Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve popularniji

Zašto je Mostar postao omiljeno mjesto za studiranje mladih iz Hrvatske?

studenti
Foto: Zoran Grizelj
1/4
06.11.2014.
u 10:15

Stanovanje i izlasci su jeftini, profesori su iz Zagreba, pa zašto onda ne bismo ovdje studirali

Iz godine u godinu Sveučilište u Mostaru sve je popularnije mladim ljudima iz Hrvatske. Evo nekih brojki: u prošloj akademskoj godini u Mostaru je studiralo 2525 studenata, odnosno 15,8 posto ukupnog broja studenata. Ove se pak jeseni upisalo 478 studenata iz svih dijelova Hrvatske, odnosno 17,6 posto ukupno upisanih. Kad se uzme u obzir da ih je 2010. godine bilo 12,5 posto, trend je sasvim jasan. 
Stanovanje, hrana, izlasci..., sve ono što je važno i potrebno mladima, ali i njihovim roditeljima koji im plaćaju školovanje, može se pronaći po nižim cijenama nego u Hrvatskoj. Kava je, primjerice, ovisno o kafiću, od 1 do 1,5 maraka, dakle četiri ili šest kuna. Svi kafići imaju wi-fi, a mogu se pročitati i hrvatske i bosanskohercegovačke novine.

– Sve je jeftinije, stanovanje, hrana, pa i izlasci, što je mladima izuzetno važno – govori nam Dubrovčanka Marina Bender dok se u kampusu mostarskog sveučilišta oko nas skuplja šačica znatiželjnika. S njom su kolegice Tea Miloslavić i Marija Glavinić, također Dubrovčanke koje studiraju u Mostaru.
– Nastavni kadar je dosta dobar, u razgovoru s kolegama doznale smo da je matematika čak teža u Mostaru nego na nekim sveučilištima u Hrvatskoj – govore nam djevojke. Marina ističe da ju je Mostar na prvu osvojio. – Upravo kao i moj Dubrovnik, i ovaj grad ima ono nešto što je lako zavoljeti i zato nije problem naviknuti se na život u Mostaru – zaključuje. Nastavnim kadrom i usvojenim znanjem zadovoljna je i Mirjana Knežić, koja vjeruje da će zahvaljujući tome moći dobro obavljati svoj posao, jednom kad se vrati u Hrvatsku. A nastavni kadar, uz stručne predavače iz Bosne i Hercegovine, broji i više od 300 suradnika iz Hrvatske, što je impozantna brojka koja je privukla mnoge da dođu u Mostar.

"Trebao mi je odlazak"

– Prebacila sam se s fakulteta u Hrvatskoj ovamo u Mostar dijelom i zato što sam slušala jednog profesora koji nam je govorio o vrijednostima ovog sveučilišta. S obzirom na to da mi tamo nije išlo jako dobro i bila sam zapala u provincijsku rutinu, trebao mi je odlazak dalje pa su mi i riječi tog profesora na jednom od završnih predavanja prije odustajanja pomogle – kaže nam studentica koja danas uspješno studira ekonomiju u Mostaru.

Jelena Borović je pak u Mostar došla iz Splita. Kaže nam da je razlog taj što u svom gradu nije mogla upisati novinarstvo, a razlog je jednostavan – novinarstva na splitskom sveučilištu nema. – Na trećoj sam godini novinarstva i zadovoljna sam. Knjige i nastavni program istovjetni su kao u Hrvatskoj, a ove smo godine dobili i Istraživački centar sa sjajnom opremom. Nastavni kadar dobro prenosi znanje, a o studentu ovisi kako će to znanje primijeniti – kaže nam studentica Jelena koja se nada da će se uz dobru teoretsku nastavu poboljšati i praksa.

Manje predavanja

Teo Granić je u Mostar iz Hrvatske došao ciljano jer je želio studirati engleski jezik i informacijske znanosti. Kaže nam da na državnu maturu nije želio ni izlaziti. – Ovo je studij koji sam želio i vjerujem da ću ga uspješno i završiti – govori nam. Ističe da su cijene pristupačne. – Stan plaćam 800 kuna mjesečno, i to nije previsoka cijena u usporedbi s nekim hrvatskim gradovima – naglašava ovaj Metkovac. Maja Ivkošić, studentica novinarstva iz Imotskog, snizila bi školarine, svim je ostalim u Mostaru zadovoljna. – Uspjela sam položiti državnu maturu, ali mi nije bilo bitno mjesto studiranja. Novinarstvo je od malih nogu profesija koja me privlačila i smatram da mi nastavni kadar u Mostaru nudi ono najvažnije – kvalitetno obrazovanje za obavljanje budućeg posla. Cijene su, općenito gledajući, niže nego u Hrvatskoj. Cimerica i ja plaćamo stan 800 kuna, a to je povoljna cijena – govori nam studentica Maja.

Iva Zupčić, studentica pedagogije, u Mostar je došla iz Osijeka. – Zadovoljna sam studijem u Mostaru, ali je u Hrvatskoj više predavanja nego ovdje. Na primjer, dok ovdje imamo sat i pol predavanja dnevno, u Hrvatskoj se predavanja znaju protegnuti od jutra do večeri – kaže nam buduća pedagoginja. Ističe da je život u Mostaru, prema njenom iskustvu, skuplji nego u Osijeku. No, Mostar se po troškovima života ne može mjeriti s Dubrovnikom koji prednjači u cijenama, potvrdila nam je još jedna dubrovačka studentica u Mostaru, Ines Đurković Tomić. – U Mostaru je jeftinije, nas tri plaćamo 2400 kuna mjesečno, a režije su oko 800 kuna. Teorijski je dio studija iznimno dobar, no voljela bih da je više prakse – potvrđuje nam studentica treće godine novinarstva.

Prednosti Mostara

Godišnje desetak studenata dobije smještaj u studentskom domu, koji mjesečno stoji 580 kuna, a u tu cijenu uračunati su doručak, ručak, večera, topla voda, grijanje, fitness-klub... Zašto je mostarsko sveučilište popularno među studentima iz Hrvatske objašnjava i rektorica prof. dr. sc. Ljerka Ostojić.

– Sveučilište u Mostaru kontinuirano radi na izobrazbi vlastitog nastavnog i znanstvenog kadra, čime se dostiže zavidna razina kvalitete nastave. U Mostaru je jedan od najsuvremenijih sveučilišnih kampusa u ovom dijelu Europe. Nastava se provodi po bolonjskom procesu i naše diplome komplementarne su europskima. Potičemo mobilnost studenata, ali i nastavnog kadra. Programi na Sveučilištu u Mostaru usklađeni su s programima u Hrvatskoj pa je i to zasigurno jedan od razloga – govori nam rektorica Ostojić.

Naglašava da je Sveučilište u Mostaru otvorilo studije koji su prepoznati na tržištu rada, a u mnogim dijelovima Hrvatske ne postoje. – Ne treba isključiti ni to što je Sveučilište u Mostaru jedino javno sveučilište u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku, pa je studentima iz Hrvatske i to zasigurno jedan od razloga što odabiru mostarsko, a ne neko drugo sveučilište u BiH. Posebice je to izraženo kod društvenih znanosti. Svakako su odlučujući i zemljopisni položaj Mostara, blizina Hrvatske. Ne možemo ignorirati pretpostavku da dio studenata u Mostar dolazi i zbog uspjeha na državnoj maturi ili zbog financijskih uvjeta studiranja, no nemamo objektivne i egzaktne podatke o tome – kazala nam je rektorica prof. dr. sc. Ostojić.

"Znanje ovisi o svakom studentu pojedinačno"

A da studenti na Sveučilištu u Mostaru dobivaju kvalitetno znanje i da ih se na pravi način osposobljava za buduće poslove smatra i prof. dr. Miroslav Tuđman, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji predaje i u Mostaru.

– Kada se usporedi razina kvalitete nastave na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Mostaru, to jest kvalitete nastave kada su u pitanju studiji na kojima sam angažiran, ona je sve ujednačenija. Prednosti Zagreba u odnosu na Mostar su bolja oprema i veća knjižnica pa zagrebački studenti imaju veće mogućnosti. No, što se tiče znanja koje se stječe na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Mostaru, ono ponajviše ovisi o generaciji i, naravno, o svakom studentu pojedinačno – kaže prof. dr. Tuđman.

>>Sve više Hrvata studira u BiH, najčešći razlog je izbjegavanje državne mature

Komentara 35

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
10:40 06.11.2014.

Blago nasim mladim ceka ih divna buducnost!! Svi ce se zaposliti u nepostojece firme, koje se ne grade i dobivat ce nepostojece place! Naravno ta divna buducnost ih ocekuje ako prezive genocid sto nas spricaju iz nama "prijateljskih" aviona. Kadad vidite chemtrailse pravite se da ih niste vidjeli...ali zapamtitie vi te otrove udisete ...i unistavaju vas polako ali sigurno!!! Tako ako prezivite narednih 10 godina a ne obolite i ne crkneta ceka vas divna buducnost!! Samo se vi lazite i idite gledati vasu omiljenu seriju i mozak na kvasinu!!

DU
Deleted user
13:41 06.11.2014.

profesori su super, malo traže a puno daju...

Avatar Getrib
Getrib
12:34 06.11.2014.

Ako je dokazano da su se u Zagrebu mogli kupovati ispiti i diplome, valjda toga nema u Mostaru, pogotovo jer se radi o pravosudnoj nadležnosti druge države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije