Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.08.2020. u 08:50

Aja Sofija izvorno je posvećena Božanskoj Mudrosti, onoj koja nije dana velikima i umnima, nego malenima i poniznima. Stisak moćnih oko nje, u borbi za prevlast i prestiž, pokazuje da su daleko od cilja zbog kojeg je to svetište podignuto

Kad glasnogovornik predsjednika moćne države da službenu izjavu u vezi s mačkom, stvar je postala ozbiljna. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan Aja Sofiju pretvara u džamiju, u cijeloj Grčkoj zvone zvona u znak žalosti, grčki i turski ratni brodovi okupljaju se oko otoka Kastelorizo gdje ima nafte i plina, Angela Merkel zove telefonom da spriječi rat, novi ajasofijski imam Feruh Muştueri najavljuje da će Turska tražiti pokroviteljstvo nad džamijom Al Aksa u Jeruzalemu, ondje spaljuju tursku zastavu - a Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin daje izjavu da će mačka Gli nesmetano nastaviti živjeti u Aja Sofiji i nakon što ponovno postane bogomolja.

Gli ima svoj Instagram i na njemu 75 tisuća pratitelja, gdje je možete vidjeti kako dremucka na mjestu gdje je bilo bizantsko prijestolje ili se proteže pred minberom, kamo se imam penje da tumači Kur'an. Već 15 godina živi u Aja Sofiji, a slavna je postala 2009. kada je američki predsjednik Barack Obama posjetio Erdogana. Ovaj ga je poveo u posjet krunidbenoj crkvi Istočnorimskih careva, koju je sultan Mehmed 1453. pretvorio u džamiju, a predsjednik Mustafa Kemal Atatürk 1935. u muzej. Obama je očito imao tamo teške pregovore jer je za cijelog posjeta velebnoj zgradi bio smrtno ozbiljan, a kada su ga novinari pitali kako mu se sviđa, suho je procijedio: "Spektakularno". Ipak, nasmiješio se u jednom jedinom trenutku, kada je ugledao sivkastosmeđu prugastu mačku kako meditira na divovskom kasnoantičkom stilobatu, i pogladio je. Gli je to stoički podnijela, nimalo uznemirena gužvom, i nimalo impresionirana visokim gostima. Veza mačaka, vjere i politike dublja je nego bi čovjek rekao. Justinijanova crkva, čija je gradnja počela 532., svojom veličinom, kupolom koja kao da lebdi, zlatnim mozaicima i hipnotičkim pojanjem ostavljala je duboki dojam na posjetitelje.

Izaslanici velikog kneza Kijevske Rusije Vladimira ušli su zblenuti u Aju Sofiju i rekli poslije da nisu znali jesu li na zemlji ili na nebu - rezultat je da su se Vladimir i Rusija 988. pokrstili. Njegovi daleki potomci prošli su mjesec, u znak zahvalnosti, novu stratešku nuklearnu podmornicu sa 16 balističkih raketa dugog dometa nazvali upravo "Knez Vladimir". Ima još veza. Pravoslavna saborna crkva ruske mornarice u Kronstadtu izgrađena je po modelu Aje Sofije, a za vrijeme Revolucije bila je pretvorena u kino; Aju Sofiju imitira i Saborna crkva u Beogradu; izgrađena je na Vračaru zato što je ondje 1595. veliki vezir Sinan Paša spalio relikvije sv. Save - bila je to osveta jer su Srbi u ustanku protiv Osmanlija nosili zastave s ikonom svog nacionalnog sveca. Ima još veza. Osmanlije su žbukom prekrili kršćanske mozaike u Aja Sofiji, od kojih su neki otkriveni i restaurirani, a neki još nisu. Pretpostavlja se da je u glavnoj kupoli još uvijek prikaz Krista Pantokratora - Svevladara - ispod kaligrafskog natpisa na arapskom da je Bog svjetlo Svemira. U beogradskoj Aja Sofiji mozaike je izradio Nikolaj Aleksandrovič Muhin s ruske Akademije umjetnosti, financirao ih je Gazpromnjeft, a zadnji komadić u Kristov lik došao je prošle godine ugraditi Vladimir Putin osobno - onaj isti koji je Turcima nakanio prodati sustav protuzračne obrane S-400 za 2,5 milijardi dolara, i tako izazvao gnjev Obamina nasljednika u Bijeloj kući.

Možda će izbiti rat od Arhangelska do Jeruzalema, ali mački se ništa neće dogoditi, uvjerava nas glasnogovornik Kalin. Mačke su i inače dobrodošle u džamije, tim više što su životinje koje veoma drže do čistoće. Muhamed je, prema predaji, jednom pošao na molitvu, ali njegova mačka Muiza spavala mu je na rukavu; da je ne budi, odrezao je rukav, toliko ju je poštovao. Međutim, ne vjerujem da bi Gli i u crkvi išta nedostajalo, unatoč stereotipu da su mačke u srednjem vijeku bile progonjene. Recimo, sačuvana je pjesma irskog redovnika iz 9. stoljeća posvećena njegovu bijelu mačku Panguru; u cistercitskoj opatiji Beaulieu 1270. pisar je u rukopis nacrtao svog mačka i zabilježio njegovo ime Mite; u dubrovačkom kodeksu iz 15. stoljeća kućni mačak je, pak, ostavio svoje tragove jer je stao u tintu. Renesansni pisac Michele Montaigne europski je pandan Proroku: kad bi mu mačka zaspala na papiru po kojem je pisao, ne bi je budio nego bi uzimao novi, a ovaj bi ostavio neispisan - "Igram li se ja s mačkom ili se ona igra sa mnom", pitao se jednom. Aja Sofija izvorno je posvećena Božanskoj Mudrosti, onoj koja nije dana velikima i umnima, nego malenima i poniznima. Stisak moćnih oko Aje Sofije, u borbi za prevlast i prestiž, pokazuje da su daleko od onog cilja zbog kojeg je to svetište podignuto. Jedini mudri pogled vidim u zelenim zjenicama mačke Gli, utonule u novo nabavljene i rasprostrte zelene ćilime, kojoj je svejedno drijema li u crkvi, džamiji ili muzeju. Ja bih uveo kao propis da državnici za vrijeme pregovora moraju obavezno gladiti mačke.

Ključne riječi

Komentara 3

LA
lak0
12:50 01.08.2020.

Uvijek je negdje u igri prodaja balističkih raketa, nuklearnih podmornica i protuobaviještajnih sustava. Man's world.

PE
penelopea28
09:52 01.08.2020.

Sta je poenta texta? Ajde da budemo svi zivotinje da nam bude sve svejedno?

DU
Deleted user
11:53 01.08.2020.

Po mom mišljenju (nevjerničkom) idealno bi bilo da se takve građevine pažljivo razmontiraju, religije su pogreška evolucije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije