Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto se više ne govori o smanjenju PDV-a?

Sjećate li se kako je premijer Plenković prije godinu dana obećavao da će već nakon prve godine mandata ići na smanjivanje PDV-a za jednu stopu, na 24 posto, a do kraja mandata sigurno na 23 posto?
07. kolovoza 2017. u 11:04 23 komentara 1632 prikaza
Andrej Plenković i Zdravko Marić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Bilo je to uoči parlamentarnih izbora 2007. godine. Tada je HDZ kampanju gradio na strahu od povratka “crvenih” na vlast, odnosno SDP-a, te je udarao po “drugovima” Zoranu Milanoviću i Ljubi Jurčiću, a usporedo se utjerivao strah biračima od uvođenja novih poreza.

Zdravko Marić Z. Marić: U prvoj polovici 2017. rast prihoda proračuna 2,4 posto

HDZ je bio zgrožen idejom SDP-a o uvođenju poreza na kapitalnu dobit, pa je tadašnji šef HDZ-a Ivo Sanader govorio: “I što još planiraju? Uvesti porez na imovinu, kojeg bi plaćalo 92 posto građana. Oni kažu da se mi ponašamo kao oporba, jer samo napadamo: što bi mi trebali, pozdraviti tu glupost koju predlažu?! Oporezovati imovinu hrvatskih građana, to je 2,5 milijuna građana?! Nećemo šutjeti, reći ćemo građanima koja je razlika između nas i njih. 92 posto hrvatskih građana ima neku imovinu, stan, kuću, parcelu, njivu, zemljište šumsko i neko poljoprivredno i svi bi trebali platiti porez. I što bi sad bakica na selu, koja je nešto naslijedila, trebala to prodati ili uzeti kredit da ima za porez. Zato smo mi iz HDZ-a protiv poreza i zato naši plakati jasno kažu: na crvenoj strani su oni koji predlažu nove poreze - udari građane, seljake, ribare, pa i studente, jer ima i njih koji su kupili akcije, i na drugoj strani plava boja HDZ-a koja kaže - protiv smo tih poreza. Gospodo, odnosno drugovi, jer oni sebe tako radije nazivaju: drugarice i drugovi, neće vam proći to s porezima!”

HDZ udara na emocije

U toj kampanji, prije deset godina, ulice su bile preplavljene plakatima HDZ-a koji su bili crveno-plave boje. Na crvenoj polovici pisalo je: “Porez na zaradu od dionica” ili “Porez na kamate od štednje”, odnosno ono što ih čeka pobijedi li SDP. Na plavoj polovici pisalo je HDZ-ovo obećanje: “Protiv novih poreza”. Građanima je tako bila upućena poruka da biraju što od toga žele. Plavi su očito trebali biti bolji izbor. No HDZ je brzo doživio zaokret, i ne jednom. Tako je Sanaderova nasljednica, premijerka Jadranka Kosor u okviru novih Vladinih mjera za bolje punjenje državnog proračuna najavila i uvođenje poreza na imovinu.

PRVA 4 MJESECA Porezna uprava zabilježila veliki porast fiskaliziranih računa i prometa na 4 milijarde kuna

Uoči parlamentarnih izbora 2007. borba protiv te vrste poreza bila je jedna od ključnih poruka HDZ-a zato što je to bio prijedlog SDP-a. I tadašnji vođa HDZ-a smatrao ga je krunskim dokazom “crvenila”. No ništa to nije smetalo HDZ-u, što je preko noći promijenio agendu, kao što to ni danas, deset godina kasnije, ne smeta HDZ-u, koji kreće u uvođenje tog istog poreza koji je bio krunski dokaz protiv SDP-a! Što se u HDZ-u promijenilo od tada, od prije deset godina do danas? Ništa, samo su se promijenile vođe, ali struktura i politika ostale su iste.

HDZ ne zna ništa drugo nego samo varati, lagati, manipulirati birače, a birači su, na žalost, tako lako potkupljivi i tako se lako daju izmanipulirati, jer bi u suprotnome takva stranka već odavno bila debelo kažnjena na izborima. U Hrvatskoj prolazi takva politika jer HDZ udara na emocije, na Tuđmana, na Hrvatsku, na branitelje, na Vukovar, na Knin, na Oluju, poistovjećuju se s domovinom, i tako godinama… Nema veze što zemlja propada, što se guši u nepotizmu, korupciji, političkoj trgovini…

Konobar DRŽAVA ZADOVOLJNA, UGOSTITELJI NE Nema ni siječanjske depresije: Hrvati potrošili 500 milijuna kuna više nego lani

Porez na nekretnine

Sad nam na velika vrata žele uvesti porez na nekretnine, kao da hrvatski građani i poduzetnici nisu već preko svake mjere godinama opterećeni svakakvim nametima i porezima. Ali ne, država se mora hraniti, a da bi se hranila, treba nove poreze. Je li tko čuo iz premijerovih usta, iz HDZ-a, da se ide na smanjivanje PDV-a? Sjećate li se kako je Plenković prije godinu dana obećavao da će već nakon prve godine mandata ići na smanjivanje PDV-a za jednu stopu, na 24 posto, a do kraja mandata sigurno na 23 posto? Gdje su sad nestala ta obećanja? Zašto se o tome više ne govori? Puna su usta hvale vladajućih kako se proračun puni bolje od očekivanog, kako nam raste potrošnja, kako raste BDP…

Zašto onda ne smanjimo PDV? Udruga Lipa je već prikupila više od sto tisuća potpisa protiv uvođenja poreza na nekretnine. Očito je taj novi namet nešto što ljude ujedinjuje. Vladajući na sve to samo odgovaraju floskulama, uopće ne mareći za volju građana. No internetsko potpisivanje peticije nije dovoljno. Za pritisak na Vladu potrebne su sve druge zakonom dozvoljene građanske akcije. Jer jednom trebamo početi biti svjesni da Hrvatska ovako više ne može dalje. Hrvatskoj trebaju manji porezi, manja državna uprava, manje uhljeba, kako bi se dugoročno rasteretilo i građanstvo i poduzetništvo. To je jedini zdravi put u budućnost. Znači, ne novim porezima, dolje porezi!  

autosjedalice Prijevoz djece Autosjedalice od Nove godine jeftinije, kazna i dalje samo 500 kuna Zdravko Marić LJUBICA GATARIĆ Promjena poreza nije reforma, ministri tek na početku 29.03.2016., Zagreb - Hrvatska udruga poslodavaca na konferenciji za medije predstavila je kljucne prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi. Milka Kosanovic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL Povećanje stope PDV-a Lijekovi poskupljuju za 400 milijuna kn   
'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Juve_1897:

  Neka mediji samo nastave stiskati. A Marić, čovjek je imao sve prije godinu dana, sada se pretvara u Ivana Šukera.

 • Avatar Istinski Pravi Hrvat
  Istinski Pravi Hrvat:

  Uvijek se govori ono što balkanskim kopacima po kontejnerima i ganjačima domoljubnih bajki donosi veselje i podize domoljubni dispet..

 • fiberglas:

  Plenkoviću, kako je biti na čelu zemlje gdje preko 2 milijuna stanovnika ima mjesečno do 2000 kuna? A što se tiče g.Despota i onih koji ga napadaju ( trolovi iz ´´središnjice´´ )...hajmo! Demantirajte ga, stavku po stavku...što - to - ... prikaži još! nije - točno! Redom, taksativno! Hadezenjare gube izbore! Ove, namještene ljestvice popularnosti mi se gade. Ovaj novi porez ( a ne zamjena za komunalnu naknadu! ) je ona kap koja će preliti čašu, budite sigurni. Jer, servirati konjski osmjeh Dalićke i vampirski izraz lica balavog ministra financija uz bolesno kolutanje očiju premijera na svaku kritiku njihovog u biti nesposobnog vladanja državom neće rezultirati ičim nego gubitkom vlasti...čim-čim-prije-tim-tim-bolje...narod je mutav, to je dokazano, ali preko ovog guljenja, mislim da neće proći. Moj gradonačelnik je iz hdz-a, dečko radi dobro, ide...ali samo zbog stranke kojoj pripada i poreza kojeg će morati nametnuti ( jer tako zbori stranka!) izgubit će vlast! Ma nema šanse da ostane! E tako će se preslikati i na nacionalnu razinu. Gospodo iz hdz-a...vi ste lašci, prevaranti i kradoljubi. A ono što mi se posebno gadi...svaki put kad domoljublje rezervirate samo za sebe, negirajući ikome drugom, kad borbu za samostalnost domovine pripisujete samo sebi ...vi ste najveći djelitelji međju narodom! Posljednja kost je npr. bačena među branitelje...nekim vraćaju mirovine, drugima pak ne.Plenkoviću! Za koga ti i društvo čistite Hrvatsku, Slavoniju npr.? Za koga ´´oslobađjate ´´ prostor od Hrvata?!