Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zašto nema viceva o hrvatskim političarima i što to govori o nama?

Vlada RH
Miranda Cikotic/PIXSELL
05.05.2018. u 15:12

Lakše se smijati drugima. Kad se smijemo političarima koje smo sami izabrali, kao da ismijavamo sebe same.

Jeste li kad čuli neki vic o Plenkoviću? A o Bernardiću? Sinčiću? Nema ih. Na najpopularnijim hrvatskim internetskim stranicama s vicevima nema šala o hrvatskim političarima. Otkako je otišao Ivo Sanader, čiji je lik nastavio živjeti u obliku internetskih memea “ćaća se vraća”, za vicmahere vrijeme kao da je stalo. Inspiracija je presušila, uzalud se zaziva sveti Toma More, zaštitnik humora. U Hrvatskoj su politički vicevi postali rjeđi od neokaljanih političara.

Ukucate li na najpopularniju internetsku tražilicu riječi “vic” i “plenkovic”, pojavit će vam se jedan jedincati o njemu, Petrovu i sisatoj plavuši, koji sad nećemo prepričavati, a sve dalje su novinske vijesti o tome kako je premijer izgubio živce na dramatičnom sastanku o Istanbulskoj konvenciji u HDZ-u, o tome kako su Plenković i Jandroković lomili otpor na sjednici glavnog odbora stranke, o tome kako Plenković uvjerava javnost da je Prgomet vjerodostojan i autentičan političar itd.

Ukucate li pak “vic” i “jandrokovic”, naći ćete video isječke iz Hrvatskog sabora, poput onog u kojem na proslavi 25. godišnjice priznanja predsjednicu oslovljava s Kolinda Grabar-Kitarević, umjesto Kitarović. I tako dvaput.

Ili ono kad se kao ministar vanjskih poslova nije mogao sjetiti koja to dva poglavlja Hrvatska još mora zatvoriti u pregovorima s EU. Nešto bolje stoji Davor Bernardić, pa vam odmah pred oči iskoči “VIC DANA! Bernardić: Očito je da Hrvatskoj treba SDP!” Čini se da su političari ukrali posao vicmaherima, često i nesvjesni svoje duhovitosti. Znaju biti u rangu s malim Pericom, Fatom, Mujom i Hasom. Pokušali smo sa Sinčićem, budućim premijerom, kako mu tepaju u Živom zidu. Ništa. Sve neke šale o maminim sinčićima.

Za Petrova na vrh tražilice iskoči vijest da je “u čas sagradio kuću uz subvencionirani kredit”. Kolinda Grabar-Kitarović? Par izlizanih viceva o plavušama.

Potraga za donekle aktualnim političkim vicom završila je na jednom starom otprilike godinu dana. Ide ovako. Plenković, Bernardić i Petrov hodaju pustinjom i naleti lav. Plenki mu baci šaku pijeska u oči i lav pobjegne. Idu oni dalje i dođu tri lava. Bero im baci pijesak u oči i lavovi pobjegnu. Nastave hodati, kad stiže čopor lavova. Plenki i Bero pobjegnu na drvo, a Petrov ostane. Zovu ga: “Božo, penji se!”. A on će mirno: “Šta, pa nisam ja bac’o pijesak.”

Kod istočnih susjeda viceva o Vučiću, Dačiću, Nikoliću i Vulinu koliko želite. “Šeće Vučić Beogradom i pita ljude iz osiguranja tko drži restoran pokraj kojeg prolaze. Vaš brat. A ovaj hotel? Također vaš brat. A čija je ovo zgrada? Od vašeg brata, predsjedniče. Vučić će na to: Pa radi li itko u Srbiji osim nas dvojice!?”

U Hrvatskoj je najviše političkih viceva o Obami, Putinu i Merkelici, a nađe se još i neki nostalgičarski o Titu. Netko će reći da domaćih političkih viceva nema jer je sve istina, drugi kažu da narodu više nije do zajebancije, treći da likovi na političko-estradnoj sceni i nisu baš inspirativni. Lakše se smijati drugima. Kad se smijemo političarima koje smo sami izabrali, kao da ismijavamo sebe same.     

Komentara 10

IC
ICCO
18:22 05.05.2018.

Zasto je Sincic uzeo kredit za kuću na 10 god? Zato jer Ce platiti prvu ratu, prestati plaćati od druge a zivi zid Ce ga čuvati od deložacije kao gurua narednih par godina do zastare.

ST
stefj
15:26 05.05.2018.

Viceva nema jer su ljudima prisjeli političari i više nemaju niti volje niti snage izmišljati razne gluposti. Nesposobnost, neinventivnost i neinteligencija političara je tolika da više ne zaslužuje niti vic... Kakav vic bi se mogao ispričati o Plenkoviću? O Marasu, Bulju... Nitko ne radi, niti pokušava napraviti nešto korisno, a ono što rade je toliko tragično da je svaki vic o tome suvišan...

SK
Skviki
19:06 05.05.2018.

Pa ni nemre bit, jer su oni sami za sebe vic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije