Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto si je Plenković uzeo još 'neko vrijeme' da objavi koje avione Hrvatska kupuje?

Pesimisti računaju da se uopće neće usuditi ići u kupnju, a optimisti se nadaju da će se planeti poravnati i da će RH ići u nabavu eskadrile
11. travnja 2021. u 08:40 52 komentara 14396 prikaza
Zagreb: Izjave nakon sastanka Plenkovića sa hotelijerima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Srbiji se na obilaznici oko Beograda prevrnuo vojni kamion s topničko-raketnim sustavom Pantsir-S1. Taj je sustav Vučićeva Srbija nabavila iz Rusije lani i time ojačala obranu od letjelica do 15 kilometara visine. U Hrvatskoj ta vijest nije pobudila interes, nije bilo zluradih komentara. Cinik bi rekao, zato što se u Hrvatskoj takvo što ne može dogoditi jer HV ne posjeduje ništa slično, dakle, nama se nema što takvo prevrnuti.

Greece To Buy 18 Rafale Fighters Davor Ivanković Hrvatski poučak: kako do aviona u najgorem trenutku, a bez suvišnih zašto?

Kada je riječ o vojnim nabavama, u Hrvatskoj se Vučićevoj Srbiji već dulje ne podsmjehuju, bez obzira na to što Vučić nabavlja oružje po sličnom sistemu kao što nabavlja i cjepiva protiv korone. Odnosno, gdje god netko proizvede cjepivo, eto Vučića u šopingu. I premda će vojni stručnjaci kritizirati njegov sustav nabave, gdje on spaja teško spojive stvari poput kineskih naoružanih bespilotnih letjelica, ruskog protuavionskog sustava Pantsir, bjeloruskih MiG-ova 29 i francuskog protuavionskog sustava Mistrala, činjenica je da u posljednje tri-četiri godine Srbija vrlo ambiciozno obavlja važne vojne nabave, udvostručuje vojno trošenje, što je rezultiralo time da je na ljestvicama vojne moći pretrčala Hrvatsku.

Dok se to nije dogodilo, u Hrvatskoj se voljelo isticati neke vojne prednosti nad istočnim susjedom, no kada je Srbija preskočila Hrvatsku, u modi su izjave iz vrha HV-a ili hrvatske politike da se “Hrvatska ne natječe sa Srbijom”. Riječ je, naravno, o pozerstvu, jer oni koji razumiju stvari i stalo im je do nacionalne sigurnosti teško podnose činjenicu da Srbija postaje vojno moćnija od Hrvatske i da nabavlja oružje koje može koristiti i u napadačke svrhe. Vojni realisti u Hrvatskoj pak znaju da jednim odlučnim potezom Hrvatska može uspostaviti ravnotežu, a samo bi bedaku trebalo objašnjavati zašto je ona važna na ovim prostorima. Zato je nabava moderne borbene eskadrile prioritetno važna i za HRZ i za nacionalnu sigurnost. Nabavom borbene eskadrile rješava se i problem nepostojanja gotovo nikakve protuavionske zaštite našeg zračnog prostora, koju u ovom trenutku omogućuje tek onih naših nekoliko MiG-ova 21 koji još uspijevaju lebdjeti protivno svim zakonima fizike i mehanike.

Glina: Andrej Plenković obišao kontejnersko naselje Mali dom 'MINISTRI RAZGOVARAJU S PREDSTAVNICIMA' Plenković o isporuci lijekova bolnicama: Mislim da će sve bolnice dobiti lijekove

Nove borbene zrakoplove Hrvatska ne pokušava nabaviti u posljednje tri godine, ona to pokušava učiniti već 15 godina. Zadnji natječaj na kojem smo mi pokazali tu namjeru završio je prije pola godine, no objava odluke Vlade RH o tome koji je zrakoplov izabran stalno se odgađa. Povjerenstvo koje je navodno donijelo solomonsku odluku, pa je u kategoriji novih zrakoplova preporučilo kupnju novih američkih F16 Block 70/72, a u kategoriji rabljenih nabavu francuskog Rafala 3, ipak je obavilo svoj posao i na Andreju Plenkoviću bilo je samo da presudi i u skladu sa strateškim i političkim, pa onda i ekonomskim kriterijima prelomi i objavi vijest. No naš premijer, upitan zašto se kasni s objavom i do kada zapravo Hrvatska ima rok da odgovori ponuditeljima, odgovorio je u svom ležernom stilu: “Uzet ćemo si još neko vrijeme da o tome u miru odlučimo”. Zašto Plenković na početku godine nije objavio odluku, svima je jasno. Nakon katastrofalnog potresa na Banovini to uistinu ne bi bilo primjereno. No mjeseci su prolazili, a situacija se “usložnjavala”. Zašto sada ne objavi tu odluku, opet bi trebalo biti jasno, stavimo li se u glavu birokrata. Kriza je s plaćanjem dugova za nabavu lijekova, a šepa i s obnovom Zagreba i Banovine.

Bundestag Mirko Galić Hoće li Hrvati ikad doživjeti da netko od njihovih vođa prizna da je u nečemu pogriješio

Dolaze lokalni izbori u svibnju pa ćemo i to pripisati kao još jedan razlog odgode. Budu li rezultati za vladajuće loši, to će uzburkati stanje u vladajućem HDZ-u pa će to možda biti novi razlog. Gledamo li na stvari malo optimističnije pa se u roku od dva mjeseca poboljša situacija s procjepljivanjem nacije protiv korone, budu procijepljeni i turistički radnici, jako mediteransko sunce smanji virulentnost virusa u svim sojevima pa to sve zajedno spusti brojke zaraženih i krene bolja turistička sezona, možda to ohrabri Plenkovićevu vladu da konačno naciji objavi koje avione nabavljamo. Znači, negdje s početkom ljeta. Pesimisti i oni koji se protive skupim vojnim nabavama računaju da se Plenković uopće neće usuditi ići u nabavu, nego će sve ove zapletaje iskoristiti te je odgoditi za “bolja vremena”.

MILAN IVKOŠIĆ Za narod nema cjepiva, ali za političare ga se našlo

Optimisti se pak, pogotovo što se čuje da se Vlada raspitivala kod ponuditelja imamo li još vremena, i dalje nadaju da će se planeti poravnati i da će u 2021. Hrvatska ipak ugovoriti nabavu eskadrile. To nam je, naime, zadnji rok želimo li 2024. zadržati vlastiti nadzor zračnog prostora, jer tada MiG-ovi više neće moći letjeti. Plenković jest spor u donošenju odluka, no treba ipak računati na to da bi i njemu bilo nezamislivo da stane pred javnost i skrušeno prizna “falija sam” te ostane zapisan u povijesti kao onaj koji je pokopao borbenu komponentu HRZ-a i pristao da nas brane tuđini.

Video: Avioni F-16 Barak

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Miaka:

    Neka ukinu financiranje raznih udruga koje su svrha same sebi eto novca za novu eskadrilu aviona

  • dvojnica:

    I druge zemlje inaju koronu a da potrese u Turskoj i Grckoj ne spominjemo...l

  • lider:

    Opremanje vojske je pitanje nacionalne sigurnosti i ne može se vezati uz bolnice, škole, vrtiće i ne znam što još. To je demagogija .Da je Plenković tetkica to smo znali i prije. On je posvećen svojoj međunarodnoj karieri i druga ... prikaži još!a ga ne zanima, kakva Hrvatska. Treba nam u vremenima koja dolaze čovjek s petljom.