Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.09.2017. u 09:08

Nitko ne zna koliko se novca slilo u BiH od rata do danas. Još se manje zna kako je potrošen

Protekli su vikend Hrvatska i Srbija istodobno objavile novčanu pomoć svojim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini. Srbi u BiH dobili su 5,5 milijuna eura, a Hrvati tri milijuna eura. Bošnjake njihova “braća” također nisu zaboravila. Turska i arapski svijet preko raznih donatora ulažu velik novac u njihove nacionalne projekte. Odmah nakon što su objavili vijesti kome su odobrili sredstva, lideri Hrvatske i Srbije najavili su posjete BiH. Obići će mjesta u koja ulažu novac svojih poreznih obveznika. Plenković je u subotu bio u Tuzli, Žepču i Orašju, a danas stiže u Livno, Široki Brijeg i Mostar. Isti dan dok su Bosnom hodali Plenković i Čović, Vučić je u Beogradu razgovarao sa srpskim liderima u BiH Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović te najavio dolazak u četvrtak u Sarajevo.

Pomoć koju dobivaju narodi u BiH nije jednosmjerna. I oni na različite načine uzvraćaju svojim matičnim domovinama. Ipak, doima se da daytonska država živi kao parazit. Pogotovo kada se zna da je, uz pomoć iz Hrvatske, Srbije i islamskog svijeta, međunarodna zajednica od rata uplatila deset ili desetke milijardi dolara. Prema procjenama, BiH je dobila po stanovniku više nego Njemačka i Japan nakon Drugog svjetskog rata. Uz to, građanima BiH pomaže i njihova dijaspora. Procjenjuje se da službenim kanalima, poštom i preko banaka godišnje u domovinu pošalju više od milijardu eura. Taj je iznos dvaput veći kada se u obzir uzme novac koji ide privatnim kanalima.

Nitko ne zna koliko se novca slilo u BiH od rata do danas. Još se manje zna kako je potrošen. Primjetno je da se financiraju mnogi sumnjivi projekti i ideologije. Zato je bitna njihova transparentnost. Hrvatska to već odavno čini. Sličan recept, čini se, primjenjivat će ubuduće i Srbija. Od pomoći svojim sunarodnjacima kratkoročno koristi u konačnici imaju svi u BiH. Iako nosi naziv “Dani hrvatskog filma”, festival u Orašju, koji financijski podupire RH, oživi Bosansku Posavinu i jedno je od glavnih filmskih događanja za cijelu BiH. Ni Dompes, koji se danas otvara u Mostaru, neće biti od koristi samo siromašnim studentima Hrvatima, već i drugima. Čak i onima iz RH.

Međutim, mnoge donacije, pogotovo iz dalekih zemalja, sumnjive su. Sumnjivo su i potrošene. Pogotovo što, za razliku od Hrvatske, neki drugi žele novcem ostvariti u miru ono što nisu uspjeli oružjem u ratu. Zbog mnogih razloga BiH se treba odvikavati od humanitarnog života i početi stvarati uvjete za život od vlastita rada. Međutim, dok je god tu međunarodna zajednica, ljudi su prisiljeni živjeti od raznih vrsta pomoći. Čak i političke. Stranci su uspostavili takav sustav. Napredak BiH mjerit će se po tome koliko će se smanjivati njihova moć, pa i financijska. Kad ne bude ni njih ni donacija, tek tada će BiH biti dio euroatlantskih integracija. Tada će, umjesto primanja, napokon moći davati pomoć.

Komentara 7

GU
Gustirna
09:27 05.09.2017.

More dete jna ekarke prvo isfinancirati list svojih cetnickih saveznika ....da hrvatski narod cuje kako "oni pale i zare" pod patronatom druga plenkija....i kako "lepa nasa lepo gori" kada ju podpale njihovi 'maloumni' srbi...

DU
Deleted user
09:21 05.09.2017.

srbijanaca u bih je dvostruko vise nego hrvata

DU
Deleted user
00:55 06.09.2017.

Zato što nema potrebe plačati nekoga tko nije tamo. Naime u BiH je ostalo samo 35.000 Hrvata. Sve ostale je Bandić ugostio u Zagrebu, davši im posao, stanove, privilegiju i novac, a zauzvrat je dobio glasove za svoj opstanak u gradonačelnikovoj fotelji. Sve je jasno ko dan. Hrvati iz Hrvatske su taoci Hercegovaca iz BiH koji su uglavnom glasači desnih, a pogotovo HDZ-a. Oni su uništili tisućljetni san o Hrvatskoj državi, jer je ona sada postala Banana Država. Kao što su uništili i istinsko služenje Bogu i katoličkoj crkvi, jer su na nečastan način veći katolici od Pape.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije