Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2016. u 09:40

Da se stavio bilo na listu HDZ-a, bilo Mostovu, nakon izbora i on bi bio "umrljan". A on, čini se, želi biti "ujedinitelj"

Tihomir Orešković rekao je politici “doviđenja”. Neće sudjelovati na izborima i time je ipak iznenadio. Jer, malo je u nas takvih koji bi se sami odrekli stečenog političkog kapitala. Usto, Orešković je imao dvije ponude za politički angažman – onu primarnu, Mostovu, gdje ga je želio vidjeti Božo Petrov, ali i HDZ-ovu jer ga je na izbornu listu zvao i Andrej Plenković. U takvoj situaciji Tim je, kartaškim rječnikom, obojici kazao: “Propuštam ovo dijeljenje”. No nije ustao od stola. Zašto ipak propušta “dijeljenje” i rujanske izbore?

Tim potezom osjetno slabi šanse mostovaca jer oni su, kada su ambiciozno prognozirali svoj još veći uspjeh, u to ukalkulirali i zajednički nastup s Oreškovićem. A on, premda napadan od ljevice kao politički amater, a od Karamarkove desnice kao “kancelar diktator”, na kraju ima iznenađujuće visok rejting. Činjenica je da je on značajnom dijelu hrvatske javnosti “sjeo”. Most je, dakle, oslabljen, no ima još vremena pokušati ga nadomjestiti, možda i isticanjem novog menadžera kao premijerskog kandidata.

Petrov, naime, kažu ankete, ne bi bio baš najbolji izbor za premijerskog kandidata. Petrov nije tašt pa je moguće da procijeni da bi Most više mandata dobio s nekim “novim” Oreškovićem, menadžerom slična kalibra. Odustajanje Oreškovića dvojako će se odraziti na šanse HDZ-a. I gube i dobivaju. Dobit će nekoliko graničnih mandata koji bi otišli Oreškoviću i Mostu.

No sinergijski bi dobili još poneki dodatni da je Orešković pristao ići s HDZ-om. Ne toliko koliko bi sinergijski Tim značio Mostu, no svaki je mandat ipak sada vrijedan. Za razliku od Mosta, koji prema Timu ima “čiste namjere”, jer dijele mnoge vrijednosti i principe, HDZ je Oreškoviću pristupio zbog straha da će im izbiti mandate. I premda svi, logično, vide postizbornu koaliciju HDZ-a i Mosta kao jedinu eventualnu mogućnost da se suprotstave buldožeru Zorana Milanovića, HDZ i Most su ipak politički suparnici.

U kampanji i na izborima oni će biti konkurenti i može se očekivati da će pasti i “teške” riječi. Možda je to razlog zašto se Orešković ipak odlučio “pauzirati”. Da se stavio bilo na listu HDZ-a, bilo Mostovu nakon izbora i on bi bio “umrljan”. A on, čini se, želi djelovati kao “ujedinitelj”. Na prostoru svoje političke opcije. A ima je. Svjetonazorski on sigurno pripada i HDZ-u i Mostu. No politički, fasciniran je pričom i ekipom Mosta. Njima vjeruje i zna da su trenutačno jedini spremni provoditi reforme.

Pozdravio je srdačno i Plenkovićev HDZ, no do izbora se taj HDZ još neće transformirati u onaj kojemu bi državni i nacionalni interesi bili ispred osobnih i interesa grupa. Jedino ako Plenković pročisti liste, HDZ neće na ove izbore opet ići kao velika skupina foteljaša, a tek nakon rujanskih izbora moći će promijeniti krvnu sliku u cijelosti. Orešković je, dakle, projicirao stvarnost i zamislio kako mu foteljaši opet dolaze s listom sa 150 ljudi i traže da smjenjuje po javnim poduzećima i stavlja “naše ljude”.

A on prema svom “DNK” drži da treba smjenjivati nesposobne, zadržati sposobne, bez obzira na to jesu li to hadezeovci, mostovci ili esdepeovci. Hrvatska je mala i on čeka stvaranje kritične mase onih koji će razumjeti da trebaju upravljati stručni, a ne partijci i rođaci političke elite na vlasti koji funkcije drže ratnim plijenom.

Izgledno je pak da će Tim na izborima jako poduprijeti Most jer ga drži avangardnim, ali i Plenkovića. Koji je, nakon što je čuo da se Orešković neće kandidirati, kazao da je otvoren prema Timu i poziva ga da “ostane angažiran u našem političkom životu”. Orešković, naravno, respektira i SDP-ovu koaliciju, no to nije njegova politička opcija. I zato je Orešković rekao politici “doviđenja”, a ne “zbogom”.

>> 'Milanović nema hrabrosti da sam kaže što misli pa pušta Gabrića i Beljaka'

Komentara 2

DU
Deleted user
15:44 17.07.2016.

Smisleno obrazloženje, no istina je vjerojatno malo prizemnija. Orešković kao bivši premijer nije odlučio ići s MOST-om zbog toga što mu ne može garantirati da bi opet bio premijer, a HDZ je odbio zato što mu Plenković ne smije i neće prepustiti to mjesto. Ali ako dođu u poziciju, i ne uspiju se dogovoriti te dvije opcije, Orešković će rado opet kao jocker uskočiti u premijersku fotelju. Živi bili pa vidjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije