratak u domovinu!     

>> Tisućljetna tradicija tetoviranja bosanskih Hrvatica

>> Prlić: Herceg-Bosna je nastala kada je kolabirala država BiH

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.